Belföld
Makai Tibort indítja a Jobbik 2018-ban Budapest 15-ös választókerületében

Vona Gábor szembeállította Andy Vajnát Klebelsberg Kunóval

Néplélekről és nemzettudatról ír a Jobbik elnöke egy hosszú újságcikkben.

A nép és a nemzet fogalmáról értekezik Vona Gábor a Magyar Nemzetben megjelent hosszas, egész oldalas történelmi fejtegetésében. A középkortól a Horthy-korszakon és a kommunizmuson át a jelenig terjedő áttekintésben a Jobbik elnöke arra jut, hogy a rendszerváltozás óta eltelt 27 évben nem sikerült létrehozni a népi és nemzeti identitás harmonikus, integratív és teremtő egységét.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a XX. századi minták üres folytatását és azok destruktív rivalizálását láthattuk

– állapította meg a politikus. Szerinte a jobboldal lényegében a két világháború közötti nemzettudattal, a baloldal pedig a kádárista néplélekkel kísérletezgetett, sokszor azzal is torz módon, kormányzásuk alatt pedig a szocialisták minden nemzeti viszonyulást üldöztek és megbélyegeztek.

Az Orbán-kormány a korrupció nyers és leplezetlen vállalásával új úri elit létrehozására vállalkozott, annyi tragikus különbséggel a két világháború közötti nemességhez képest, hogy utóbbiak komoly politikai és kulturális teljesítményt tudtak felmutatni – vélekedett Vona.

Klebelsberg Kunó és Andy Vajna között nem csupán korszakbeli a különbség

– írja, hozzátéve, hogy a baloldal kizárta a nemzettudatot a néplélekből, a jobboldal nemzeti büszkesége pedig nem párosult a néplélek iránti érzékenységgel.

Vona szerint a modern magyar identitásban össze kell fonódnia a néphez és nemzethez tartozásnak, a néplélek és a nemzettudat egymással társítandó identitásokat jelent. A nép a nemzet és a nemzet a nép – állapítja meg.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Budapest, 2016. május 29.
A DIGI Távközlési És Szolgáltató Kft. portálja a River Estates A-kategóriás, modern, 9 emeletes irodaház földszintjén, a főváros XIII. kerületében, a Váci út - Dózsa György út találkozásánál.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.