Üzleti tippek

Egyre többen voksolnak a belföldi utazásra

Recepció (recepció, recepciós, telefon, hotel, )
Recepció (recepció, recepciós, telefon, hotel, )

A belföldi turizmus hajtotta a turizmus növekedését az első negyedévben. Ebben szerepet játszott az is, hogy márciusban az ünnepek miatt két hosszú hétvége is volt, ami megnöveli a keresletet a wellness, illetve kastélyszállodák iránt.

A közelgő nyaralásokkal kapcsolatban vannak olyan vélemények, amelyek szerint a külföldi terrorcselekmények, illetve az egyes országok biztonsági kockázatai miatt is emelkedhet az itthoni utazásban gondolkodók száma. A Balaton környéki szállodák közül például vannak olyan hotelek, amelyeknél az előző évekhez képest korábban, már tavasszal megindultak a nyári foglalások. A belföldi keresletet erősíti továbbá a SZÉP-kártya használata is – összegezte Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára a Trend FM-nek adott interjúban.

Budapest vs. vidék

A külföldi turisták körében továbbra is népszerű Budapest, a vidéki lehetőségeknél viszont ezen a területen több mint egy évtized alatt sem érezhető számottevő elmozdulás.

A főtitkár egy hosszabb időszakot vizsgáló turisztikai kutatásra is kitért az interjúban. A tanulmány alapján 2000 és 2015 között jelentős növekedés látható a külföldiek által Budapesten töltött vendégéjszakák számában, a vidéki lehetőségeknél összességében viszont nem emelhető ki hasonló tendencia – a hotel- és fürdőfejlesztések, más beruházások és az autópálya-építések ellenére sem.

A fővárosba érkező külföldi turisták elsősorban Európából, kisebb arányban Ázsiából vagy a világ más részeiből érkeznek. A 2016-os év egészére vonatkozó kilátások kedvezőek, de az előző évhez képest valamivel szerényebb növekedésre számítanak az ágazat szereplői. Érdekesség, hogy a szomszédos országokból érkezők számában is dinamikus növekedés tapasztalható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik