Mobil

Telenor-ügy: Mészáros Lőrinc már csinált nagy bizniszt csehekkel

A Telenor 2,8 milliárd euróért eladja kelet-közép-európai leányvállalatait, köztük a Telenor Magyarországot a cseh PPF-csoportnak. Az üzlet keretében a norvég Telenor Csoport megválik

  • a magyar,
  • a bolgár
  • a szerb
  • a montenegrói mobilszolgáltatótól,
  • illetve a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatótól is.

Az ügylet lezárásához a magyar és bolgár cég esetében az Európai Bizottságnak, Szerbia és Montenegró esetében pedig a helyi illetékes hatóságnak kell bólintania. Ez 2018 harmadik negyedévében történhet meg.

Úgy készülünk, hogy csináljuk tovább a dolgunkat, ez egy tulajdonosváltás. Az pedig mindenkinek nagyon jó, hogy a bizonytalanság lejjebb szállt, és végre van egy végleges válaszunk arra, ki a vevő”

– kommentálta kérdésünkre a hírt a Telenor Magyarország képviselője.

Eladták a Telenor Magyarországot
A vevő a PPF Csoport, mely a mobilszolgáltató más közép-kelet-európai leányvállalatát is megveszi.

Hivatalos tender ugyan nem volt, de a cseh milliárdos, Petr Kellner tulajdonában lévő PPF Csoport már régóta tárgyalt a szolgáltatók megvételéről.

Először januárban erősítette meg a norvég Telenor, hogy egy potenciális vevő jelentkezett be nála a kelet-közép-európai érdekeltségeinek megvásárlására. A szerb sajtó egy héttel később cikkezett róla, hogy a PPF befektetési csoport is érdeklődik a Telenor 4 leányvállalata iránt. Akkor Kellner cége nem kívánta kommentálni a pletykákat.

Petr Kellner a régió leggazdagabb embere, 15,5 milliárd dollárra becsült vagyonával a Forbes milliárdoslistáján a 88. helyet foglalja el – ezzel megelőzi például Rupert Murdoch médiamágnást és Roman Abramovics acélgyáros-fociklubtulajdonost is. Összehasonlításképp: Csányi Sándor vagyona a Forbes becslése szerint „mindössze” 1,14 milliárd dollár.

Kellnernek van már magyar érdekeltsége: decemberben 6 millió eurót fektetett be a fizetési megoldásokat fejlesztő Barion Payment Zrt.-be, ezzel pedig 20 százalékos tulajdonrészt szerzett a magyar cégben. A telkó piacon is otthonosan mozog: tavaly vásárolta meg a cseh O2 mobilszolgáltatót a Telefonicától, majd Bulgária első kereskedelmi tévéhálózatát, a Novát.

A tranzakció hozzájárul a PPF-csoport azon céljának megvalósításához, hogy középnagyságú európai mobilszolgáltatóvá váljon

– jelentette ki Ladislav Bartonícek, a PPF-csoport távközlésért felelős vezetője Prágában.

Még lehet Mészárosé

Az, hogy a cseh PPF Csoport várásolja meg a Telenor csoport közép-kelet európai leányvállalait, így a Telenor Magyarországot is, nem feltétlenül jelenti, hogy az a későbbiekben nem kerül Mészáros Lőrinc tulajdonába.

Mint korábban írtuk: iparági szakértők szerint mivel a norvég Telenor Csoport a teljes kelet-közép-európai klasztert egyben akarja értékesíteni, ezért első körben egy befektető veszi meg a négy leányvállalatot, de nincs kizárva, hogy utána egyesével továbbértékesítse.

A 24.hu információi szerint korábban felmerült az is, hogy Orbán Viktor és Petr Kellner személyesen találkozik a hazai Telenor eladása ügyében. A PPF kérdésünkre nem cáfolta, de nem is erősítette meg a tárgyalás tervét, sem a tényét. Azt írták még februárban, hogy a cég nem kommentálja a többségi tulajdonos magánprogramját. Ilyen találkozóról azonban nekik nincs tudomásuk. A Miniszterelnöki Sajtóiroda pedig nem válaszolt megkeresésünkre.

Ezt erősíti meg az, hogy az Index információi szerint a cseh Petr Kellner és Mészáros egyik érdekeltsége már korábban is felvette a kapcsolatot, ugyanis a magyar cég állítólag jelezte a cseh milliárdos társaságának, hogy amennyiben a négyes csomagból a magyar cég leválasztható, az érdekelné.

A mátrai erőművet is így szerezte meg Mészáros

Korábban is volt már arra példa, hogy egy cseh céggel közösen szerzett meg egy vállalatot a felcsúti polgármester. Az Európai Bizottság épp egy hónapja bólintott rá, hogy két cég – a cseh EPH és Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő Opus Global Nyrt. alá tartozó Status Energy Magántőkealap – által közösen alapított vállalat vásárolja meg a Mátrai Erőmű Zrt. többségi, 72,62 százalékos tulajdonrészét.

Mészáros Lőrinc bevásárolta magát a Mátrai Erőműbe
Az érdekeltségébe tartozó magántőkealap egy cseh holdinggal alapított közös vállalatot.

Így a közösen alapított Mátra Energy Holding Zrt. tulajdonába került a visontai erőmű, a hozzá tartozó ipari park, az ország legnagyobb, 16 megawatt összteljesítményű naperőműve, továbbá két, külszíni fejtésű lignitbánya Visontán és Bükkábrányban. A Népszava akkor azt írta, a cseh cég és az energetikai felvásárlás mögött orosz tőke áll.

Az EPH 2015 óta már jelen van a magyar energiapiacon, akkor vásárolta meg a Budapesti Erőmű Zrt.-t a francia EDF-től.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik