Közélet

Videofelvételekkel bizonyítjuk, hogy nem adnak nyugtát a fideszes kereskedelempolitikus cégénél

Minden, amit az újságíró állított, az szemenszedett hazugság és rágalom.

Így reagált Szatmáry Kristóf kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos hétfői cikkünkre, amelyben arról számoltunk be saját próbavásárlásaink alapján (amelyek egybevágtak mások elbeszéléseivel is), hogy cégének egyik üzletében többször nem adtak nyugtát.

Feketemunkás után: a nyugtaadás is elmarad a fideszes kereskedelempolitikus családi cégénél
Többször nem kaptunk nyugtát a Szatmáry család zöldséges üzletében. Ez bevételeltitkolásra ad lehetőséget, amivel az adó egy részét kerülhetik el. A miniszteri biztos ügyvédjén keresztül akarta lebeszélni lapunkat a cikkírásról.

Szatmáry még el is ismételte az üzlet előtti rögtönzött sajtótájékoztatóján:

a megfogalmazott állítások jegyzőkönyvek, dokumentumok hiányában szemenszedett rágalmak és hazugságok. Értelemszerűen feljelentést fogok tenni.

Arra alapozta védekezését, hogy ha a cikkben említett probléma létezne, akkor ilyen esetekben a panaszos vásárló kérhetné, hogy jegyzőkönyv készüljön. Ám mivel ilyen nem készült, a cikkünk szerinte hazugság és rágalom.

„Hazugság, hogy nem kaptak blokkot. Igazolják!” Szólított fel minket a miniszteri biztos.

Ezennel igazoljuk. Alább látható három rejtett kamerás felvétel három különböző vásárlásunkról, amelyek bizonyítják, nem kaptunk nyugtát a szóban forgó XVI. kerületi zöldség-gyümölcsös üzletnél.

Mindhárom felvétel múlt hét pénteken, délután fél 6 és 7 óra között készült. Gyümölcsöt vettünk, lemérték, a mérleg pittyeg, ahogyan az egységárat beüti az eladó, fizettünk, visszajárót kaptunk, majd vártunk még, hátha jön a blokk is. Nem jött.

Ráadásul az egyik videónkon az online kassza kijelzője is látszik: azon nincs összeg, hiszen mert nem ütötte be az eladó a gépbe.

A kassza pénzérméket, bankjegyeket tároló része nyitva volt mindhárom esetben, abba tette a pénzt az üzlet munkatársa. (Ez az első videónkon látszik legtisztábban.)

De nem csak három alkalommal nem kaptunk nyugtát. Ahogyan előző cikkünkben jeleztük, a 24.hu hat újságírója összesen 12-szer vásárolt ott az elmúlt héten, ebből 9-szer elmaradt a blokk.

Másfél hete betörők elvitték a céges iratokat – állítják

Az üzletben két kamerát fedeztünk fel, az egyik a vásárlókat és az árut pásztázza, a másik a kassza felett van, azt mutatja, hogy mi történik a pénztárgépnél. Szatmáry jelezte, „sajnos” nem tudja nyilvánosságra hozni a felvételeket, csak akkor, ha hatósági eljárás lesz. Ez abból a szempontból különösen pikáns, hogy Szatmárynak a cégben társtulajdonos és ügyvezető testvére a saját Facebook-oldalán háromszor is megosztotta a másik (a Stadionok metrómegállónál lévő) üzletük iparikamera-felvételeit, szerintünk jogsértő módon. Két képen munkatársunk látható, kettőn az Együtt politikusa, Vajda Zoltán, aki ott a kerületben Szatmáry kihívója a tavaszi országgyűlési választásokon. Vajda, aki állítása szerint szintén nem kapott ott nyugtát, a közzétett kamerafelvétel és a cikkben leírtak miatt az adatvédelmi hatósághoz és az adóhivatalhoz fordul.

A nyugtaadás elmulasztásával kapcsolatos hatósági eljárást ugyanakkor megnehezítheti egy sajnálatos körülmény.

Szatmáry Kristóf maga hozta fel, hogy a közel 30 éves múltra visszatekintő cégüknél nem volt soha betörés, de a múlt hét előtti hétvégén valaki betört az üzletbe, és elvitte a céges iratokat, pénztárgépet és némi gyümölcsöt.

Mint mondta, emiatt feljelentést tettek a rendőrségen. Szatmáry azt is közölte, kiszáll a családi cégből. Ezt, állítja, a múlt héten döntötte el.

(A cikk elkészítésében közreműködött Szász Zsófia, Zsótér Indi Dániel, Kálmán Mátyás, Bárdi Bálint.)

Kiemelt kép: Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség miniszteri biztosa, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős volt államtitkára Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik