Belföld

Hamarosan dönthet az Alkotmánybíróság a megszállási emlékműről

Az a kérdés, lehet-e helyi népszavazást tartani az emlékmű eltávolításáról. Az Alkotmánybíróság vizsgálja a panaszt.

Az ügy azután került az alkotmánybírás elé, hogy az Orbán-kormány által támogatott szobrot a történelemhamisítás jelképének tartó civilek és pártok folyamatos tüntetése ellenére építették fel július közepén, de a tiltakozók minden törvényes eszközzel igyekeznek elérni az eltávolítását a térről – írja az Origo

Steiner Pál volt MSZP-s belvárosi polgármester még a csaknem 300 millió forintba került emlékmű elkészülte előtt jelezte, hogy ha már az emlékmű felépítését már nem is tudják megakadályozni, helyi népszavazással legalább utólag eltávolíttatná. Ezt a kezdeményezést azonban a helyi választási bizottság, majd a Fővárosi Törvényszék is elutasította azzal az indoklással, hogy az emlékmű felépítését a kormány nemzetgazdasági jelentőségűvé nyilvánította, ilyen kérdésben pedig ne lehet népszavazást kiírni.

A szocialista politikus ezután alkotmányjogi panasszal élt, és az Alkotmánybírósághoz fordult. A testület nyilvántartásba vette az ügyet, ám ez még nem jelenti azt, hogy napirendre is tűzik a tárgyalását. Első körben ugyanis a panasz egy háromtagú bírói tanács elé kerül, és ha ők jóváhagyják, csak akkor foglalkozik vele teljes ülésén az Alkotánybíróság. Ha pedig ott támogató döntést hoznak, kezdődhet az aláírásgyűjtés a helyi referendum kiírására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik