Belföld

Baráti döbbenet Orbán szavaira

Orbán (Orbán)
Orbán (Orbán)

A lengyelek azt hitték, közös értékeket követünk. De már nem. Diplomatikus interjú Roman Kowalskival a VS.hu-n.

A VS.hu-nak Lengyelország budapesti nagykövete azt mondta, Ewa Kopacz és Orbán Viktor varsói találkozóján komoly volt a hangulat, hiszen komoly témák voltak napirenden. „Miniszterelnök asszony helyesen fogalmazott, hogy barátok között őszintén, és – ha szükséges – keményen is kell fogalmazni. De ez nem azt jelenti, hogy minden negatív volt.” A diplomata elismerte, a mostani találkozó hangulata más volt, mint a korábbiaké, „amikor nem kellett túl sokat magyarázni bármiről is”. A lengyelek most úgy érzik, „Magyarországnak is több empátiával kellene Ukrajna és az ott zajló orosz agresszió felé viseltetnie”.

Ők kimondják, hogy ami ott zajlik, az agresszió, nem próbálnak csendben maradni, vagy „valamilyen más, kényelmesebb vagy óvatosabb kifejezést keresni erre a tragédiára. (…) Nincs értelme ügyeskedni, játszani a szavakkal”. Roman Kowalski szerint Putyin Budapesten ügyes volt. Kihasználta a lehetőséget, hogy „az Európai Unió területén hangoztassa saját véleményét Ukrajna ügyében”. Ez a vélemény számukra abszolút elfogadhatatlan. Azt is rosszul fogadták Lengyelországban, hogy megrepedni látszik a regionális egység egy ilyen fontos kérdésben. Varsó érti a magyar érveket, de itt nem a gázról, „nem kizárólag gazdasági kérdésekről van szó”.

Ewa Kopacz lengyel kormányfő és Orbán Viktor sajtótájékoztatót tart Varsóban
Fotó: MTI/PAP/Rafael Guz

A „magyarok is tudják, mivel fenyeget az értékekről való lemondás” 

A nagykövet – Orbán Viktorral ellentétben – nem tud olyan közös magyar-szlovák-cseh álláspontról, amelytől a lengyeleké különbözne. Szerinte az, amit Varsó képvisel, az „abszolút európai” (…) háború folyik Ukrajna ellen”, és ez számukra és Európa számára is elfogadhatatlan. „Teljesen világos, hogy ki az agresszor, és kit kell megvédeni, ez nem lengyel álláspont, hanem Európáé. Európa abszolút többsége így gondolkodik.” A diplomata úgy látja, korábban az értékekről nem volt vita Magyarországgal, „Berlinből vagy Párizsból nem mondják azt, hogy az ilyen értékekre épülő politika valójában csak egy trükk”. Most csodálkoznak, hogy miket hallanak Budapestről, hiszen a „magyarok is tudják, mivel fenyeget az értékekről való lemondás, és hogy milyen valóság irányába indulunk el az ilyen gondolkodással”.

A lengyel-magyar barátság mélyebb a mostani vitánál, egyelőre „az oroszbarát politikusok vannak elszigetelődve Európában”, ahol „nem az ukrán törekvéseket támogató politikusok jelentenek problémát, hanem azok, akik valamilyen formában Vlagyimir Putyint támogatják”. A diplomata elismerte, volt olyan időszak, amikor Varsó is bízott benne, hogy jó együttműködést lehet kialakítani Putyinnal. „A 2000-es évek közepén ő is teljesen más volt, és egész Európa ebben bízott”, de az „európai Oroszország” kezdeményezés megbukott, Putyin részben már alá is ásta az EU egységét, Moszkva részéről még aktívabb, agresszívabb viselkedésre kell számítani. Roman Kowalski nem érti az Amerika-ellenes hangulatot. „Aki Amerikát ma ebben a tekintetben bírálja, az kire akarja a térség biztonságát alapozni? Csak nem Oroszországra? Biztos vagyok benne, hogy nem.”

A diplomata arról nem foglalt állást érdemben, hogy Jaroslaw Kaczynski nem fogadta Orbánt, mondván, “rombolja az európai szolidaritást”, vagy a kormányfő nem is akart vele találkozni. A varsói találkozó után Orbán Viktor mindenesetre azt mondta, hogy Magyarország az európai egységet, amely a minszki megállapodásra épül, a végsőkig támogatni és védelmezni fogja, és (…) Lengyelország e tekintetben számíthat is Magyarországra”. A magyar kormányfő hozzátette, hogy “Lengyelország mindig is egy speciális helyet foglal majd el a szívünkben”. Ez még olyan nehéz pillanatokban is lehetséges volt – idézte fel -, amikor a magyarok a lengyelek ellenségeivel voltak szövetségben, “mégis megtaláltuk a módját annak, hogy a lengyel-magyar barátságot fenntarthassuk”.



Roman Kowalski
Fotó: MTI/Földi Imre


Ajánlott videó

Olvasói sztorik