Belföld választás 2018

Választási csalás miatt tesz feljelentést az Együtt, a Fidesz etikátlanságról beszél

Balavány György
Balavány György

2018. 02. 19. 18:41

A Fidesz-KDNP csalással kezdi az aláírásgyűjtést – egy fura mozgósító üzenet, és egy még furább villásreggeli miatt gondolja ezt a szigetvári ellenzék.
Korábban a témában:

Egy neten keringő, eddig azonosítatlan eredetű sms a szigetvári Kiskakas vendéglőbe hívja a kormánypárt aktivistáit, és pénzt ígér, hogy szerezzenek aláírásokat Nagy Csaba fideszes jelöltnek – mégpedig bevándorlásellenes  szövegeknek álcázott aláírásgyűjtő íveken. Igen, ez így elég zavarosan hangzik, és akár kamunak is tűnhetett hétfő reggelig, ám ekkor

az egyébként általában közepes forgalmú étteremben csakugyan egész tömeg jelent meg „villásreggelizni”.

A Kiskakas étterem egy korábbi cikk szerint a megyei közgyűlés egyik KDNP-s tagja, Madaras Zoltán tulajdonában van. Sőt Madaras ügyvezetője volt annak a cégnek,  amely 2011-ben és 2012-ben pályáztatás nélkül nyerte el a nyári közétkeztetést a városban, ám az érintett cikkünk megjelenése után közölte, semmi köze ezekhez a vállalkozásokhoz.

Szakács László szocialista országgyűlési képviselő kérdésünkre elmondta: az MSZP helyi szervezete bejelentést tesz a Nemzeti Választási Irodánál  (NVI), és fontolgatják a büntetőfeljelentést is.

Szigetvár, 2014. április 6.
A huszonegy éves Rajczi Gergő elsőszavazó érkezik a szigetvári Istvánffy Miklós Általános Iskolában kialakított szavazókörbe, hogy leadja voksát az országgyűlési képviselő-választáson 2014. április 6-án.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nyomorgó, aprófalvas vidéken is 50% felett a Fidesz
A szigetvári választókörzetben a kormánypárt jelöltet cserélt, de jobban áll, mint négy éve.

– Az önmagában még csak etikátlan, ha a kormánypárt  fizetett forradalmárokkal akar választást nyerni, hiszen információnk szerint 70 forintot adnak egy aláírásért az aktivistáknak  – állítja a képviselő. – Az viszont még nagyobb baj, ha ezt a választók megtévesztésével akarják elérni. Ennek már az előkészülete is büntetendő.

Miért lenne szüksége a körzetben toronymagasan vezető Fidesznek arra, hogy bármiféle trükkhöz folyamodjon?

– Mert Nagy Csabát szinte senki nem ismeri Szigetvár környékén, ő egy pécsi képviselő, aki ráadásul most vette át a jelöltséget a politikától visszavonult  Tiffán Zsolttól.  A migrációval sokkal könnyebb megszólítani az embereket.

Arra a felvetésünkre, technikailag vajon hogyan lenne megoldható egy ilyen csalás – hiszen  az aláírásgyűjtő íveken egyértelműen  fel van tüntetve, mi célt szolgálnak – Szakács azt feleli:

sokan nem olvassák végig az íveket a fejléctől a lap aljáig, tehát elképzelhető, hogy ha a rámenős aktivista azt mondja, ez egy bevándorlás ellen tiltakozó papír, megkapja rá az aláírást.

Szerinte a legegyszerűbb  az lenne, ha Fidesz kiállna, és tisztázná magát a vádak alól.

Berkecz Balázs, az Együtt szigetvári elnökségi tagja szerint az nem kifogásolható, ha egy párt, amennyiben van rá pénze, fizet az aktivistáknak az aláírásgyűjtésért. Ennek ellenére a történtek felvetik a választási csalás gyanúját,

ezért az Együtt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a rendőrségen. 

Berkecz szerint ugyanis –  aki az utcáról videózta a hétfő reggeli kampányösszejövetelt a Kiskakasban – elegendő jel mutat az állampolgárok megtévesztésére,  ám innentől a hatóság dolga kivizsgálni, mi történt valójában.

„Baloldali blogok hírhajhászása” – reagált a Fidesz képviselője

Kérdéseinkre Nagy Csaba, szigetvári körzet fideszes jelöltje a következőket állította: kizárólag a törvényi előírásoknak megfelelően, „polgármestereinkkel, önkormányzati képviselőkkel, barátokkal, családtagokkal és elkötelezett támogatóinkkal közösen”  gyűjtenek aláírásokat; az MSZP-s Szakács László kifogásait értelmezhetetlennek tartja. Mint írta, etikátlannak tartja az „MSZP-hez tartozó baloldali blogok hírhajhászását”. Azt nem jelölte meg a képviselő, konkrétan milyen orgánumokra gondol.

Cikkünk megjelenése előtt próbáltuk elérni Madaras Zoltán képviselőt, de sem az alkalmazottai, sem a párt helyi szervezetének munkatársai nem adták meg a számát, emailre pedig nem válaszolt. Később jelentkezett, és írásos válaszában leszögezte: „Sem tulajdonosa, sem üzemeltetője soha nem voltam a szóban forgó Kiskakas étteremnek. Sem tulajdonosa, sem ügyvezetője soha nem voltam a fent hivatkozott közétkeztetést biztosító cégnek.” Egyebekben azt írta az ellenzéki vádról: „Teljes mértékben hazugság, sajnálatosnak tartom, hogy a tehetetlen ellenzék, amely egyszer már tönkretette az országot és Szigetvárt, hazugságok terjesztésével próbálja ismét elterelni figyelmünket a választópolgárokért végzett munkáról.”

Balavány György korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

This handout picture released on June 25, 2018 shows Turkish President Tayyip Erdogan and his wife Emine Erdogan greeting supporters gathered above a balcony at the headquarters of the AK Party in Ankara, on June 24, 2018 as they celebrate Erdogan winning five more years in office with sweeping new powers after a decisive election victory.
A night of triumph for Erdogan saw the man who has dominated Turkey for the last 15 years declared winner of presidential poll without needing a second round and lead his ruling party-led alliance to an overall majority in parliament, as his main rival accepted the outcome despite bitter complaints over the conduct of the campaign. / AFP PHOTO / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE AND AFP PHOTO / KAYHAN OZER / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS  SERVICE / KAYHAN OZER" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.