Belföld

Portik ügyvédje védi már a Teréz körúti robbantót

Péntektől új védő képviseli a Teréz körúti robbantás gyanúsítottját. Ezúttal ismét megbízott ügyvédje lesz, Szikinger István, aki például Portik Tamást is védi – írja a privatkopo.hu. A meghatalmazást a lap szerint már alá is írták.

Ahogy arról beszámoltunk, csütörtökön három hónappal meghosszabbították a gyanúsított előzetes letartóztatását. Új vallomást nem tett, a korábbiakhoz pedig semmit nem kívánt hozzátenni. Már akkor tudni lehetett, hogy lecseréli második ügyvédjét is, az egykori bíró Surdy Miklóst, aki kirendeltként volt mellette. Előtte  Brunner Tamás látta el ezt a feladatot, ahogyan most Szikinger, ő is megbízott védőként.

A gyanúsítottat a korábbi sajtóhírekkel ellentétben továbbra is az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben őrzik, ahová március végén került, mert “nem tanúsított megfelelő magatartást”. Szeretne visszakerülni a börtönbe, de tudomásul vette, hogy még el kell végezni azokat a vizsgálatokat, amelyek ezt lehetővé teszik.

Ahogy arról már beszámoltunk, a fiatal – bár négy hónapig tartotta magát – február közepén megtörte a csendet. Akkor két egymást követő napon is kihallgatták.  Pár nappal később már tudni lehetett, hogy mindent részletesen beismert, Brunner Tamás, a volt ügyvédje akkor azt mondta, valószínűleg azért, mert mostanra érett meg benne a gondolat, hogy beismerő vallomást tegyen. Az apa mindvégig kitartott, sőt most is kitart fia ártatlansága mellett.

A fiatalembert következő hét elején körülbelül nyolc órán át kérdezték, illetve akkor  részletesen beszélt a már bevallott bűncselekményről. Elmondta egyebek mellett, hogy nem ismerte a két egyenruhást, akiket állítása szerint nem akart megölni a házilag készített szerkezettel, illetve a rendőrséggel sincs baja. Azt viszont, hogy újabb merényletre készült, tagadta. Arra a kérdésre, hogy mi motiválta, illetve, hogy mi volt a a célja, ha nem akarta megölni a két egyenruhást, nem adott választ. Következő alkalommal azonban már nem volt könnyű vele kommunikálni, nem akart beszélni.

A fiatalembert két hét kihagyás után, március 8-án ismét kihallgatták. Hogy az utolsó időpontban mire jutottak vele, nem derült ki, csupán annyi, hogy már nem Brunner védi a továbbiakban.  

A Teréz körút Király utcai kereszteződésében szeptember 24-én, 22 óra 36 perckor robbant bomba, egy házi készítésű szerkezet. Percek alatt özönlötték el rendőrök a helyszínt, és a számuk a következő órákban csak nőtt, kisbuszok érkeztek, tűzszerészek jöttek, készenlétisek, de még terrorelhárítók is. Két rendőr sérült meg, egyikük életveszélyesen, társa pedig súlyosan. Papp Károly, országos rendőrfőkapitány a támadás másnapján azt mondta, ki akarták végezni a rendőreit. A gyanúsított az ügyészség szerint újabb robbantásra készülhetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik