Belföld csatatér

Megéri vállalkozni, ha az ember vőtársa fideszes képviselő

Cseresnyés Péter megkerülhetetlen, ha Kanizsán valami történik, így nem csoda, ha vőtársának cégei stabilan hozták a több tízmilliós városi tendereket az utóbbi években. Az egyik ugyan felszámolás alá került, de nem késlekedtek Moráczék újat alapítani, hiába nem polgármester már a fideszes politikus, csak a választókerület képviselője.

Cseresnyés Péter fideszes országgyűlési képviselőnek ma is jelentős szerepe van Nagykanizsa életében, miután a megyei jogú várost 2006 és 2010 között alpolgármesterként, 2010 és 2014 között polgármesterként igazgatta. Ez alatt az idő alatt jelentősen megerősödött a helyi építési piacon egy olyan építőipari cég, aminek szegről-végről köze van a fideszes politikushoz, mára felszámolás alá került, de a túlélést és utódlást sikerült családon belül biztosítani.

Uniós szaki, volt szoci gróf és egykori MIÉP-es verné meg a fideszes államtitkárt
Nagykanizsa a Fidesz egyik leggyengébb dunántúli körzete, ahol a DK és a Jobbik jelöltje esélyes arra, hogy megszorongassa Cseresnyés Pétert.

Forrásunk több dokumentummal és történettel alátámasztva állítja, hogy a Cseresnyés közvetett rokonai által birtokolt-irányított két vállalkozás feltűnően sok projektet vihetett végig a városban, zömmel al-, részben fővállalkozóként. A történet ott kezdődik, hogy Cseresnyés Péter felesége Cseresnyésné Nagy Lívia, akinek a testvére Moráczné Nagy Csilla. Ő és férje, Morácz József egy fonyódi székhelyű mélyépítő cég, a Tabán-Bau Kft. tulajdonosai és ügyvezetői voltak. A Tabán-Bau története nem Cseresnyés alpolgármesterségével kezdődött, egy évvel korábban alapították. De lássuk előbb a helyi politikai előzményeket!

A Fidesz segítette, a Fidesz fúrta

2006 és 2010 között áldatlan politikai állapotok uralkodtak Nagykanizsán. A Fidesz az esélytelenek nyugalmával párton kívüli jelöltet támogatott a polgármester-választáson, és ahogy a Demokrata anno megírta, a párt nagy meglepetésére Marton István nyerni tudott. Mivel Marton függelten volt, városvezetőként önjáró politikát folytatott, nem akart lefeküdni a pártérdekeknek. Cseresnyés a helyi Fidesz vezetőjeként alpolgármester lett, a konfliktus kódolva volt.

Nagykanizsa, 2010. június 24. Marton István polgármester beszél a nagykanizsai önkormányzat közgyűlésének ülésén a Medgyaszay Házban, miután a nagykanizsai képviselők többségének szavazatával megvonták tőle az ülés vezetését. MTI Fotó: Varga György

A 2015-ben elhunyt Marton talált is fogást Cseresnyésen, állította, hogy ő csak a „haverfinanszírozás alternatív módozatai” ellen lépett fel. Feljelentést tett hűtlen kezelés miatt, mert állítása szerint a rokoni Tabán-Bau közbeszerzés nélkül nyerte el a Dél-Zalai Vízmű Zrt. 50 millió forintos rekultivációs munkálatait. A Demokrata amúgy érdekesen hessegette el a gyanút:

A kérdéses cég, a Tabán-Bau Kft. valóban a fideszes politikus vőtársának, azaz sógornője férjének érdekeltsége, ez a kapcsolat azonban olyan távoli, hogy már nem is rokoni.

A vízmű állította, a legolcsóbb ajánlatot adta a Tabán-Bau, ami szabályosan nyerte el a projektet. A cég felügyelőbizottsága is megvizsgálta Marton vádjait és mindent rendben talált. Mindenesetre ekkoriban inkább alvállalkozóként vett részt a cég a munkákban, de Cseresnyés 2010-es polgármesterré válásakor fordult a széljárás, fővállalkozóként is elkezdtek nyerni (főleg kisebb munkákat), még a belváros nagy újjáépítésében is volt szerepük.

Balatonról Kanizsára

A vállalkozás 2005. december 10-én alakult meg, székhelye Fonyódon, a Szabadság utca 7. alatt, fióktelepe Nagykanizsán, a Kaán Károly utca 2. b. épület, földszint 5. alatt volt (2011 óta). Főtevékenysége út és autópálya építése volt, de a tevékenységi körében szerepelt épület, vasút, híd, alagút, különböző közművek, vízi létesítmények építése, bontás, tetőfedés, élelmiszer-kiskereskedelem, de több mezőgazdasági jelegű tevékenység is. Jegyzett tőkéje 20 millió forint volt.

A cég nettó árbevétele 2014-ben és 2015-ben is 400 millió forint felett volt, majdnem 15 millió forint adózás előtti eredménnyel. A 2016-os évben már ennek töredéke jött össze, tavaly pedig 13,7 milliós bevétel mellett 17 milliós mínuszban zártak adózás előtti eredmény terén. A cégnek 220 millió forint tartozása van.

Ezek alapján nem meglepő, hogy a Tabán-Bau a sok elnyert projekt ellenére is bedőlt, tavaly felszámolás alá helyezték, volt, hogy a nagykanizsai önkormányzat is eljárást indított ellene. A felszámolást a Lubin Invest Kft. végzi, az 2017. március 27-én kezdődött. (Morácz Józsefnek az Opten céginformációs adatbázis szerint hátom másik cége is felszámolással végezte korábban, feleségének egy.)

Kanizsa leburkolása

A cég honlapja annak ellenére él, hogy felszámolás alatt álnak, meg is tekinthető a sok referenciamunkájuk, így a kanizsai Erzsébet tér, a kaposvári Fő tér leburkolása, a fonyódi Csisztai út, egy kisfakosi és egy nemesbüki utca, a kanizsai Munkás és Rózsa utca leaszfaltozása, kisebb burkolási, hulladéksziget-építési munkálatok.

Forrás: Tabanbau.hu

2014-ben amúgy úgy nyert a cég, hogy nem volt más pályázó. 2015-ben az első ütemben három részmunkára adott be ellenajánlatot a Rajna Ép-Ker Kft., a többire nem, de mind a hét részmunkát a Tabán-Bau nyerte. A második ütemben három részmunkára szólt a kiírás, az elsőt a Rajna Ép-Ker vitte, a másik kettőt a Tabán-Bau. 2016-ban a bontás esetében kilenc részből állt a közbeszerzés, itt mind a kilenc részt a Tabán-Bau nyerte. Mindegyik részmunkára három ellenajánlatot adtak be, de ezek közül senki más nem kapott lehetőséget, az N-Ferrum Kft. és a Kanizsa Produkt Bau Kft. sem.

A 2016-os utcafelújításoknál három részből állt a közbeszerzés, mind a három részre ugyanaz a 4 cég adott be ajánlatot. Ebből az első részt kapta a Tabán-Bau, a másik kettőt a Rinoterra Kft. Az első rész egy előző évi részprojekt folytatása. Ekkor már bírósági végrehajtás volt a cég ellen.

A Morácz-lányok kisegítik apjukat

Ezzel még mindig nem ért véget a sztori, a Tabán-Bau kiíródott belőle, de megjelent a cikk elején említett új cég, aminek elég nyilvánvalóan köze van Moráczhoz. Feltételezhetően az ő lányai 2016 őszén megalapították a Fundaxis-3M Kft.-t, ami szintén dolgozott a vízműnek, de a város megbízásából építkezéseken is részt vesznek fővállalkozóként, minimális tapasztalattal.

A Fundaxis-3M Kft.-t 2016. szeptember 1-én hozták létre, a fonyódi Csend utca 5. alatt van a székhelye. Főtevékenysége út, autópálya építése, de fémszerkezet gyártásával, bontással és építési terület előkészítésével is foglalkozik. Jegyzett tőkéje 3 millió forint, 2016-ban 24,4 millió forint nettó bevétele és 3,2 millió forint adózás előtti eredménye volt, 9,3 milliós kötelezettség mellett.

Tuti tenderek

A város általános közzétételi listájában több olyan tendert is találtunk, amik (több) tízmillió forintosak és vagy a Tabán-Bau, vagy utódja, a Fundaxis-3M nyerte el őket. Íme a lista, ami az alvállalkozói munkákat nem tartalmazza (szerződéskötés dátuma – feladat – kifizetett összeg):

Tabán-Bau: 2014. július 31. – közlekedési létesítmények kivitelezése – 55,18 millió forint; 2015. szeptember 29. – közlekedési létesítmények kivitelezése I. ütem, hét részben – 35,24 millió forint; 2015. december 22. – közlekedési létesítmények kivitelezése II. ütem, három részben – 21,36 millió forint; 2016. március 22. – önkormányzati épületek bontása – 10,55 millió forint; 2016. június 29. – Kisrác utcai buszmegállópár és környéke felújítása – 20,28 millió forint.

Fundaxis-3M: 2017. november 6. – közlekedési létesítmények kivitelezése 6 részben, 4. rész – 10,31 millió forint; 2017. november 6. – közlekedési létesítmények kivitelezése 6 részben, 5. rész – 12,24 millió forint.

Ügyvezetője Subosits-Morácz Csilla, akinek az anyja neve és a lakcíme (ami megegyezik a Tabán-Bau korábbi fióktelepének címével) alapján valóban Morácz József lánya lehet, ahogy a cég másik tagja, Morácz Adrienn is. Subosits-Morácz Csilla forrásaink szerint a 2000-es évek elején a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kommunikáció szakára járt, majd az anno még keményen fideszes Lánchíd Rádiónál dolgozott. Jelenleg a Főtáv PR és kommunikációs munkatársként alkalmazza.

Érdekesség, hogy a férje, Subosits János a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalban osztályvezető a Jogi és NFA Ellenőrzési Főosztályon. Ez annak tükrében hangzik érdekesen, hogy a felesége nagybátyja, azaz Cseresnyés Péter a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Varga György)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik