Belföld

Ismét ügyvédet cserél a Teréz körúti robbantó

Továbbra is előzetes letartóztatásban marad a Teréz körúti robbantás gyanúsítottja. Erről csütörtök délután született döntés.  A fiatal és védője fellebbezett, így a végzés nem jogerős.

P. László nem akart beszélni, nem tett vallomást.A gyanúsítottat a korábbi sajtóhírekkel ellentétben továbbra is az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben őrzik, ahová március végén került, mert “nem tanúsított megfelelő magatartást”. Szeretne visszakerülni a börtönbe, de tudomásul vette, hogy még el kell végezni azokat a vizsgálatokat, amelyek ezt lehetővé teszik.

A fiatal ismét ügyvédet cserél a közeljövőben. Ahogy arról beszámoltunk, először Brunner Tamás látta el a védelmet, akinek a helyét az egykori bíró, Surdy Miklós vette át kirendeltként.

Ahogy arról már beszámoltunk, a fiatal – bár négy hónapig tartotta magát – február közepén megtörte a csendet. Akkor két egymást követő napon is kihallgatták.  Pár nappal később már tudni lehetett, hogy mindent részletesen beismert, Brunner Tamás, a volt ügyvédje akkor azt mondta, valószínűleg azért, mert mostanra érett meg benne a gondolat, hogy beismerő vallomást tegyen. Az apa mindvégig kitartott, sőt most is kitart fia ártatlansága mellett.

A fiatalembert következő hét elején körülbelül nyolc órán át kérdezték, illetve akkor  részletesen beszélt a már bevallott bűncselekményről. Elmondta egyebek mellett, hogy nem ismerte a két egyenruhást, akiket állítása szerint nem akart megölni a házilag készített szerkezettel, illetve a rendőrséggel sincs baja. Azt viszont, hogy újabb merényletre készült, tagadta. Arra a kérdésre, hogy mi motiválta, illetve, hogy mi volt a a célja, ha nem akarta megölni a két egyenruhást, nem adott választ. Következő alkalommal azonban már nem volt könnyű vele kommunikálni, nem akart beszélni.

A fiatalembert két hét kihagyás után, március 8-án ismét kihallgatták. Hogy az utolsó időpontban mire jutottak vele, nem derült ki, csupán annyi, hogy már nem Brunner védi a továbbiakban.  

A Teréz körút Király utcai kereszteződésében szeptember 24-én, 22 óra 36 perckor robbant bomba, egy házi készítésű szerkezet. Percek alatt özönlötték el rendőrök a helyszínt, és a számuk a következő órákban csak nőtt, kisbuszok érkeztek, tűzszerészek jöttek, készenlétisek, de még terrorelhárítók is. Két rendőr sérült meg, egyikük életveszélyesen, társa pedig súlyosan. Papp Károly, országos rendőrfőkapitány a támadás másnapján azt mondta, ki akarták végezni a rendőreit. A gyanúsított az ügyészség szerint újabb robbantásra készülhetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik