Belföld

Leváltják Kósa Lajost a Fidesz-frakció éléről

Két év után lecserélik a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának vezetőjét. Kósa Lajos helyett Gulyás Gergely töltheti be a posztot.

A 24.hu információja szerint a Fidesz őszi kihelyezett frakcióülésén leváltják tisztségéről Kósa Lajost, a képviselőcsoport jelenlegi vezetőjét. A szeptember 13. és 15. közötti velencei zárt ülésen várhatóan Gulyás Gergelyt választják meg a frakció új vezetőjének.

Kósa Lajos éppen két éve, 2015 szeptemberében kapta meg a megbízatást, miután Rogán Antal a kormány tagja lett. Gulyás neve (Németh Szilárdé mellett) már akkor is előkerült a poszttal kapcsolatban, de végül Kósa lett az egyedüli jelölt.

Gulyás Gergelyt telefonon nem értük el, külföldön tartózkodik, ezért sms-ben – cáfolatként aligha értelmezhető módon – annyit írt:

ilyen típusú személyi kérdésekben Orbán Viktor miniszterelnök dönt, és most Kósa Lajosnak hívják a frakcióvezetőt.

Arról, hogy Orbán Viktor fontolóra vette Kósa lecserélését, már korábban is lehetett hallani. Az atv.hu a nyáron írt arról, hogy a miniszterelnök a 2018-as választás közeledtével inkább a Modern Városok projekt kormánybiztosi posztját látná megfelelőnek a korábbi debreceni polgármester számára.

Később, a heti rendes Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert is megkérdezték az információnkról. Lázár azt felelte, ő mint kormánytag a miniszterek kinevezéséről, leváltásáról tudna, majd hozzátette: „Tudomásom szerint ilyen döntés nem született”, de hogy fog-e, azt nem tudja.

Egy újabb kérdésre így felelt: „Kósa Lajos kiváló frakcióvezető.” Ha Kósát arra kéri Orbán, hogy legyen a kormány tagja, Lázár támogatja, alkalmas rá szerinte, „nagy tisztelője vagyok” – bókolt fideszes kollégájának.

Tárca nélküli miniszter lesz

Kósa Lajos, a Fidesz jelenlegi frakcióvezetője a Modern városok program végrehajtását felügyelő és irányító tárca nélküli miniszter lesz, várhatóan október 1-jétől.

Orbán Viktor miniszterelnök kérte fel, hogy vegyen részt a kormány munkájában miniszterként, amire igent mondott.

Elmondta, hogy a pártelnök-kormányfő a Fidesz jövő héten esedékes velencei kihelyezett frakcióülésén tesz javaslatot a nagyobbik kormánypárt új frakcióvezetőjének személyére.

Kérdésre Kósa Lajos úgy fogalmazott: a képviselőcsoport-vezetői tisztségre “Gulyás Gergely neve nem alap nélkül merült fel”.

A politikus jelezte továbbá: azt javasolja, hogy az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának élén frakciótársa, Németh Szilárd kövesse őt.

(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik