Belföld csatatér
Nagykanizsa, 2017. augusztus 18.
Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerõpiacért és képzésért felelõs államtitkára, a térség országgyûlési képviselõje (Fidesz) beszédet mond Nagykanizsán, a 80 éve a dél-zalai térségben indult magyar olajbányászatnak emléket állító nyolcméteres fúrótoronymakett avatásán 2017. augusztus 18-án.
MTI Fotó: Varga György

Megéri vállalkozni, ha az ember vőtársa fideszes képviselő

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2018. 04. 05. 15:10

Cseresnyés Péter megkerülhetetlen, ha Kanizsán valami történik, így nem csoda, ha vőtársának cégei stabilan hozták a több tízmilliós városi tendereket az utóbbi években. Az egyik ugyan felszámolás alá került, de nem késlekedtek Moráczék újat alapítani, hiába nem polgármester már a fideszes politikus, csak a választókerület képviselője.
Korábban a témában:

Cseresnyés Péter fideszes országgyűlési képviselőnek ma is jelentős szerepe van Nagykanizsa életében, miután a megyei jogú várost 2006 és 2010 között alpolgármesterként, 2010 és 2014 között polgármesterként igazgatta. Ez alatt az idő alatt jelentősen megerősödött a helyi építési piacon egy olyan építőipari cég, aminek szegről-végről köze van a fideszes politikushoz, mára felszámolás alá került, de a túlélést és utódlást sikerült családon belül biztosítani.

Uniós szaki, volt szoci gróf és egykori MIÉP-es verné meg a fideszes államtitkárt
Nagykanizsa a Fidesz egyik leggyengébb dunántúli körzete, ahol a DK és a Jobbik jelöltje esélyes arra, hogy megszorongassa Cseresnyés Pétert.

Forrásunk több dokumentummal és történettel alátámasztva állítja, hogy a Cseresnyés közvetett rokonai által birtokolt-irányított két vállalkozás feltűnően sok projektet vihetett végig a városban, zömmel al-, részben fővállalkozóként. A történet ott kezdődik, hogy Cseresnyés Péter felesége Cseresnyésné Nagy Lívia, akinek a testvére Moráczné Nagy Csilla. Ő és férje, Morácz József egy fonyódi székhelyű mélyépítő cég, a Tabán-Bau Kft. tulajdonosai és ügyvezetői voltak. A Tabán-Bau története nem Cseresnyés alpolgármesterségével kezdődött, egy évvel korábban alapították. De lássuk előbb a helyi politikai előzményeket!

A Fidesz segítette, a Fidesz fúrta

2006 és 2010 között áldatlan politikai állapotok uralkodtak Nagykanizsán. A Fidesz az esélytelenek nyugalmával párton kívüli jelöltet támogatott a polgármester-választáson, és ahogy a Demokrata anno megírta, a párt nagy meglepetésére Marton István nyerni tudott. Mivel Marton függelten volt, városvezetőként önjáró politikát folytatott, nem akart lefeküdni a pártérdekeknek. Cseresnyés a helyi Fidesz vezetőjeként alpolgármester lett, a konfliktus kódolva volt.

Nagykanizsa, 2010. június 24.
Marton István polgármester beszél a nagykanizsai önkormányzat közgyûlésének ülésén a Medgyaszay Házban, miután a nagykanizsai képviselõk többségének szavazatával megvonták tõle az ülés vezetését.
MTI Fotó: Varga György
Nagykanizsa, 2010. június 24. Marton István polgármester beszél a nagykanizsai önkormányzat közgyűlésének ülésén a Medgyaszay Házban, miután a nagykanizsai képviselők többségének szavazatával megvonták tőle az ülés vezetését. MTI Fotó: Varga György

A 2015-ben elhunyt Marton talált is fogást Cseresnyésen, állította, hogy ő csak a „haverfinanszírozás alternatív módozatai” ellen lépett fel. Feljelentést tett hűtlen kezelés miatt, mert állítása szerint a rokoni Tabán-Bau közbeszerzés nélkül nyerte el a Dél-Zalai Vízmű Zrt. 50 millió forintos rekultivációs munkálatait. A Demokrata amúgy érdekesen hessegette el a gyanút:

A kérdéses cég, a Tabán-Bau Kft. valóban a fideszes politikus vőtársának, azaz sógornője férjének érdekeltsége, ez a kapcsolat azonban olyan távoli, hogy már nem is rokoni.

