Belföld

Óraátállítás: A következő napokban fáradtabban kelhetünk…

fáradtság (fáradtság, )
fáradtság (fáradtság, )
Óraátállítás 2017: Március 26-án hajnalban önkezünkkel vetünk véget az egy órával hosszabb alvás lehetőségének.

Óráinkat bár március 26-án, hajnali 2 órakor kell majd 3-ra állítani, nem csak vasárnap lesz furcsa felkelni, de nagy valószínűséggel még hétfőn is érezzük majd a csúszást.

Alvásszakértők szerint az óraátállítás hatására kialakuló fáradtságérzés hetekig befolyásolhatja az arra érzékenyek mindennapjait, hiszen a nappalok természetes tavaszi meghosszabbodása már önmagában komoly kihívást jelent az emberi szervezet számára, az óraátállítás pedig, mint mesterséges beavatkozás, csak tetézi a dolgot.
Hogy mit tehetünk? Nem sokat. Van, aki a madaraktól nem tud aludni, van, aki a korai napfelkeltét okolja álmatlanságáért. Szerencsére két hétnél hosszabb időt senkinél sem vesz igénybe az óraátállítás és az eleve hosszabb nappalok okozta zavar. Április második hetétől megszokjuk az új világberendezkedést.

Az óraátállítás szükségességéről nemrégiben indult vita a Parlamentben, a Jobbik ugyanis felvetette, hogy az alapvetően késő-szocialista intézkedés (tudniillik a legújabb óraátállítási periódus a Kádár-korszak óta zajlik hazánkban) mára idejét múlt, s az állítólagos energiamegtakarítás valóságtartalma erősen vitatható.

Akárhogy is döntsön a kormány a későbbiekben, az óraátállítás 2017 március 26-án hajnalban még egész biztosan kötelező lesz. Mi legalábbis mindenkinek ajánljuk, pártállástól függetlenül…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik