Belföld

Szépírók tiltakoznak a Könyvfesztiválon a CEU ellehetetlenítése miatt

A kormány aljas és kicsinyes támadásának tartják az ügyet, és tiltakozásra buzdítanak.

Számos író, szerkesztő, kritikus – a Szépírók Társaságának tagjai – tiltakoznak a Közép-európai Egyetem (CEU) működését ellehetetlenítő törvénymódosítás miatt a XXIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál eseményein.

A Litera azt írja: a Szépírók magyarul és angolul is felolvassák közleményüket a fesztivál rendezvényein, és kitűző viselésével is kifejezik szolidarutásukat az egyetemmel. Az akcióhoz csatlakozott mások mellett Tóth Krisztina, Garaczi László, Kerékgyártó István, Horváth Viktor, Bán Zsófia, Forgách András, Závada Pál, Géczi János, Vörös István, Térey János, Szűcs Teri, Halasi Zoltán, Gács Anna, Hidas Judit, Molnár Krisztina Rita, Vihar Judit, Barna Imre, Turi Timea, Szegő János, Kőrizs Imre, Sajó László és Babiczky Tibor.

A közlemény szerint a CEU ügye jelképes, mert

a magyar kormány aljas és kicsinyes támadása az egyetemi autonómiát, az oktatás és kutatás szabadságát, a termékeny nemzetközi együttműködést és a civil társadalmat veszi célba.

„A CEU-val való szolidaritás, amely a rendszerváltás óta nem látott tömegeket vitt az utcára, az európai értékek mellett kiálló magyarok közös ügye. Az elmúlt napokban annak voltunk tanúi, hogy a tömeges magyar és nemzetközi tiltakozást semmibe véve a köztársasági elnök zöld utat adott a törvénymódosításnak, a kormány pedig egyre hevesebben támadja a CEU mellett kiállókat. A kormányhű média a demokratikus világban példátlan módon hamisítja meg és hallgatja el a tiltakozásokat, a kormány képviselői pedig nyíltan fenyegetik az ellenzéki megszólalókat” – áll a közleményben.

A Szépírók Társaságának tagjai arra biztatják a demokrácia, az egyetemi autonómia és a szólásszabadság híveit, hogy ne hagyjanak fel a tiltakozással, „a lakájmédiát ellensúlyozandó” használják a tájékoztatás informális csatornáit, „a meghunyászkodás helyett az erőszakmentes tiltakozás formáit”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik