Belföld

Nem a tandíjra, nem a hallgatói szerződésre

A diákok lázadásáról szólt a szerdai nap az ország több városában. Budapesten több ezren vonultak a Műegyetemtől a Kossuth térig, megbénítva ezzel a belváros forgalmát. Az Országház előtt rendőrsorfal állt fel. Szegeden plakátokkal ragasztották le a Fidesz-iroda portálját, Győrben és Debrecenben új felsőoktatási törvényt követeltek. Komolyabb rendbontás sehol sem történt. A diákok azt ígérik, lesz folytatás. Megszólalt az ügyről az Országgyűlés elnöke és a kormányszóvivő is. Kövér László szerint a kabinet kész a párbeszédre, de a diákok egyelőre nem éltek a lehetőséggel. Giró-Szász András azt mondta, nem is azok tüntettek, akiket érintenek a változások.

A tüntetéseken és hallgatói fórumokon mindenhol visszatérő követelés volt a felsőoktatási keretszámok két évvel ezelőtti szintre történő visszaállítása, az oktatás átfogó reformja, valamint a hallgatói szerződés azonnali eltörlése. A legnagyobb megmozdulás a fővárosban volt szerdán, Erről itt olvashatja el részletes beszámolónkat, illetve nézze meg videoriportunkat:

Szegeden szerda délután Miérthallgatók tömörülése tüntetett, majd a Fidesz-irodánál demonstráltak a hallgatók, akik ismertetni akarták követeléseiket a kormánypárti politikusokkal. A diákok plakátjaikkal teleragasztották a létesítmény portálját, hogy „a fideszes politikusok is megtapasztalhassák, milyen a kilátástalanság”. Akciójuk után a Fidesz helyi elnöke közleményben hívta fel a hallgatók figyelmét arra, hogy ne sértsék mások alapvető jogait.

Győrben több mint félezer diák vonult a városháza elé Hoffmann Rózsa távozását és elérhetőbb felsőoktatást követelve. Tiltakozás volt Nyíregyházán, Debrecenben, Egerben, Sárospatakon, Kecskeméten, Sopronban, Gödöllőn és gyakorlatilag minden egyetemi városban.

Kövér László házelnök a megmozdulások kapcsán azt mondta: a kormány jelezte egyeztetési szándékát, de a hallgatók egyelőre nem kívántak élni a lehetőséggel. Szerinte kérdéses, hogy a demonstrációkban valóban a konzultáció igényének szándéka jelenik-e meg vagy erődemonstráció zajlik.


Kattintson a képre, nézze meg a szerdai megmozdulást! – Fotó: Kummer János

A kormányszóvivő arról beszélt, hogy a felsőoktatási koncepció ellen tiltakozó szakmai szervezetek ellenérdekeltek az átalakításban, mert az új rendszerben csökken a hatáskörük. Giró-Szász András szerint a hallgatói önkormányzatok szintjén pedig “az az érdekes helyzet állt elő, hogy azok lépnek fel a felsőoktatási elképzelésekkel szemben, akiket nem is érint”, hiszen a szabályozások a ma középiskolába járókra vonatkoznak majd.

Balog Zoltán humánerőforrás-miniszter a köztévé esti műsorában pedig elhamarkodorttnak nyilvánította a történteket. Szerinte a hallgatók felindulása munkaanyagokon és sajtóhíreken alapul. A tárcavezető azt mondta, a kormány még nem hozott meg minden döntést, de ígérete szerint a csütörtöki sajtótájékoztatón több bejelentés is várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik