Belföld

Indul a “nagy klasszikusok évada” Sopronban

Nagy klasszikus szerzőknek és műveknek szenteli október 5-én induló idei évadát a Soproni Petőfi Színház.

A szó jó értelmében vett, széles és színvonalas programpalettát kínáló klasszikus népszínháznak tekintjük magunkat, ebbe pedig bőven belefér, hogy most opera-, a következő szezonban pedig operettpremierre készülünk – közölte Pataki András igazgató pénteken az MTI-vel.

Az igazgató utalt arra, hogy kései kinevezése miatt sebtében kellett összeállítani és betanulni az előző évad programját, mostanra viszont sikerült felépíteni a pályáztában vállalt erős, Sopronban élő és működő, társulati léttel bíró, többfunkciós színházat, amely tánc- és operatagozatot is felvonultat.

Pataki András az előző évad eredményeként említette, hogy jelentősen megugrott bérleteseik száma. A felnőttek körében húsz százalékos, a diákok esetében kétszer ekkora volt a bővülés.

A “nagy klasszikusok évadának” programjában Rossini Bruschino úr című operája június 22-én főpróbaként már szerepelt a Soproni Ünnepi Hetek programján, a bemutatót jövő januárban tartják. A veszprémi teátrummal közösen létrehozott, ott is színre kerülő előadás fellépőinek zöme operaénekes lesz, de a két társulat egy-egy színész tagja is bekerült a szereplők közé.

Szintén az igazgató rendezi Molnár Ferenc Üvegcipőjét, míg Katona Imre viszi színre saját, nemrégiben elkészült újrafordítása alapján Goldonitól a Két úr szolgáját, valamint az 1980-ban először az ő rendezésében bemutatott, az akkori előadás számos szereplőjét felvonultató Evita című rockoperát. A bemutatónak az MKB-Aréna ad otthont, ez lesz a sportcsarnokkal az együttműködés első állomása. Az aréna közelgő felújítását követően évente egy nagy érdeklődésre számot tartó musical-előadást itt visznek színre.

Hasonló terveik vannak a jövő nyárra megújuló fertőrákosi Barlangszínházzal is, hol operett-előadásokat rendeznek. Azzal is kilépnek a teátrum épületéből, hogy a jövőben külső helyszíneken – akár középületekben, szállodákban – tartják meg pódium-bérletük előadásait. Ezek sorában a Jelentés az Akadémiának című, az Átváltozás főhősével éppen ellentétes irányú utat bejáró majmot bemutató Franz Kafka-mű éppúgy helyet kapott itt, mint a Ghymes-alapító Szarka Gyula középkori szerelmes levelezésekből válogató Az alku című estje.

Pataki András elmondta: jövő márciusban lesz Szabó Magda egyik korai műve, a Kígyómarás premierje, “ez lesz az úgynevezett komoly ajánlatunk a következő évadban”. Kamaradarabjaik között August Strindberg Julie kisasszonya, Katona Imre A zuhanás második pillanata című álomjátéka, Gogol darabja, az Egy őrült naplója, Petőfi Sándortól pedig A helység kalapácsa is helyet kap.
Az igazgató az októberben induló szezon különlegességeként említette Fedák Sári börtönnaplóját: a monodrámát a művésznő egykori raboskodásának helyén, a sopronkőhidai fegyházban is bemutatják. Műsoron lesz Horányi László és a Pusztaszó együttes Sinka István-estje, Jordán Tamás pedig két produkcióban is színpadra lép Sopronban: látható lesz Széllel szemben című stand up-estje és Huzella Péterrel közös, József Attila Szabad ötletek jegyzékéből válogató előadása.

A bérleten kívüli új előadásaik közé tartozik a SingSingSing musicalválogatás második menete, az operettgála, valamint A három kismalac című bábelőadás. Számos, ebben az évadban bemutatott darabja műsoron marad, köztük Steinbeck Egerek és emberekje, Petőfitől a Tigris és hiéna, Bornemisza Péter Magyar Elektrája és Katona Imre műve, a Csíksomlyói magyar passió.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik