Közélet

Nyomorgó, aprófalvas vidéken is 50% felett a Fidesz

Nyomorgó, aprófalvas vidéken is 50% felett a Fidesz

Legalábbis a szigetvári központú választókörzetben, ahol nagyjából tét nélküli, ám meglepő fordulatokban gazdag politikai csata várható. Pedig mint a választási cikksorozatunkat beharangozó cikkünkben írtuk, olyan körzetről van szó, amelynek megnyerésére nagy szüksége lenne az ellenzéknek.

Az országos erőviszonyoknak megfelelően épp 57 százalékon áll a Fidesz a pártválasztók között a Republikon Intézet mérése szerint a baranyai 4-es, szigetvári központú választókerületben, ebben a nyomorgó aprófalvakkal teli világban. Ahol 2014 tavaszán a kormánypárt jelöltje, Tiffán Zsolt 44 százalékot szerezve is könnyedén nyert, megelőzve a baloldali összefogás 27 százalékot elérő jelöltjét.

A pártválasztók közül

  • a Jobbikot 15 százalék támogatja (ez a szám négy éve valamivel több, mint 20 volt);
  • az MSZP-t 10-százalék;
  • az LMP és a DK fej fej mellett, egyaránt 7 százalékon áll;
  • a választók egy százalékának szavazatára számíthat az Együtt, a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt.

Eltér viszont a szigetvári jelöltek népszerűsége a pártjukétól. A Fidesz lecserélte a villányi borász Tiffánt, a helyette indított Nagy Csabára, a megyei közgyűlés elnökére 52 százalék voksolna, vagyis 5 százalékkal kevesebben, mint a pártra (persze ez is jobb, mint a négy évvel ezelőtti eredmény). Az LMP-s Angyal Károlynak is van még munkálkodni valója, hogy beérje a pártja népszerűségét: a felmérés szerint mindössze 3 százalék szavazna rá, pedig az LMP a szigetvári körzetben nem áll rosszul.

Az Együtt-Párbeszéd jelöltje, Vass Péterné viszont 4  százalékponttal népszerűbb a saját pártjánál. A szocialista Nagy Attila (aki 2014-ben is indult) ugyancsak 4 százalékponttal áll jobban az MSZP-nél. A baloldali pártok közti megállapodás híján ebben a körzetben megmértük a DK választókerületi elnökét, Mezei Nándornét is, akit 5 százalék támogat.

A szigetvári körzetben is teszteltünk különböző visszalépési forgatókönyveket. Bár a felmérés hibahatára miatt az egyes pártok szavazótáboráról nehezebb megbízható adatokkal szolgálni, az feltétlenül érdekes, hogy

a Fidesz jelöltje, Nagy Csaba ha csak szocialista és jobbikos kihívója lenne, 55 százalékot szerezne, ha pedig csak az MSZP-s Nagy Attila állna vele szemben, 62:38 arányban győzne.

Vagyis úgy tűnik, hogy aligha működne az ellenzéki szavazók egy táborba gyűjtése – e forgatókönyv esetén Nagy Csaba tíz százalékponttal többet szerezne, mint ha az összes indulni kívánó jelölt fent lenne a szavazólapon. (Valószínű, hogy ebben az esetben a felmérésben megkérdezett jobbikosok egy része nem adná a voksát a baloldali jelöltre.)

Szintén érdekes lehet, hogy közös ellenzéki jelöltként Varga Zoltánt, Szigetvár alpolgármesterét is megmérte a Republikon Intézet, miután olyan hírek jutottak el a 24.hu-hoz, hogy az ő jelölését szorgalmazhatja a Demokratikus Koalíció. Varga azonban éppúgy 62:38 arányban maradna alul, mint Nagy Attila – vagyis úgy néz ki, hogy a baloldali szavazók a jelölttől függetlenül viszonylag egységesen hajlandók szavazni a Fidesszel szemben indulóra.

Információink szerint ugyanakkor az összefogásra hajlandó ellenzéki pártok között ebben a körzetben egyelőre élénk a latolgatás – bárki visszaléphet bárki javára. A körzet azonban annak ellenére sem igazán tűnik valódi csatatérnek, hogy egy baloldali győzelemhez feltétlenül szükség lenne az elhódítására, és hogy Szigetváron a 2014. őszi önkormányzati választáson a baloldal által támogatott független jelölt győzött.

A Jobbik egyelőre nem hozta nyilvánosságra aktuális jelöltje nevét, 2014-ben mindenesetre Vida Dezsővel futott 20 százalék fölé, és mivel a politikus azóta jól beleállt az átalakulásba, egyelőre semmi jel nem mutat rá, hogy lecserélnék. Azonban érdekes, hogy – talán a gőzerővel folyó brandváltásnak köszönhetően – a párt helyi tábora erősen megosztott abban, mit tenne, ha a Jobbik visszaléptetné a jelöltjét egy a baloldal által támogatott független induló javára, és nagyjából a felük a Fideszt választaná inkább.

Az is különös, hogy miközben Baranyában a lakosság szociális helyzete nem javult az elmúlt négy évben – nagy a szegénység, az infrastruktúra változatlanul elmaradott, az egészségügyi ellátás színvonaláról pedig elég annyit mondani, hogy az országban itt a leghosszabbak a várólisták – a választók töretlenül, sőt a négy évvel ezelőttinél nagyobb arányban bíznak a kormánypártban.

Indul a Csatatér, a 24.hu választási sorozata
Áprilisig öt olyan választókerületre figyelünk, ahol eldőlhet a választás.
A kutatás – minden kerületben – 300 fő telefonos megkérdezésével készült. A maximális hibahatár 95 százalékos valószínűséggel 5,8%. Természetesen kisebb elemszámú részminták esetén (például pártválasztóknál) a hibahatár megnövekedik. Éppen ezért a kutatás, mint bevezető cikkünkben is jeleztük, leginkább az egyes politikai blokkok támogatottságának mérésére, valamint a blokkok közötti átszavazási hajlandóság mérésére alkalmas.
Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás
Olvasói sztorik