Belföld

Miért jó, ha védjük a menekülteket?

Szíria, Libanon, menekült, bvándorló (Szíria, Libanon, menekült, bvándorló)
Szíria, Libanon, menekült, bvándorló (Szíria, Libanon, menekült, bvándorló)

Csütörtökön A Liberális Magyarországért Alapítvány Bevándorlás, menekültek, migráció című beszélgetésén egy asztalhoz ültek előbb a szakma képviselői, majd országgyűlési képviselők. Utóbbiak beszélgetésén két dolog feltétlenül kiderült. Egyrészt azt, hogy a bevándorlás kérdései a közbeszéd felszínére kerültek, az ellenzéki pártok a Fidesz kommunikációs trükkjeként kezelik. Másrészt meglepő, hogy az előadás címében felsorolt három fogalom között a választott képviselőink sem minden esetben tudnak különbséget tenni.

Ebben segített az a szakmai beszélgetés, amelyen Huszár Katinka, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának jogásza, Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke és Nagy Boldizsár, az ELTE és a CEU tanára vett részt. Utóbbi felidézte egy korábbi előadásának anyagát, amelyben 10 pontban összefoglalta, miért állhat fel win-win szituáció, akkor ha menekültek érkeznek Magyarországra, azaz mi a jó nekünk abban, ha konfliktus zónákból, vagy éhínséggel vert területekről érkező embereket fogadunk.

1. A menekült ugyanolyan ember, mint mi

Végső soron minden ember egyforma és az emberiség törekszik arra, hogy minél kevesebb szenvedés legyen jelen a világban. Ez arra vezet, hogy a másik ember üldöztetése iránt nem maradhatunk közömbösek, hanem védenünk kell őt. (Az univerzális egalitarista érv)

2. Bizonyíthatjuk, hogy a magyar ember, jó ember

A menekültek megsegítése erősítheti a közösség identitását. Képesek vagyunk megvédeni az elesetteket, azokat, akiket támadás, éhínség tizedel valahol a világban

3. Befizetés a „történelem bankjába”

Voltak elődeink, akiknek menekülnie kellett, így ha menekülteket fogadunk, „viszonozhatjuk azt a kölcsönt”, amelyet ők kaptak. Elég ha csak az ’56-os magyar menekültekre gondolunk.

4. Megmutathatjuk, hogy ez itt a mi földünk

Menekülőnek az adhat menedéket, aki rendelkezik az adott terület és erőforrásai felett. Aki oltalmat ad, az egyben megerősíti a területhez fűződő jogcímét és saját biztonságérzetét, ő biztosan nem földönfutó, ellenkezőleg: gyökerei mélyen nyúlnak a haza földjébe

5. Gazdagok lehetünk

Aki másnak védelmet nyújt, aki a menekülttel házát, termését, erőforrásait megosztja, az gazdag, függetlenül attól, piaci értelemben mekkora értékről van szó. Az oltalmat nyújtó énképe, önbecsülése formálódik a védelem kiterjesztése által.

Fotók: Europress/AFP/Bulent Kilic

6. Demokratikus parancs

A Genfi Egyezmény megszületését James Hathaway és mások is azzal magyarázzák, hogy a demokratikus Nyugat akarta fölényét az elnyomó Kelettel szemben érvényesíteni a „lábukkal szavazók”-nak nyújtott menedékjog révén. Az érv helytálló, s ma is igazolt, hogy a magukat a jog uralma alatt állónak tekintő államok a menekültek befogadását azzal indokolják, hogy ez a demokratikus hagyományból fakadó parancs.

7. Mi is lehetünk még menekültek

A ma menekültje a holnap menekültjének oltalmazójává válhat, ezért érdemes a jelenben védelmet nyújtani, mintegy biztosítási kötvényt állítván ki a jövőben üldöztetés esetére. Van Heuven Goedhart, az ENSZ menekültügyi főbiztosa már 1953-ban kijelentette, hogy „aki szemügyre veszi a menekültek problémáját, az nem jelentheti ki realistán, hogy »itt ez nem történhet meg«”.

8. A politikai haszonelvűség

A menekültek védelmét valamely egyéb politikai cél érdekében szorgalmazza, például azért, hogy az adott politikai közösség (állam) ennek révén bebocsáttatást nyerjen az Európai Unióba.

9. Gondoljunk a történelmi felelősségünkre

A védelem azért nyújtandó, mert a védelmező korábbi (vagy jelenbeni) tettei váltják ki a menekülést. Például miután az Egyesült Államok kivonult a dicstelen vietnámi harcok után Dél-Vietnámból, rengeteg menekültet fogadtak be, akik a kiépülő kommunista rezsim elől kényszerültek elhagyni a hazájukat.

10. A visszaküldés tilalma

A jogban is előírt szabály azokra vonatkozik, akik hazájukban bármilyen okból (vallási, politikai, származási, nemi identása miatt) üldöztetésben részesülnének.  

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik