Belföld

Így nyaral a magyar: nem kell az ingyen wifi, ha van ingyen kaja

Teljesen mindegy, hogy egy nap hányszor nézünk rá az Instagram vagy a Facebook falunkra, úgysem kerülhetjük ki a kockásra gyúrt hasakról, gyümölcsökkel gusztusosan díszített zabkásákról, vagy motivációs idézetekről szóló posztokat. Tudjuk persze, hogy az ismerőseink köre még igencsak szűk merítésnek számít statisztikailag, de ilyenkor mégis

az az érzésünk, hogy Magyarország ádáz forradalmat indított a szénhidrátok és a kalóriák ellen. 

A valóság azonban igencsak más képet mutat. Legalábbis, ha hihetünk a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának a wellness-szállodák vendégelégedettségét vizsgáló kutatásának. Eszerint a hotelekbe látogató belföldi turisták legfontosabb szempontja a

KAJA.

De nehogy azt higgyük, hogy az eléjük tett étel egészségre gyakorolt hatásain lovagolnak. Nem. Legyen bőséges és lehetőleg magyaros ízvilágú.

Mondhatnánk persze, hogy ez csak egy vizsgálat. De nem mondhatjuk, mert a Danubius Hotels szállodaláncaiban is ez a tapasztalat. Az idei év tavaszán végeztek egy 6500 főre kiterjedő reprezentatív online kutatást a belföldi üdülési szokásokról.

Belföldi vendégeinkre jellemző, hogy alaposan megpakolják a tányérjukat, élvezik az ízek sokféleségét. Tapasztalatunk szerint az első egy-két napban akár 4-5-ször is megjárják a büféasztalt a vendégek. Érdekes, hogy bár mindenütt biztosítjuk az egészséges fogásokat, ezeket az ételeket csupán egy szűk réteg keresi, főként az étel allergiások figyelnek oda arra, mit esznek

– nyilatkozta lapunknak Fodor-Kassai Mónika, a Danubius Hotels pr igazgatója.

Ám ez csak az elkeserítő kép egyik fele. Ezen a ponton még mindig pozitívak maradhatnánk, hogy persze, persze, sokat eszünk, és nem túl egészségeset, de emellett sokat is mozgunk. Ha már egyszer wellness szállodában pihenünk meg a hosszú hétvégén, akkor bevesszük a közeli erdőket, izzadunk egyet a konditeremben vagy reggelente futunk a közeli parkban.

De nem így van.

A belföldi wellness vendégek főként a passzív üdülést preferálják – derült ki a Danubius Hotels felméréséből. Nem jellemző, hogy kirándulni mennének és a sportok közül is leginkább az úszást, kisebb mértékben a teniszt, fallabdát részesítik előnyben.

Az alábbi infografikából is látszik, hogy a kedvezményes belépők egyelőre nem mértek megsemmisítő csapást a kábeltévére.

danubius_infografika_ingyen_v3

Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője a felmérések eredményei hallatán többféle mögöttes okot is említett.

Az átlagos keresettel rendelkező magyarok nem tehetik meg, hogy egy évben többször elmenjenek kikapcsolódni néhány napra. Ezért amikor eljutnak pihenni, sokan nem tudnak mértéket tartani, és ez főleg az evésre terjed ki.

Az már inkább nevezhető rossz beidegződésnek, hogy a pihenés szó alatt még mindig elsősorban a fekvést, napozást, vízben ázást értjük. Az a gondolat kevesek fejében gyökerezett meg, hogy az aktív tevékenységek, a kirándulás és a sport is pihentető, csak másként.

A szakember véleménye szerint az egészséget és

az egészséges életmódot még mindig körüllengi valamiféle misztikum,

amiről sokan hiszik azt, hogy nem tudják megvalósítani.

Rengeteg helyről, nagyon sokféle információ jut el az emberekhez, és ettől néhányan talán kezdenek besokallni.

A gyakran egymásnak ellentmondó információk káoszában sokan fekete-fehéren kezdenek el gondolkodni, és elveszítik a józan paraszti eszüket, illetve azt hiszik az egészséges életmód tekintetében nem létezik arany középút.

Az évenkénti néhány kiruccanás alkalmával sokan szeretnek takarózni az egészséges életmód harmadik pillérével: a stresszmentes életmóddal. Ez valóban ugyanolyan fontos lenne, mint a mozgás és a megfelelő táplálkozás, de egyiket a másik rovására nem jó túlzásba vinni még a nyaraláson sem.

Stresszmentes pihenés címén ugyanis hajlamosak vagyunk annyira elengedni magunkat, hogy mértéktelenül eszünk és egész nap tespedünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik