Közélet csatatér
Szigetvár, 2014. április 6.
A huszonegy éves Rajczi Gergő elsőszavazó érkezik a szigetvári Istvánffy Miklós Általános Iskolában kialakított szavazókörbe, hogy leadja voksát az országgyűlési képviselő-választáson 2014. április 6-án.
MTI Fotó: Sóki Tamás

Nyomorgó, aprófalvas vidéken is 50% felett a Fidesz

Balavány György
Balavány György

2017. 12. 11. 07:30

Legalábbis a szigetvári központú választókörzetben, ahol nagyjából tét nélküli, ám meglepő fordulatokban gazdag politikai csata várható. Pedig mint a választási cikksorozatunkat beharangozó cikkünkben írtuk, olyan körzetről van szó, amelynek megnyerésére nagy szüksége lenne az ellenzéknek.
Korábban a témában:

Az országos erőviszonyoknak megfelelően épp 57 százalékon áll a Fidesz a pártválasztók között a Republikon Intézet mérése szerint a baranyai 4-es, szigetvári központú választókerületben, ebben a nyomorgó aprófalvakkal teli világban. Ahol 2014 tavaszán a kormánypárt jelöltje, Tiffán Zsolt 44 százalékot szerezve is könnyedén nyert, megelőzve a baloldali összefogás 27 százalékot elérő jelöltjét.

A pártválasztók közül

  • a Jobbikot 15 százalék támogatja (ez a szám négy éve valamivel több, mint 20 volt);
  • az MSZP-t 10-százalék;
  • az LMP és a DK fej fej mellett, egyaránt 7 százalékon áll;
  • a választók egy százalékának szavazatára számíthat az Együtt, a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt.

Eltér viszont a szigetvári jelöltek népszerűsége a pártjukétól. A Fidesz lecserélte a villányi borász Tiffánt, a helyette indított Nagy Csabára, a megyei közgyűlés elnökére 52 százalék voksolna, vagyis 5 százalékkal kevesebben, mint a pártra (persze ez is jobb, mint a négy évvel ezelőtti eredmény). Az LMP-s Angyal Károlynak is van még munkálkodni valója, hogy beérje a pártja népszerűségét: a felmérés szerint mindössze 3 százalék szavazna rá, pedig az LMP a szigetvári körzetben nem áll rosszul.

Az Együtt-Párbeszéd jelöltje, Vass Péterné viszont 4  százalékponttal népszerűbb a saját pártjánál. A szocialista Nagy Attila (aki 2014-ben is indult) ugyancsak 4 százalékponttal áll jobban az MSZP-nél. A baloldali pártok közti megállapodás híján ebben a körzetben megmértük a DK választókerületi elnökét, Mezei Nándornét is, akit 5 százalék támogat.

A szigetvári körzetben is teszteltünk különböző visszalépési forgatókönyveket. Bár a felmérés hibahatára miatt az egyes pártok szavazótáboráról nehezebb megbízható adatokkal szolgálni, az feltétlenül érdekes, hogy

a Fidesz jelöltje, Nagy Csaba ha csak szocialista és jobbikos kihívója lenne, 55 százalékot szerezne, ha pedig csak az MSZP-s Nagy Attila állna vele szemben, 62:38 arányban győzne.

Vagyis úgy tűnik, hogy aligha működne az ellenzéki szavazók egy táborba gyűjtése – e forgatókönyv esetén Nagy Csaba tíz százalékponttal többet szerezne, mint ha az összes indulni kívánó jelölt fent lenne a szavazólapon. (Valószínű, hogy ebben az esetben a felmérésben megkérdezett jobbikosok egy része nem adná a voksát a baloldali jelöltre.)

Szintén érdekes lehet, hogy közös ellenzéki jelöltként Varga Zoltánt, Szigetvár alpolgármesterét is megmérte a Republikon Intézet, miután olyan hírek jutottak el a 24.hu-hoz, hogy az ő jelölését szorgalmazhatja a Demokratikus Koalíció. Varga azonban éppúgy 62:38 arányban maradna alul, mint Nagy Attila – vagyis úgy néz ki, hogy a baloldali szavazók a jelölttől függetlenül viszonylag egységesen hajlandók szavazni a Fidesszel szemben indulóra.

Információink szerint ugyanakkor az összefogásra hajlandó ellenzéki pártok között ebben a körzetben egyelőre élénk a latolgatás – bárki visszaléphet bárki javára. A körzet azonban annak ellenére sem igazán tűnik valódi csatatérnek, hogy egy baloldali győzelemhez feltétlenül szükség lenne az elhódítására, és hogy Szigetváron a 2014. őszi önkormányzati választáson a baloldal által támogatott független jelölt győzött.

A Jobbik egyelőre nem hozta nyilvánosságra aktuális jelöltje nevét, 2014-ben mindenesetre Vida Dezsővel futott 20 százalék fölé, és mivel a politikus azóta jól beleállt az átalakulásba, egyelőre semmi jel nem mutat rá, hogy lecserélnék. Azonban érdekes, hogy – talán a gőzerővel folyó brandváltásnak köszönhetően – a párt helyi tábora erősen megosztott abban, mit tenne, ha a Jobbik visszaléptetné a jelöltjét egy a baloldal által támogatott független induló javára, és nagyjából a felük a Fideszt választaná inkább.

Az is különös, hogy miközben Baranyában a lakosság szociális helyzete nem javult az elmúlt négy évben – nagy a szegénység, az infrastruktúra változatlanul elmaradott, az egészségügyi ellátás színvonaláról pedig elég annyit mondani, hogy az országban itt a leghosszabbak a várólisták – a választók töretlenül, sőt a négy évvel ezelőttinél nagyobb arányban bíznak a kormánypártban.

Indul a Csatatér, a 24.hu választási sorozata
Áprilisig öt olyan választókerületre figyelünk, ahol eldőlhet a választás.
A kutatás – minden kerületben – 300 fő telefonos megkérdezésével készült. A maximális hibahatár 95 százalékos valószínűséggel 5,8%. Természetesen kisebb elemszámú részminták esetén (például pártválasztóknál) a hibahatár megnövekedik. Éppen ezért a kutatás, mint bevezető cikkünkben is jeleztük, leginkább az egyes politikai blokkok támogatottságának mérésére, valamint a blokkok közötti átszavazási hajlandóság mérésére alkalmas.
Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás
Balavány György korábbi cikkei
vissza a címlapra

Kommentek

LOS ANGELES, CA - JANUARY 15: Kayla Kohn, right, a 12 grade english teacher at The Accelerated Schools, a community of public charter schools in South Los Angeles joins fellow teachers as they picket outside the school on second day of the Los Angeles school teachers strike on January 15, 2019 in Los Angeles, California. (Photo by Al Seib / Los Angeles Times via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.