Belföld

Ezek a felvételek cáfolják Szatmáry Kristóf állításait

Továbbra is hazugságokkal és rágalmazással vádolja a 24.hu-t Szatmáry Kristóf miniszteri biztos, az után is, hogy nyilvánosságra hoztuk azokat a rejtett kamerás felvételeket, amelyek igazolják, hogy a Szatmáry és közeli rokonai (anyja és testvére) tulajdonában álló cég üzletében többször sem adtak nyugtát.

Kedden tettük közzé a három videót, az előző nap megjelentetett cikkünkben pedig szöveges formában számoltunk be tapasztalatainkról: egy héten keresztül 12 alkalommal vásárolt ott lapunk 6 munkatársa, és 9 esetben nem kaptunk blokkot. Hétfői cikkünkre úgy reagált a kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos, hogy az abban foglaltak szemen szedett hazugságok és rágalmak, és felszólított minket, hogy igazoljuk állításainkat. Ez után döntöttünk úgy, hogy a videofelvételeket közreadjuk.

A három felvétel láttán sem tágít azonban Szatmáry attól, hogy szerinte hazudunk és rágalmazunk, a kedd délután kiadott közleménye újra ezekkel a vádakkal illeti lapunkat. Egyben azt is írja, hogy videóinkat etikátlanul készítettük, manipuláltuk. Bár hogy mit ért manipuláción, nem világos. Hacsak nem a dolgozók felismerhetetlenné tételét, személyiségi jogaik védelme érdekében – kétségtelen, hogy a Szatmáry család nem figyel ennyire a személyiségi jogokra, Szatmáry Kristóf testvére például gond nélkül kitette Facebook-oldalára a munkatársunkról a cégük másik üzletében készült biztonságikamera-felvételt.

Most nyilvánosságra hozzuk a videóink hosszabb változatát, cáfolva Szatmáry szavait.

Ezeken nemcsak a vásárlásaink láthatók, hanem jóval több: a felvételek onnan indulnak, hogy megközelítjük a Szatmáry család boltját, a kiválasztott gyümölcsöt vagy zöldséget zacskóba tesszük (ezért a felvételen recsegés hallatszik), fizetünk, visszajárót kapunk, várunk, hogy hátha érkezik a blokk is, de nem jön, aztán távozunk, és még egy ideig forog a kameránk. Ráadásul az egyik felvételünk még messzebbről indul: a bolt közelében levő épületek is láthatók, sőt, az utcanév- és házszámtábla is.

Egyetlen egyszer sem fordult elő – nemcsak e három videofelvétel készültekor, hanem a másik hat, nyugta nélküli vásárlás után sem –, hogy az eladó esetleg utánunk rohant volna az utcára, hogy pótolja az elmulasztott blokkot.

Szatmáry állítja, hogy a felvételekből nem derül ki egyértelműen, hogy kaptunk-e számlát vagy sem, illetve hogy került-e pénz a pénztárgépbe, állítása szerint „mindenki kapott számlát”.

Egyrészt cikkeinkben nem a számlaadást hiányoltuk, hanem a nyugtaadást (nyugtát, blokkot mindenkinek minden vásárlásakor kell kapnia, számlát pedig általában csak vállalkozók szoktak kérni akkor, ha a vásárolt árut el kívánják számolni költségként, azaz áfát szeretnének visszaigényelni). Videóinkból világosan kiderül, hogy nem ütik be a pénztárgépbe az összeget, a kassza nem köpi ki magából a blokkot, nem kaptunk nyugtát. A felvételek igazolják azt is, hogy a pénztárgép nyitva volt, a pénzt abba tette be az eladó, a visszajárót pedig onnan vette ki.

A nyers felvételek természetesen szerkesztőségünknél vannak, azokat bármikor a hatóságok rendelkezésére bocsátjuk, de a jogszabályok betartása miatt a 24.hu munkatársain kívül az azon szereplő személyek (így az eladók, a boltba betérő vásárlók, utcán sétáló emberek) arcát továbbra is kitakarjuk és hangjukat eltorzítjuk. A jogszabályok ugyanis előírják, hogy nem hozhatók úgy nyilvánosságra felvételek, hogy az azokon szereplők felismerhetők, hacsak nem járulnak kifejezetten hozzá.

Szóba hozta Szatmáry azt is, hogy a boltjuk biztonsági kamerájának felvételeit csak abban az esetben lehet felhasználni – ezek szerinte az ő állításait igazolják, és nem a miénket –, ha feljelentés születik. Ez már megtörtént. Tényi István – aki az aktivitása miatt rászolgált az ország nagy feljelentője becenévre – hétfőn és kedden, a két cikkünk után tett feljelentést az ügyészségen.

Így nem lehet akadálya annak, hogy Szatmáryék, ahogyan ígérték, közzétételre rendelkezésre bocsássák a biztonsági kamerák felvételeit.

Ráadásul a vásárlásokat lebonyolító munkatársaink kedden a miniszteri biztosnak és a Szatmáry-cégeknek – egyik nemrégen feketemunkással bukott meg – írt levélben kifejezetten kérték, hogy a bolt ipari kamerájának felvételét ne töröljék le, egyben kollégáink hozzájárulnak ahhoz, hogy a vásárlásaikat rögzítő felvételek nyilvánosságra kerüljenek. Levelünk eljutott Szatmáryékhoz, akik azonban nem válaszoltak.

A miniszteri biztos azzal is védekezik, hogy két felvételünk felirata nem áll szinkronban azzal az állításunkkal, hogy azok múlt pénteken, január 26-án készültek. A felirat valóban január 27-ét, szombat hajnali 2 óra körüli időpontot mutat, de egyrészt az üzlet akkor zárva tart, 7 és 19 óra között van nyitva. Másrészt a kamera órája volt rosszul beállítva, azt – ahogyan a személyiségi jogok tiszteletben tartása miatt a dolgozók, vásárlók felismerhetetlenné tételén kívül semmi mást sem – nem módosítottuk, a kamerás vásárlásaink, ahogyan cikkünkben is írtuk, pénteken délután fél 6 és 7 között, a bolt zárása előtti másfél órában készültek.

Természetesen bíróság előtt is megvédjük állításainkat, igazunkat, és a videókból is megállapítható, mikor vettük fel azokat.

Szatmáryéktól a kedd délben küldött levelünkben azt is kérdeztük, fenntartják-e még az állításaikat, lemond-e a miniszteri biztos a pozíciójáról, cégtulajdonos-ügyvezető édesanyja pedig a Budapesti Nagybani Piac felügyelőbizottsági elnöki megbízásáról – ezekre a kérdéseinkre sem kaptunk választ. Felkínáltuk nekik, hogy egy interjú keretében tisztázzák a szabálytalanságokkal kapcsolatban felmerült gyanút, erre a felvetésünkre sem reagáltak.

(A cikk elkészítésében közreműködött Szász Zsófia és Zsótér Indi Dániel.)

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik