Közélet
Budapest, 2013. szeptember 23.
Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. szeptember 23-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Videofelvételekkel bizonyítjuk, hogy nem adnak nyugtát a fideszes kereskedelempolitikus cégénél

Baksa Roland
Baksa Roland

újságíró. 2018. 01. 30. 05:59

Minden, amit az újságíró állított, az szemenszedett hazugság és rágalom.

Így reagált Szatmáry Kristóf kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos hétfői cikkünkre, amelyben arról számoltunk be saját próbavásárlásaink alapján (amelyek egybevágtak mások elbeszéléseivel is), hogy cégének egyik üzletében többször nem adtak nyugtát.

Feketemunkás után: a nyugtaadás is elmarad a fideszes kereskedelempolitikus családi cégénél
Többször nem kaptunk nyugtát a Szatmáry család zöldséges üzletében. Ez bevételeltitkolásra ad lehetőséget, amivel az adó egy részét kerülhetik el. A miniszteri biztos ügyvédjén keresztül akarta lebeszélni lapunkat a cikkírásról.

Szatmáry még el is ismételte az üzlet előtti rögtönzött sajtótájékoztatóján:

a megfogalmazott állítások jegyzőkönyvek, dokumentumok hiányában szemenszedett rágalmak és hazugságok. Értelemszerűen feljelentést fogok tenni.

Arra alapozta védekezését, hogy ha a cikkben említett probléma létezne, akkor ilyen esetekben a panaszos vásárló kérhetné, hogy jegyzőkönyv készüljön. Ám mivel ilyen nem készült, a cikkünk szerinte hazugság és rágalom.

„Hazugság, hogy nem kaptak blokkot. Igazolják!” Szólított fel minket a miniszteri biztos.

Ezennel igazoljuk. Alább látható három rejtett kamerás felvétel három különböző vásárlásunkról, amelyek bizonyítják, nem kaptunk nyugtát a szóban forgó XVI. kerületi zöldség-gyümölcsös üzletnél.

Mindhárom felvétel múlt hét pénteken, délután fél 6 és 7 óra között készült. Gyümölcsöt vettünk, lemérték, a mérleg pittyeg, ahogyan az egységárat beüti az eladó, fizettünk, visszajárót kaptunk, majd vártunk még, hátha jön a blokk is. Nem jött.

Ráadásul az egyik videónkon az online kassza kijelzője is látszik: azon nincs összeg, hiszen mert nem ütötte be az eladó a gépbe.

A kassza pénzérméket, bankjegyeket tároló része nyitva volt mindhárom esetben, abba tette a pénzt az üzlet munkatársa. (Ez az első videónkon látszik legtisztábban.)

De nem csak három alkalommal nem kaptunk nyugtát. Ahogyan előző cikkünkben jeleztük, a 24.hu hat újságírója összesen 12-szer vásárolt ott az elmúlt héten, ebből 9-szer elmaradt a blokk.

Másfél hete betörők elvitték a céges iratokat – állítják

Az üzletben két kamerát fedeztünk fel, az egyik a vásárlókat és az árut pásztázza, a másik a kassza felett van, azt mutatja, hogy mi történik a pénztárgépnél. Szatmáry jelezte, „sajnos” nem tudja nyilvánosságra hozni a felvételeket, csak akkor, ha hatósági eljárás lesz. Ez abból a szempontból különösen pikáns, hogy Szatmárynak a cégben társtulajdonos és ügyvezető testvére a saját Facebook-oldalán háromszor is megosztotta a másik (a Stadionok metrómegállónál lévő) üzletük iparikamera-felvételeit, szerintünk jogsértő módon. Két képen munkatársunk látható, kettőn az Együtt politikusa, Vajda Zoltán, aki ott a kerületben Szatmáry kihívója a tavaszi országgyűlési választásokon. Vajda, aki állítása szerint szintén nem kapott ott nyugtát, a közzétett kamerafelvétel és a cikkben leírtak miatt az adatvédelmi hatósághoz és az adóhivatalhoz fordul.

A nyugtaadás elmulasztásával kapcsolatos hatósági eljárást ugyanakkor megnehezítheti egy sajnálatos körülmény.

Szatmáry Kristóf maga hozta fel, hogy a közel 30 éves múltra visszatekintő cégüknél nem volt soha betörés, de a múlt hét előtti hétvégén valaki betört az üzletbe, és elvitte a céges iratokat, pénztárgépet és némi gyümölcsöt.

Mint mondta, emiatt feljelentést tettek a rendőrségen. Szatmáry azt is közölte, kiszáll a családi cégből. Ezt, állítja, a múlt héten döntötte el.

(A cikk elkészítésében közreműködött Szász Zsófia, Zsótér Indi Dániel, Kálmán Mátyás, Bárdi Bálint.)

Kiemelt kép: Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség miniszteri biztosa, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős volt államtitkára Fotó: MTI/Kovács Tamás

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.