Belföld

Szélsőjobboldali jelképeket viselt a Teréz körúti robbantás gyanúsítottja

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

bűnügyes. 2017. 05. 18. 08:57

Korábban a témában:

Továbbra is kiemelten vizsgálják a nyomozó ügyészek, hogy miért robbantót P. László a Teréz körúton. A Magyar idők arról ír, hogy az ok lehetett akár zavaros, szélsőjobboldali ideológia is, mivel az egyik ruhadarabján a nemzetiszocialista black metal jelképeit viselte. Erre egy olvasójuk hívta fel a figyelmet.

A ruhadarabot a bíróságon viselte a fiatal április végén, amikor az előzetes letartóztatásának meghosszabbításáról döntöttek. A lap közölte, a gyanúsítottról készített fotó alapján több szubkultúra-szakértő is a nemzetiszocialista black metal (National Socialist Black Metal – NSBM) jelképeit azonosította, ezekhez hasonló szimbólumok tűnnek fel az Aryan (árja) Black Metalban is.

Bilkei Pál szerint lényeges, hogy a merénylet az október 2-i népszavazás előtt történt. A kriminálpszichológus úgy látja, P. László a szűk környezetét leszámítva elzártan élt, egészen a robbantásig. Kitervelte a folyamatot, amellyel felépítette önmagát.

P. László apja nem tudja, honnan van fiának NSBM-jelképeket hordozó ruhadarabja és ahogy arról sem,  fia kapcsolatba került-e szélsőjobboldali figurákkal.

Ahogy arról már bezsámoltunk, P. László előzetes letartóztatását április végén három hónappal meghosszabbították. Új vallomást nem tett, a korábbiakhoz pedig semmit nem kívánt hozzátenni. Már akkor tudni lehetett, hogy ismét ügyvédet cserél, az egykori bíró Surdy Miklóst, aki kirendeltként volt mellette. Előtte  Brunner Tamás látta el ezt a feladatot, ahogyan most a Portikot is védő Szikinger István, ő is megbízott védőként. P. László tehát jelenleg a harmadik ügyvédjét “fogyasztja“.

Azóta befejeződött az elmeorvosi vizsgálata és vissza is szállították a Venyige utcai börtönbe az Ideg- és Elmemegfigyelő Intézetből (IEMI). Az igazságügyi orvos szakértők ezúttal sem találtak büntethetőséget kizáró okot, így az ügy vizsgálata vádelőkészítési szakba léphet.

Ahogy arról már beszámoltunk, a fiatal – bár négy hónapig tartotta magát – február közepén megtörte a csendet. Akkor két egymást követő napon is kihallgatták.  Pár nappal később már tudni lehetett, hogy mindent részletesen beismert, Brunner Tamás, a volt ügyvédje akkor azt mondta, valószínűleg azért, mert mostanra érett meg benne a gondolat, hogy beismerő vallomást tegyen. Az apa mindvégig kitartott, sőt most is kitart fia ártatlansága mellett.

A fiatalembert következő hét elején körülbelül nyolc órán át kérdezték, illetve akkor  részletesen beszélt a már bevallott bűncselekményről. Elmondta egyebek mellett, hogy nem ismerte a két egyenruhást, akiket állítása szerint nem akart megölni a házilag készített szerkezettel, illetve a rendőrséggel sincs baja. Azt viszont, hogy újabb merényletre készült, tagadta. Arra a kérdésre, hogy mi motiválta, illetve, hogy mi volt a a célja, ha nem akarta megölni a két egyenruhást, nem adott választ. Következő alkalommal azonban már nem volt könnyű vele kommunikálni, nem akart beszélni.

A fiatalembert két hét kihagyás után, március 8-án ismét kihallgatták. Hogy az utolsó időpontban mire jutottak vele, nem derült ki, csupán annyi, hogy már nem Brunner védi a továbbiakban.  

A Teréz körút Király utcai kereszteződésében szeptember 24-én, 22 óra 36 perckor robbant bomba, egy házi készítésű szerkezet. Percek alatt özönlötték el rendőrök a helyszínt, és a számuk a következő órákban csak nőtt, kisbuszok érkeztek, tűzszerészek jöttek, készenlétisek, de még terrorelhárítók is. Két rendőr sérült meg, egyikük életveszélyesen, társa pedig súlyosan. Papp Károly, országos rendőrfőkapitány a támadás másnapján azt mondta, ki akarták végezni a rendőreit. A gyanúsított az ügyészség szerint újabb robbantásra készülhetett.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.