A vízmű állította, a legolcsóbb ajánlatot adta a Tabán-Bau, ami szabályosan nyerte el a projektet. A cég felügyelőbizottsága is megvizsgálta Marton vádjait és mindent rendben talált. Mindenesetre ekkoriban inkább alvállalkozóként vett részt a cég a munkákban, de Cseresnyés 2010-es polgármesterré válásakor fordult a széljárás, fővállalkozóként is elkezdtek nyerni (főleg kisebb munkákat), még a belváros nagy újjáépítésében is volt szerepük.

Balatonról Kanizsára

A vállalkozás 2005. december 10-én alakult meg, székhelye Fonyódon, a Szabadság utca 7. alatt, fióktelepe Nagykanizsán, a Kaán Károly utca 2. b. épület, földszint 5. alatt volt (2011 óta). Főtevékenysége út és autópálya építése volt, de a tevékenységi körében szerepelt épület, vasút, híd, alagút, különböző közművek, vízi létesítmények építése, bontás, tetőfedés, élelmiszer-kiskereskedelem, de több mezőgazdasági jelegű tevékenység is. Jegyzett tőkéje 20 millió forint volt.

A cég nettó árbevétele 2014-ben és 2015-ben is 400 millió forint felett volt, majdnem 15 millió forint adózás előtti eredménnyel. A 2016-os évben már ennek töredéke jött össze, tavaly pedig 13,7 milliós bevétel mellett 17 milliós mínuszban zártak adózás előtti eredmény terén. A cégnek 220 millió forint tartozása van.

Ezek alapján nem meglepő, hogy a Tabán-Bau a sok elnyert projekt ellenére is bedőlt, tavaly felszámolás alá helyezték, volt, hogy a nagykanizsai önkormányzat is eljárást indított ellene. A felszámolást a Lubin Invest Kft. végzi, az 2017. március 27-én kezdődött. (Morácz Józsefnek az Opten céginformációs adatbázis szerint hátom másik cége is felszámolással végezte korábban, feleségének egy.)

Kanizsa leburkolása

A cég honlapja annak ellenére él, hogy felszámolás alatt álnak, meg is tekinthető a sok referenciamunkájuk, így a kanizsai Erzsébet tér, a kaposvári Fő tér leburkolása, a fonyódi Csisztai út, egy kisfakosi és egy nemesbüki utca, a kanizsai Munkás és Rózsa utca leaszfaltozása, kisebb burkolási, hulladéksziget-építési munkálatok.

Forrás: Tabanbau.hu

2014-ben amúgy úgy nyert a cég, hogy nem volt más pályázó. 2015-ben az első ütemben három részmunkára adott be ellenajánlatot a Rajna Ép-Ker Kft., a többire nem, de mind a hét részmunkát a Tabán-Bau nyerte. A második ütemben három részmunkára szólt a kiírás, az elsőt a Rajna Ép-Ker vitte, a másik kettőt a Tabán-Bau. 2016-ban a bontás esetében kilenc részből állt a közbeszerzés, itt mind a kilenc részt a Tabán-Bau nyerte. Mindegyik részmunkára három ellenajánlatot adtak be, de ezek közül senki más nem kapott lehetőséget, az N-Ferrum Kft. és a Kanizsa Produkt Bau Kft. sem.

A 2016-os utcafelújításoknál három részből állt a közbeszerzés, mind a három részre ugyanaz a 4 cég adott be ajánlatot. Ebből az első részt kapta a Tabán-Bau, a másik kettőt a Rinoterra Kft. Az első rész egy előző évi részprojekt folytatása. Ekkor már bírósági végrehajtás volt a cég ellen.

A Morácz-lányok kisegítik apjukat

Ezzel még mindig nem ért véget a sztori, a Tabán-Bau kiíródott belőle, de megjelent a cikk elején említett új cég, aminek elég nyilvánvalóan köze van Moráczhoz. Feltételezhetően az ő lányai 2016 őszén megalapították a Fundaxis-3M Kft.-t, ami szintén dolgozott a vízműnek, de a város megbízásából építkezéseken is részt vesznek fővállalkozóként, minimális tapasztalattal.

A Fundaxis-3M Kft.-t 2016. szeptember 1-én hozták létre, a fonyódi Csend utca 5. alatt van a székhelye. Főtevékenysége út, autópálya építése, de fémszerkezet gyártásával, bontással és építési terület előkészítésével is foglalkozik. Jegyzett tőkéje 3 millió forint, 2016-ban 24,4 millió forint nettó bevétele és 3,2 millió forint adózás előtti eredménye volt, 9,3 milliós kötelezettség mellett.

Tuti tenderek

A város általános közzétételi listájában több olyan tendert is találtunk, amik (több) tízmillió forintosak és vagy a Tabán-Bau, vagy utódja, a Fundaxis-3M nyerte el őket. Íme a lista, ami az alvállalkozói munkákat nem tartalmazza (szerződéskötés dátuma – feladat – kifizetett összeg):

Tabán-Bau: 2014. július 31. – közlekedési létesítmények kivitelezése – 55,18 millió forint; 2015. szeptember 29. – közlekedési létesítmények kivitelezése I. ütem, hét részben – 35,24 millió forint; 2015. december 22. – közlekedési létesítmények kivitelezése II. ütem, három részben – 21,36 millió forint; 2016. március 22. – önkormányzati épületek bontása – 10,55 millió forint; 2016. június 29. – Kisrác utcai buszmegállópár és környéke felújítása – 20,28 millió forint.

Fundaxis-3M: 2017. november 6. – közlekedési létesítmények kivitelezése 6 részben, 4. rész – 10,31 millió forint; 2017. november 6. – közlekedési létesítmények kivitelezése 6 részben, 5. rész – 12,24 millió forint.

Ügyvezetője Subosits-Morácz Csilla, akinek az anyja neve és a lakcíme (ami megegyezik a Tabán-Bau korábbi fióktelepének címével) alapján valóban Morácz József lánya lehet, ahogy a cég másik tagja, Morácz Adrienn is. Subosits-Morácz Csilla forrásaink szerint a 2000-es évek elején a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kommunikáció szakára járt, majd az anno még keményen fideszes Lánchíd Rádiónál dolgozott. Jelenleg a Főtáv PR és kommunikációs munkatársként alkalmazza.

Érdekesség, hogy a férje, Subosits János a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalban osztályvezető a Jogi és NFA Ellenőrzési Főosztályon. Ez annak tükrében hangzik érdekesen, hogy a felesége nagybátyja, azaz Cseresnyés Péter a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Varga György)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Chris and Nancy Brown embrace while looking over the remains of their burned residence after the Camp fire tore through the region in Paradise, California on November 12, 2018. - Thousands of firefighters spent a fifth day digging battle lines to contain California's worst ever wildfire as the wind-whipped flames cleaved a merciless path through the state's northern hills, leaving death and devastation in their wake. The Camp Fire -- in the foothills of the Sierra Nevada mountains north of Sacramento -- has killed 29 people, matching the state's deadliest ever brush blaze 85 years ago. More than 200 people are still unaccounted for, according to officials. (Photo by Josh Edelson / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.