Belföld

Telenor-ügy: megvan a kapocs a cseh vevő és Mészáros Lőrinc között

Egy cseh ügyvédé az az energetikai cég, amellyel közösen a felcsúti polgármester megszerezte a Mátrai Erőművet. A jogász pedig éppen a Telenor cégeit felvásárló Petr Kellner üzlettársa.

Megvan a kapocs a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum-Opus csoport és a Telenor közép-kelet-európai leányvállalatait, így a magyart is felvásárló befektető, a cseh Petr Kellner tulajdonában lévő PPF Csoport között. Azaz mint tegnap is írtuk:továbbra sem kizárt, hogy a tegnap bejelentett cseh vevő ellenére végül közbülső tranzakciók révén a felcsúti polgármesterhez kerül a magyar mobilszolgáltató.

A HWSW információi szerint a szálak a kelet-európai e-kereskedelem és az energetikai szektor egy prominens szereplőjénél érnek össze. Egy cseh ügyvéd-üzletember, Daniel Kretínsky

  • Petr Kellner üzlettársa;
  • többségi tulajdonosa, és elnöke az EPH energetikai nagyberuházónak, amely a Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő Opus Global Nyrt-vel közösen alapított céggel megszerezte a Mátrai Erőművet;
  • résztulajdonosa, illetve befektetője a Magyarországon is jelen lévő Mall Csoportnak.
Telenor-ügy: Mészáros Lőrinc már csinált nagy bizniszt csehekkel
A mátrai erőművet is cseh céggel közösen szerezte meg a felcsúti polgármester.

Kretínsky az EPH-t 2009-ben közösen alapította a Telenor 4 leányvállakatát felvásárló PPF Csoporttal, de nem csak ezen a szálon kapcsolódnak össze.

A milliárdos jogász 2014 óta a PPF-fel és üzlettársával, Patrik Tkác-csal közösen finanszírozta a Rockaway befektetőhöz tartozó Internet Mall Inc. terjeszkedését: így a cég Csehország mellett Németországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Magyarországon is rendelkezik leányvállalatokkal, érdekeltségekkel.

A cégek aztán tavaly a Mall Csoport részévé váltak, ennek

  • 40% – többségi tulajdonosa a PPF csoport,
  • 20% – Kretínsky,
  • 20% – Tkác,
  • 20% – pedig a Rockaway tulajdonában van.

Az, hogy a PPF csoport és a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum-Opus csoport között Kretínskyn keresztül van üzleti kapcsolat, még nem jelenti, hogy a Telenor hamarosan a polgármesterhez kerül. Még a jelenlegi ügyletre, a 4 szolgáltató megvételére is rá kell bólintania az illetékes hatóságoknak, ez pedig csak 2018 harmadik negyedévében történhet meg.

Ugyanakkor korábbi sajtóinformációk szerint a PPF Csoportot birtokló Petr Kellner és Mészáros egyik érdekeltsége már korábban is felvette a kapcsolatot, ugyanis a magyar cég állítólag jelezte a cseh milliárdos társaságának, hogy amennyiben a négyes csomagból a magyar cég leválasztható, az érdekelné.

Vagyis az a hetek óta keringó pletyka nincs kizárva, miszerint első körben a négy vállalatot egyben a PPF veszi meg, majd utána egyesével továbbértékesíti.

A Magyar Idők mai számában is váratlanul feltűnt a magyar szál, hogy a Konzum-Opus-csoport is bejelentkezett a Telenor felvásárlására. A lap visszaidézte Jászai Gellért, a Konzum elnök-vezérigazgatójának korábbi szavait, miszerint a cégcsoportjuk stratégiájának megfelelve az informatikai-telekommunikációs szektorban szeretnének stratégiai pozíciókat kiépíteni.

Ebbe a stratégiába a tevékenysége miatt a Telenor is beleilleszkedik. Mást nem tudok megerősíteni és cáfolni sem”

– fogalmazott akkor.

Kell egy állami mobilszolgáltató

A Telenor csoport januári bejelentését megelőzően két héttel Lázár János azt mondta: állami mobilszolgáltatót szeretne, mivel szerinte a közműszolgáltatások privatizációja is fontos eredmény volt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott: nem sikerült állami tulajdonban lévő mobilszolgáltatót létrehozni, de erről nem szabad lemondani. Hozzátette: amennyiben a Fidesz megnyeri a választásokat 2018-ban, a következő ciklusban újra meg kell próbálkozni azzal, hogy legyen nemzeti tulajdonban lévő mobilszolgáltató.

Vélhetően a 2012-es kudarc után, amikor nem sikerült egy negyedik, állami mobilszolgálatót helyzetbe hozni, inkább egy meglévő piaci szereplő felvásárlásával, vagy a cégben való többségi tulajdonszerzéssel próbálkozhatnak.

Kiemelt fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó