Belföld

Kritikát fogalmazott meg, a CEU-n tanít, ezért kirúgták a koordinátort az EMMI egyik háttérintézményétől

24.hu
24.hu

2017. 04. 20. 12:18

Korábban a témában:

Helyreigazítás

“Kritikát fogalmazott meg, a CEU-n tanít, ezért kirúgták a koordinátort az EMMI egyik háttérintézményétől” című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy nemrég viszont távoznia kellett pozíciójából, szerinte azért, mert folyamatos, személyeskedő politikai támadások érték, mert szakmai kritikákat mert megfogalmazni az államtitkárság társadalmi felzárkózást segítő programjait illetően, és mert óraadó tanárként dolgozik a CEU-n. Ezzel szemben a valóság az, hogy Csorba Zoltán 2017. március 29-én írásban maga kérte munkaviszonyának megszüntetését. Továbbá szakmai kritikát sem fogalmazott meg a felzárkózást segítő programokat illetően, továbbá a CEU-s szerződéses jogviszonya miatt sem érték folyamatos, személyeskedő politikai támadások alkalmazotti jogviszonya alatt.

“Kritikát fogalmazott meg, a CEU-n tanít, ezért kirúgták a koordinátort az EMMI egyik háttérintézményétől” című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy “Mentorháló projektjébe miért az ORÖ képviselőit, vagy közvetlen hozzátartozóit, vagy szinte nulla szakmai tapasztalattal rendelkező, megfelelő végzettség nélküli embereket vesznek fel, miközben az állásra többdiplomás, a roma közösséggel valós kapcsolatban állókat, a szakmában évek óta dolgozókat elutasítják” ezzel szemben a valóság az, hogy a projekt előreláthatólag csak 2007 májusában indul, ezért még senki sem került alkalmazásra projektmunkatársként.

“Kritikát fogalmazott meg, a CEU-n tanít, ezért kirúgták a koordinátort az EMMI egyik háttérintézményétől” című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy Emmi társadalmi felzárkóztatási államtitkárságán tartott, úgynevezett „nyomon követési egyeztetésen” az SZGYF főigazgatója – a tárca vezetői és vezető beosztású munkatársai előtt – azt mondta: azért nem vesznek fel romákat, mert nincs megfelelő végzettségű és alkalmas ember a munkakör betöltésére a cigányok között, és ellenőrizni kell mindegyikül érettségi bizonyítványát és diplomáját, mert sokan hamisított dokumentumokkal akarnak felvételizni. A valóság ezzel szemben az, hogy ilyen tartalmú kijelnetés nem hangzott el a főigazgatótól a portál által említett egyeztetésen, ugyanakkkor természetesen minden munkavállaló okmányainak hitelességét vizsgálni kell.

“Kritikát fogalmazott meg, a CEU-n tanít, ezért kirúgták a koordinátort az EMMI egyik háttérintézményétől” című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy “Bátori Zsolt főigazgató már ezen az egyeztető fórumon kijelentette, hogy visszavonja vezetői megbízatását, mert ‘magas beosztású politikusok szót emeltek a projektben betöltött státusa ellen’”, és problémának tartotta, hogy évekkel korábban önkormányzati képviselő-jelöltként indult a választásoskon, illetve tavaly év eleén, a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturáis Központ (FROKK) igazgatói pályázatása történt jelentkezéskor éles kritikát fogalmazott meg a főváros s a nyolcasik kerületi vezetés politikai döntései ellen”, ezzel szemben a valóság az, hogy Bátori Zsolt főigazgató nem jelenthette ki, hogy visszavonja vezetői megbízását, hiszen Csorba Zoltán nem rendelkezett vezetői megbízatással. Továbbá nem mondhatta, hogy magas beosztású politikusok szót emeltek Csorba Zoltán szerepe miatt, mivel ilyen nem történt és politikai szerepvállalása ellen sem emelt kifogást.

“Kritikát fogalmazott meg, a CEU-n tanít, ezért kirúgták a koordinátort az EMMI egyik háttérintézményétől” című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy humántárca háttérintézményének vezetése azt sem tűrte el, hogy a CEU-n óraadó tanárként dolgozzon, mert a főigazgatóra emiatt az utóbbi időszakban ‘jelentős nyomást gyakoroltak’”, ezzel szemben a valóság az, hogy Csorba Zoltán CEU-s óraadói jogviszonya folyamatosan fennállt miközben az SZGYF munkatársa volt, valamint a főigazgatóra Csorba Zoltán személyét érintően senki, semmilyen nyomást nem gyakorolt.

A kormányzati rendszer nem tűri a szakmai kritikát, nem tolerálja a politikai múltat, ellehetetleníti azokat az alkalmazottakat, akik nem a rendszert kiszolgálók személyes érdekei alapján hoz döntést, és azt sem tűri, ha valaki egy ellenségképpé vált szervezettel vagy személlyel, esetleg egy intézménnyel áll kapcsolatban

– nyilatkozta a Romnetnek Csorba Zoltán, aki 2014-től dolgozott az EMMI háttérintézményeinél a romák társadalmi felzárkózását segítő projektek koordinátoraként. Nemrég viszont távoznia kellett pozíciójából, szerinte azért, mert

folyamatos, személyeskedő politikai támadások érték, mert szakmai kritikákat mert megfogalmazni az államtitkárság társadalmi felzárkózást segítő programjait illetően, és mert óraadó tanárként dolgozik a CEU-n. Az érintett bírósághoz, és az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul.

A politikai szakértőként diplomázott Csorba Zoltánnak többek között az nem tetszett, hogy a Mentorháló projektjébe miért az ORÖ képviselőit, vagy közvetlen hozzátartozóit, vagy szinte nulla szakmai tapasztalattal rendelkező, megfelelő végzettség nélküli embereket vesznek fel, miközben az állásra többdiplomás, a roma közösséggel valós kapcsolatban állókat, a szakmában évek óta dolgozókat elutasítják. Elfogadhatatlannak tartotta azt is, hogy ismét olyan projekteket akarnak a milliárdos támogatásból megvalósítani, amely nem éri el a célközösséget, és a pályázati forrást burkoltan, politikai célokra akarják felhasználni.

Csorbánál akkor telt be a pohár, amikor az Emmi társadalmi felzárkóztatási államtitkárságán tartott, úgynevezett „nyomon követési egyeztetésen” az SZGYF főigazgatója – a tárca vezetői és vezető beosztású munkatársai előtt – azt mondta:

azért nem vesznek fel romákat, mert nincs megfelelő végzettségű és alkalmas ember a munkakör betöltésére a cigányok között, és ellenőrizni kell mindegyikül érettségi bizonyítványát és diplomáját, mert sokan hamisított dokumentumokkal akarnak felvételizni.

Csorba Zoltán azt mondta: Bátori Zsolt főigazgató már ezen az egyeztető fórumon kijelentette, hogy visszavonja vezetői megbízatását, mert „magas beosztású politikusok szót emeltek a projektben betöltött státusa ellen”, és problémának tartotta, hogy évekkel korábban önkormányzati képviselő-jelöltként indult a választásokon, illetve tavaly év elején, a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ (FROKK ) igazgatói pályázatára történt jelentkezéskor éles kritikát fogalmazott meg a főváros és a nyolcadik kerületi vezetés politikai döntései ellen.

Sőt, a 

humántárca háttérintézményének vezetése azt sem tűrte el, hogy a CEU-n óraadó tanárként dolgozzon, mert a főigazgatóra emiatt az utóbbi időszakban „jelentős nyomást gyakoroltak”. Csorba Zoltánt a Közép-európai Egyetemen megbízásos jogviszonyban tavaly szeptembertől nyelvtanárként alkalmazzák.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Simicska tévéje is döntött

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.