Belföld

Több ezres tüntetés volt a Parlamentnél, ki akarták tűzni az EU-s zászlót

A CEU-nál tartott élőláncos demonstrációt követően több ezren vonultak át a Kossuth térre, ahol zúgott a "diktátor" és a "ruszkik haza". Az uniós zászlót nem sikerült kitűzni a Parlamentre, de Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő kilógatta az ablakból. Sőt, még beszédet is mondott. Sűrű délutánon vagyunk túl, de a törvény egyelőre marad.

“Hazamegyünk, elfelejtjük, és megint megválasztjuk a Fideszt, ez fog történni”

A Parlament kedden kivételes eljárásban fogadta el a CEU-t ellehetetlenítő törvénymódosítást. Az egyetem kora délután sajtótájékoztatót tartott, és bejelentették, Áder Jánoshoz majd Strasbourghoz fordulnak, 17 órától pedig demonstrációt szerveztek az intézményhez.

A tiltakozók közül sokan a “CEU-val vagyok” kitűzőt viselték, mások az államfőnek szóló, “VETO” és a “Ne írd alá” feliratú táblákkal fejezték ki véleményüket a szerintük az intézményt diszkrimináló törvénymódosítás ellen.

Galéria
Fotó: Berecz Valter

18 óra után a tüntetők közül sokan elindultak a Nádor utcán a Kossuth tér felé, hogy a Parlamentnél folytassák a tüntetést. A kettes villamos leállt, rendőrök gyülekeztek.

Helyszínen tartózkodó kollégáink szerint egy lány beszélt megafonon a körülbelül háromezres tömegnek.

A tüntetők ki akarták tűzni a Parlamentre az EU-s zászlót. Mivel ezt nem engedték, a demonstrálók nekimentek a rendőrsorfalnak.

Az egyenruhásoknak az volt a taktikájuk, hogy civil ruhás rendőröket állítanak előre. A rendőrség tájékoztatása szerint demonstráció megőrizte békés jellegét, rendőri intézkedésre nem került sor.

Végül Kunhalmi Ágnes a tüntetők kérésének eleget téve kilógatta az egyik ablakon a zászlót.

Felváltva zúgott a “diktátor”, a “ruszkik haza”, az “Európa! Európa!” és az “Orbán takarodj”.

Több ezres tüntetés volt a Parlamentnél, ki akarták tűzni az EU-s zászlót 1
Fotó: Berecz Valter

Civiljogi aktivisták bejelentették, holnap két óránként lezárnak egy hidat, erről bővebben itt írtunk. Megjegyezték, ha Áder nem vétózza meg a törvényt, százezres, kétszázezres tüntetést szerveznek a Kossuth térre.

Több ezres tüntetés volt a Parlamentnél, ki akarták tűzni az EU-s zászlót 2
Fotó: Berecz Valter

8 órakor megérkezett a rendőrkordon elé Kunhalmi Ágnes, aki azt mondta,

addig amíg a tudásért, az iskoláért, a szabad oktatásért harcolunk, addig egyesek stadionokban szotyoláznak. Nem véletlen, hogy honfitársaink, barátaink több százezrével nem keletre, hanem nyugatra indultak el, ami Szent István óta így van.

Mint fogalmazott, elődeink azt tanították nekünk, hogy a demokráciát nem elég kivívni, újra és újra meg kell harcolni érte.

Több ezres tüntetés volt a Parlamentnél, ki akarták tűzni az EU-s zászlót 3
Fotó: Berecz Valter

Csak ti tudjátok elzavarni a kormányt

– tette hozzá.

Beszédét szórványos taps kísérte.

8 óra után egyre többen hazaindultak a Parlament elől. Pár százan még maradtak, ők leültek a téren és fütyültek, rigmusokat skandáltak. 9 óra után szinte teljesen kiürült a Kossuth tér.

Több ezres tüntetés volt a Parlamentnél, ki akarták tűzni az EU-s zászlót 4
Fotó: Berecz Valter

Élő közvetítéseinket alább találja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik