Belföld

Vásárolt aláírások, álcázott ívek: fideszes csalás gyanújával nyomoz a rendőrség

A főügyészség gyanúja szerint az volt az ukáz, hogy migránsellenes szórólapnak kell álcázni az aláírásgyűjtő íveket.

Ha beigazolódik a nyomozóhatóság gyanúja, akkor

  • a Fidesz a szigetvári körzetben megtévesztő módon akart támogatói aláírásokat szerezni a képviselői mandátumért induló Nagy Csabának,
  • mivel az aktivistáknak a migránsok ellen kellett agitálniuk a polgárokat,
  • ráadásul anyagi juttatásért szereztek volna ajánlásokat.

„Először is lesz egy gyülekező a Kiskakas étteremben, ahol villás reggeli után kezdődik a razzia! 1 db aláírás 70 Ft jelent!… aláírásokat gyűjtünk Nagy Csabának, de ezt úgy kell lekommunikálni hogy a bevándorlók elleni hozzájárulását írja alá!” 

 mint korábban megírtuk, ezzel a szöveggel keringett egy toborzó sms-ről készült képernyőfotó február 18-án a neten, ami csak másnap lett igazán izgalmas, amikor

egész tömeg jelent meg vilásreggelizni a szigetvári Kiskakas étteremben.

Berkecz Balázs, az Együtt szigetvári elnökségi tagja az utcáról videózta az eseményt. A képviselő ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. Ennek nyomán, a lapunk birtokába jutott dokumentum szerint

  • a Baranya Megyei Főügyészség helyt adott a feljelentésnek és
  • március 10-én megindította a nyomozást
  • a Baranya Megyei Rendőrfőkapitányság bevonásával,
  • „választás rendje elleni bűntett” tárgyában.

A Kiskakas étterem amúgy az általunk ellenőrzött cégadatok szerint a megyei közgyűlés KDNP-s tagja, Madaras Zoltán családi érdekeltsége. A képviselő ugyan nem ügyvezetője és nem tulajdonosa a korábban pályáztatás nélkül közbeszerzést nyert cégnek, de amikor arról kérdeztük, milyen más szálak kötik a vállalkozáshoz, nem volt hajlandó válaszolni.

Választási csalás miatt tesz feljelentést az Együtt, a Fidesz etikátlanságról beszél
A Fidesz-KDNP csalással kezdi az aláírásgyűjtést – egy fura mozgósító üzenet, és egy még furább villásreggeli miatt gondolja ezt a szigetvári ellenzék.

A konkrét ügyről, mármint hogy a választók megtévesztésével, illetve pénzért gyűjtöttek volna aláírásokat,  Madaras Zoltán februárban azt nyilatkozta a kérdésünkre, hogy „teljes mértékben hazugság”.

Milyen bűncselekményről beszélünk?

A Btk. 350. §  szerint a választás rendje elleni bűncselekmény valósul meg , ha valaki „ a jelölési eljárás szabályait megszegve erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel vagy anyagi juttatással szerez ajánlást”. ha bebizonyosodik , hogy ez történt,  az elkövető, „bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

A nyomozást elrendelő ügyészégi dokumentum ismeretében újra megkérdeztük a fideszes képviselő véleményét, de egyelőre nem kaptunk választ.

Korábbi kérdésünkre Nagy Csaba, a megyei közgyűlés Fidesz-KDNP-s alelnöke azt felelte: „csupán baloldali blogok hírhajhászásáról van szó”, érdemben azonban nem reagált. Most azt kérdeztük a képviselőjelölttől, vajon a főügyészség is csupán baloldali hírhajhászásba keveredett-e, amikor nyomozást indított bűncselekmény gyanújával.

Tegnap óta Nagy Csabától sem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Amint az érintettek reagálnak a megkeresésünkre, cikkünket frissítjük.

Kiemelt képünk illusztráció
Fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik