Belföld
Alcsútdoboz, 2014. november 18.
Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester (középen, b-j) beszélget a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án. Mögöttük Tessely Zoltán fideszes országgyűlési képviselő.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Telenor-ügy: megvan a kapocs a cseh vevő és Mészáros Lőrinc között

Pintér Mónika
Pintér Mónika

rovatvezető. 2018. 03. 22. 14:05

Egy cseh ügyvédé az az energetikai cég, amellyel közösen a felcsúti polgármester megszerezte a Mátrai Erőművet. A jogász pedig éppen a Telenor cégeit felvásárló Petr Kellner üzlettársa.
Korábban a témában:

Megvan a kapocs a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum-Opus csoport és a Telenor közép-kelet-európai leányvállalatait, így a magyart is felvásárló befektető, a cseh Petr Kellner tulajdonában lévő PPF Csoport között. Azaz mint tegnap is írtuk:továbbra sem kizárt, hogy a tegnap bejelentett cseh vevő ellenére végül közbülső tranzakciók révén a felcsúti polgármesterhez kerül a magyar mobilszolgáltató.

A HWSW információi szerint a szálak a kelet-európai e-kereskedelem és az energetikai szektor egy prominens szereplőjénél érnek össze. Egy cseh ügyvéd-üzletember, Daniel Kretínsky

  • Petr Kellner üzlettársa;
  • többségi tulajdonosa, és elnöke az EPH energetikai nagyberuházónak, amely a Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő Opus Global Nyrt-vel közösen alapított céggel megszerezte a Mátrai Erőművet;
  • résztulajdonosa, illetve befektetője a Magyarországon is jelen lévő Mall Csoportnak.
Telenor-ügy: Mészáros Lőrinc már csinált nagy bizniszt csehekkel
A mátrai erőművet is cseh céggel közösen szerezte meg a felcsúti polgármester.

Kretínsky az EPH-t 2009-ben közösen alapította a Telenor 4 leányvállakatát felvásárló PPF Csoporttal, de nem csak ezen a szálon kapcsolódnak össze.

A milliárdos jogász 2014 óta a PPF-fel és üzlettársával, Patrik Tkác-csal közösen finanszírozta a Rockaway befektetőhöz tartozó Internet Mall Inc. terjeszkedését: így a cég Csehország mellett Németországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Magyarországon is rendelkezik leányvállalatokkal, érdekeltségekkel.

A cégek aztán tavaly a Mall Csoport részévé váltak, ennek

  • 40% – többségi tulajdonosa a PPF csoport,
  • 20% – Kretínsky,
  • 20% – Tkác,
  • 20% – pedig a Rockaway tulajdonában van.

Az, hogy a PPF csoport és a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum-Opus csoport között Kretínskyn keresztül van üzleti kapcsolat, még nem jelenti, hogy a Telenor hamarosan a polgármesterhez kerül. Még a jelenlegi ügyletre, a 4 szolgáltató megvételére is rá kell bólintania az illetékes hatóságoknak, ez pedig csak 2018 harmadik negyedévében történhet meg.

Ugyanakkor korábbi sajtóinformációk szerint a PPF Csoportot birtokló Petr Kellner és Mészáros egyik érdekeltsége már korábban is felvette a kapcsolatot, ugyanis a magyar cég állítólag jelezte a cseh milliárdos társaságának, hogy amennyiben a négyes csomagból a magyar cég leválasztható, az érdekelné.

Vagyis az a hetek óta keringó pletyka nincs kizárva, miszerint első körben a négy vállalatot egyben a PPF veszi meg, majd utána egyesével továbbértékesíti.

A Magyar Idők mai számában is váratlanul feltűnt a magyar szál, hogy a Konzum-Opus-csoport is bejelentkezett a Telenor felvásárlására. A lap visszaidézte Jászai Gellért, a Konzum elnök-vezérigazgatójának korábbi szavait, miszerint a cégcsoportjuk stratégiájának megfelelve az informatikai-telekommunikációs szektorban szeretnének stratégiai pozíciókat kiépíteni.

Ebbe a stratégiába a tevékenysége miatt a Telenor is beleilleszkedik. Mást nem tudok megerősíteni és cáfolni sem”

– fogalmazott akkor.

Kell egy állami mobilszolgáltató

A Telenor csoport januári bejelentését megelőzően két héttel Lázár János azt mondta: állami mobilszolgáltatót szeretne, mivel szerinte a közműszolgáltatások privatizációja is fontos eredmény volt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott: nem sikerült állami tulajdonban lévő mobilszolgáltatót létrehozni, de erről nem szabad lemondani. Hozzátette: amennyiben a Fidesz megnyeri a választásokat 2018-ban, a következő ciklusban újra meg kell próbálkozni azzal, hogy legyen nemzeti tulajdonban lévő mobilszolgáltató.

Vélhetően a 2012-es kudarc után, amikor nem sikerült egy negyedik, állami mobilszolgálatót helyzetbe hozni, inkább egy meglévő piaci szereplő felvásárlásával, vagy a cégben való többségi tulajdonszerzéssel próbálkozhatnak.

Pintér Mónika korábbi cikkei

Kiemelt fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

Kommentek

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.