Belföld

A Rádiónál ért véget a hétfő éjszakai demonstráció

A Rádiónál ért véget a hétfő éjszakai demonstráció

Azután vonultak utcára, hogy Áder aláírta a lex CEU-t.

Spontán tüntetés tört ki Budapesten hétfőről keddre virradó éjjel, miután Áder János aláírta a felsőoktatási törvény módosítását, amely jó eséllyel ellehetetleníti a Közép-európai Egyetem (CEU) működését.

A Rádiónál ért véget a hétfő éjszakai demonstráció 1
Fotó: 24.hu / Bielik István
A Rádiónál ért véget a hétfő éjszakai demonstráció 2
Fotó: 24.hu / Bielik István
A Rádiónál ért véget a hétfő éjszakai demonstráció 3
Fotó: 24.hu / Bielik István

Az aláírás bejelentése után a Facebookon szerveződött a megmozdulás, a demonstrálók fél 9-től gyülekeztek a köztársasági elnöki rezidenciánál, a Sándor-palotánál a budai Várban.

A Rádiónál ért véget a hétfő éjszakai demonstráció 4
Fotó: 24.hu / Bielik István
A Rádiónál ért véget a hétfő éjszakai demonstráció 5
Fotó: 24.hu / Bielik István
A Rádiónál ért véget a hétfő éjszakai demonstráció 6
Fotó: 24.hu / Bielik István

Este tíz után már több százan gyűltek össze, a tüntetők egyebek mellett azt skandálták, hogy „bajszos szar”, „macskajancsi”, „bólogató János”, „elegünk van”, „elvesztette elnökjellegét”, „konzultálni jöttünk”, „aláírtad János, égni fog a város”. Egy nemzeti konzultációs űrlapot is elégettek.

A Rádiónál ért véget a hétfő éjszakai demonstráció 7
Fotó: 24.hu / Bielik István
A Rádiónál ért véget a hétfő éjszakai demonstráció 8
Fotó: 24.hu / Bielik István
A Rádiónál ért véget a hétfő éjszakai demonstráció 9
Fotó: 24.hu / Bielik István

A helyszínre folyamatosan érkeztek a rendőrök. A rendőrség honlapján azt írták, higgadtságot kérnek a tüntetés résztvevőitől.

A Rádiónál ért véget a hétfő éjszakai demonstráció 10
Fotó: 24.hu / Bielik István
A Rádiónál ért véget a hétfő éjszakai demonstráció 11
Fotó: 24.hu / Bielik István

Nem kellett sokat várni valami történésre: egy férfi és egy nő áttört a kordonon, megpróbáltak berohanni a lezárt területre. Elfogták őket, a férfit elvitték és még több rohamrendőr érkezett. Úgy tudni, az elvitt férfi Gulyás Márton civil aktivista, aki a rendőrség állítása szerint festékes flakont dobott a rendőrök közé. A hivatalos rendőrségi közlemény szerint őt előállították, több rendőr ruhája festékkel szennyeződött.

A Rádiónál ért véget a hétfő éjszakai demonstráció 12
Fotó: 24.hu / Bielik István
A Rádiónál ért véget a hétfő éjszakai demonstráció 13
Fotó: 24.hu / Bielik István

Fél 12 körül a kétezer fősre nőtt tömeg megunta a patthelyzetet és levonult a Clark Ádám térre. A Lánchíd budai hídfőjénél már rendőrök várták őket, de nem zárták le időben a környező utakat, így egy autós a Hunyadi János úton riadtan fékezett a szembejövő tömeg láttán. Tudósítónk szerint a fékezés annyira meghatotta a tüntetőket, hogy azt skandálták, „köszönjük”, és egy Sándor-palotánál szedett fehér tulipánt adtak a sofőrnek.

A Rádiónál ért véget a hétfő éjszakai demonstráció 14
Fotó: 24.hu / Bielik István

A Lánchídon a 24.hu helyszínen lévő tudósítója szerint nagyjából 1500-an haladtak át. A hídon megállva feltartották világító mobiltelefonjukat. A Széchenyi téri Las Vegas kaszinónál nem maradhatott el az „itt van Andy kaszinója, hej, hej” skandálás. A József Attila utcában egy erkélyről néhány tüntetőt leöntöttek vízzel, itt a tömeg egy része megállt, hogy kifejezze nemtetszését.

A Rádiónál ért véget a hétfő éjszakai demonstráció 15
Fotó: 24.hu / Bielik István

A tüntetők az Oktogonnál és a Blaha Lujza térnél is elhaladtak, majd némi tanakodás után az Astoria felé vették az irányt. Végül a Pollack Mihály térre mentek, ahol a Magyar Rádió előtt leültek és farkasszemet néztek az épületet védő rendőrökkel. Itt néhányan megpróbáltak bejutni az épületbe, valaki pedig üveggel dobta meg a rendőröket, de a néhány száz fősre apadt tömeg azt kezdte skandálni, hogy „ne dobáljatok”.

Egy lány felmászott a bejárat feletti tetőre, hogy kitűzze az EU-zászlót, ami sikerült is, de végül a rendőrök behúzták az épületbe, majd nem sokkal később beengedték. Közben kint paprikaspray-vel fújták le a tiltakozókat.

A helyzet végül nem eszkalálódott, a tömeg éjjel 2 óra körül lassan oszolni kezdett. A tiltakozók megegyeztek abban, hogy szerdán folytatják, amikor 17.30-tól a Hősök terére hirdettek tüntetést.

Élő közvetítéseinket itt nézhetik újra:

Az egyetem is megszólalt

A CEU este tíz után közleményt adott ki, amiben azt írják: jogi eszközökkel fog élni a Közép-európai Egyetem (CEU), miután Áder János államfő aláírta a felsőoktatási törvény módosítását.

Ahogy korábban is jeleztem, a CEU készen áll arra, hogy tárgyaljon a magyar kormánnyal, és olyan megoldást keressen, amely lehetővé teszi, hogy a CEU Budapesten maradjon, ahol 25 éve működik, írják.

Kollégáink tudósítása szerint a Kossuth téren is összegyűlt egy kisebb csoport,

A Magyar Helsinki Bizottság Facebook posztjában jelezte, hogy a spontán gyülekezés jogszerű, tehát „ahogy ma este kiderült, hogy a köztársasági elnök nem vétózott meg egy világbotrányt okozó törvényt, akkor ma lehet menni tüntetni”.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik