Belföld

Megint lázadnak a diákok

hallgatoi-tiltakozas(210x140)(1).jpg (hallgatói tüntetés, )
hallgatoi-tiltakozas(210x140)(1).jpg (hallgatói tüntetés, )

Sárospatakon tüntetnek, Egerben tiltakozó levelet adtak át a kormányhivatalnak. A budapesti demonstrációra többezres tömeget várnak.

Tiltakozó nyílt levelet adtak át a Heves Megyei Kormányhivatal képviselőinek az Eszterházy Károly Főiskola diákjai szerdán reggel. A levélben az új keretszámok 2011-es szintre történő visszaállítását, a hallgatói szerződés eltörlését, az egyetemi autonómia megőrzését és a fiatalokat sújtó kormányzati intézkedések megszüntetését követelik a főiskolások. A nyílt levelet a helyszínre érkező harminc hallgató Balás Istvánnak, a kormányhivatal főigazgatójának és Doros Péter kabinetfőnöknek adta át.

Bakos György a hallgatói önkormányzat elnöke azt mondta, a helyszínen nem látták értelmét demonstrációnak, viszont szerdán este hallgatói fórummal folytatódik a tiltakozás a főiskolán.

Tüntetés Sárospatakon

A tandíj eltörlését, a keretszámok visszaállítását, a hallgatói szerződés eltörlését követelik egyebek mellett a Miskolci Egyetem sárospataki Comenius Tanítóképző főiskolai karának hallgatói, akik szerda kora délelőtt kezdték meg demonstrációjukat a sárospataki polgármesteri hivatal előtt. A tüntetők szerint az államilag finanszírozott keretszámok “drasztikus csökkenése” a sárospataki felsőoktatás végéhez vezethet.

Elmondták, hogy tudomásuk szerint igen kevés diák tanulhat ingyenesen a jövőben a főiskolán, a “diákhitel kettőnek csúfolt tandíjat” pedig ebben a térségben jószerivel senki nem tudja vállalni, a kezdő pedagógusi bérből a hitelt visszafizetni nem lehet.

Szerdán több nagyvárosban is tiltakozó akciókat tartanak a hallgatók a felvételi keretszámok drasztikus csökkentése miatt. A HÖOK tízezer embert vár a budapesti Műegyetemre. A részletes tüntetésnaptár itt található.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik