Belföld

Egyre több a túlsúlyos magyar, miközben kevesebb zöldséget és gyümölcsöt eszünk

Sőt, minimális azok száma, akik teljesítik a naponta ajánlott mértékű testmozgást.

A magyarok közel háromnegyede túlsúlyos, mozgásszegény életet él, kevés gyümölcsöt és vitamint fogyaszt – derül ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet vizsgálatából, amit a Magyar Nemzet idéz.

A férfiak 65, a nők 60 százaléka túlsúlyos. A legkritikusabb állapotok a 65 év felettieknél tapasztalhatók, ebben a korosztályban a nők 78, a férfiak 55 százaléka „hasi elhízott” – derül ki a felmérésből.

A 35-64 éveseknél a legutóbbi, 2009-es adatokhoz képest kismértékben emelkedett a hasi elhízás. Ugyanakkor a 18-34 éveseknél ennél rosszabb a helyzet: a nőknél 15-ről 25 százalékra, a férfiaknál 9-ről 12 százalékra nőtt ennek gyakorisága.

A friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása 2009-hez képest csaknem ötödével csökkent. Emellett a lakosság 78 százaléka nem teszi meg az ajánlott napi legalább tízezer lépés testmozgást, négy százalékuk pedig soha nem sportolt. Pedig a rendszeres mozgás által a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, az elhízás és a cukorbetegség is megelőzhető volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik