Belföld

Majtényi: Ez nem diktatúra, hanem egy tekintélyelvű rendszer

Donald Trump megválasztása és a Brexit meggyengítette a demokráciát és a civil társadalmat, miközben az aktivisták az önkényuralmi rendszer ellen küzdenek, mondta Majtényi László államfőjelölt a The Guardiannak a hétfői választás előtt.

Az Eötvös Károly Intézet elnöke szerint Trump érkezése nagyobb kárt okozott Magyarországon és a korábbi kommunista, kelet-európai országokban, mint az Egyesült Államokban, ahol a demokrácia elég robusztus ahhoz, hogy átvészelje az időszakot.

Trump győzelme rossz hír a magyar demokrácia számára. Jóval rosszabb, mint az amerikaiaknak, mert biztos vagyok benne, hogy az Egyesült Államokban rendkívül erős a demokrácia. De az új amerikai adminisztráció fenyegetést jelent a Balti-államok demokráciájára és nem igazán biztató a magyar embereknek sem

– nyilatkozott a brit lapnak.

A volt ombudsman szerint a demokratikus erőket hasonlóan érinti Nagy-Britannia EU-ból való kilépése is, ami megerősítette a tekintélyelvű vezetőket, így Orbán Viktort is. Mint fogalmazott, a miniszterelnök illiberális államot szeretne formálni az országból, miközben nyíltan semmibe veszi az uniós normákat, köztük a migrációs politikát is.

Fotó: MTI

Kijelentette, elsősorban erkölcsi döntés volt, hogy elindult az államfőválasztáson, mert meg kell tartani a demokratikus értékeket az uralkodó önkényuralmi légkörben.

Majtényit a Fidesz Soros György jelöltjeként emlegette. Erre úgy reagált, hogy ez egy rossz tréfa.

A kormányzati sajtó azzal vádolt meg, hogy Sorost képviselem és hogy Soros kormányzója vagyok. Sőt, még bűnözőként is hívtak

– tette hozzá.

Az államfőjelölt kiemelte, már Machiavelli megírta A fejedelem című művében, hogyha nincs ellenséged, akkor keresni kell egyet, amit le lehet győzni.

Tavaly a menekültek voltak az ellenségek, idén talán Soros György és a magyar kormány hatalmas sikert arat majd a civil társadalom felett. Ezek az intézkedések teljesen erkölcstelenek.

Úgy látja, Magyarországot az Orbán-kormány által bevezetett módosítások miatt már nem lehet jogállamnak hívni, mert meggyengítették a bírói függetlenséget és elfojtották a sajtószabadságot.

Ez nem diktatúra, hanem egy tekintélyelvű rendszer. Magyarországon nincs állami terror, csak verbálisan. Nincsenek demokraták a börtönökben. Ez a különbség a diktatúra és egy autoriter rendszer között.

Majtényi végül megjegyezte, az EU-nak nincsenek meg az eszközei, hogy megvédjék a magyar demokráciát, de elengedhetetlen, hogy az Unión belül maradjon az ország, hogy bizonyos dolgok javuljanak.

A hétfői államfőválasztásról ide kattintva olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik