Belföld

A diáklázadás folytatódik

Diáktüntetés (diáktüntetés)
Diáktüntetés (diáktüntetés)

Másodszor is utcára vonultak a diákok a keretszámok drasztikus csökkentése miatt. A műegyetemi beszédek után többezren sétáltak át az Erzsébet hídon át a nemzetgazdasági minisztériumba, majd a Parlamenthez. Ott behatoltak a kordonokkal lezárt területre. 8 után befagyni látszott a tüntetés, a csípős hideg miatt megfogyatkozott a tömeg, ám hirtelen felforrósodást mutatott a tiltakozás. A kitartók csoportja megpróbált bejutni az Országházba, ám a rendőrök különösebb erőszak nélkül visszatartották őket. Kilenc órakor elvonultak a tüntetők, de jelezték, nem utoljára jártak ott.

 

ahol rendőrsorfallal néztek szembe. A teret csak este hagyták el, azzal, hogy „visszajövünk még”.

Íme az események percről percre:

20:57

A hallgatók végül engedtek a rendőröknek és a hidegnek, és elkezdték elhagyni a Kossuth teret, ahol már újra jár a 2-es villamos. „Visszajövünk még” – ezzel búcsúztak a parlamenttől.

Néhány tucatnyian a Corvinus egyetemre indultak hallgatói fórumot tartani.

Összefoglaló a tüntetésről:

20:35

A rendőrség sorfala megindult, hogy kiszorítsa a tüntetőket a lezárt területről, miután a tüntetők egy csoportja megpróbált bejutni az épületben. A rendőrök a lépcsőről tolják a tömeget, tudósítónk elmondása szerint „nagyon finoman”, és felszólították a hallgatókat, hogy hagyják el a teret. A hideg ellen fáklyákból csinált tábortüzet poroltóval oltották el – írta az Index.

A téren bulis hangulat van a dermesztő hideg és a metsző szél ellenére, ugyanakkor a tiltakozók lassan kezdenek elszállingózni, bár helyszíni tudósítónk elmondása szerint továbbra is több mint ezren vannak a parlament előtt. A rendőrség egyelőre nem lépett közbe, feltehetően arra számítanak, hogy a demonstráció nemsokára kifulladt, és a tüntetők szép lassan hazamennek.

20:03

A tömeg kicsit fogyatkozott, de sokan kitartanak a nagy hideg ellenére. Azt követelik, hogy valaki jöjjön ki a parlamentből, tárgyalni velük, de ez eddig nem történt meg. A Kossuth tér le van zárva. a rendőrök sorfallal vették körbe az épületet, hogy megakadályozzák a hallgatók bejutását, de nem lépnek fel a lépcsőnél álló tüntetők ellen.

19.43

Nagy Dávid HÖOK-elnök megafonba beszél, próbálja nyugatatni a tömeget, azt kéri, menejenek vissza a kordonon kívülre.

19.37

A rendőrök farkasszemet néznek a hallgatókkal, már dupla sorfalat alkotnak. A hallgatók azt skandálják: “Le a tandíjjal!”. Tudósítónknak a szervezők azt mondták, ők azt tervezeték, hogy a Kossuth térről visszavonulnak a Műegyetem felé, de már a tömeg irányít. A hallgatók negyede a kordonon kívül maradt.

19.33

A hallgatók áttörték a Parlament körüli kordont, bevonultak a főplépcsőhöz. Ott rendőrök próbálják megakadályozni, hogy a lépcsőre felmenjenek. Már érkezik a rendőri erősítés.  Előtte a diákok azt kiabálták, hjogy “Menjün be!”, Nagy Dávid pedig, hogy “Gyertek ki!”.

19.10

Tudósítóink egyre jobban fáznak, hősként tekintenek maguka, mert elvonultak az esti szerkesztőségi bulinak otthont adó kocsma mellett. A diákok viszont jól bírják. Odaért a tömeg a Kossuth térre. Fel-felhangzik az “Orbán takarodj!” is.

18.50

A tömeg végül befordult a Deák tér felé, majd a József Attila utcába, s az NGM előtt állt meg. “Nem hagyjuk, nem hagyjuk!” és “Gyertek ki, gyertek ki!” – kiabálják. Állítólag ezután a parlament következik, de tudósítónknak egy hallgató azt is mondta, hogy “ma is elfoglaljuk a Lánchidat”. Közben néhányan elkezdték püfölni a minisztérium kapuját, miközben azt kiabálják, hogy Hoffmann Rózsa gyere ki.

18.25

A tömeg eleje “Hoffmann takarodj!”, és “Nem hagyjuk!” rigmusokkal lassan az Astoriához ér, a vége még a hídon van. Még mindig nem tudni, mi a menet célja, többek szerint a Kossuth térre megy a tömeg. Különleges esemény nem történt. A rednőrök továbbra is biztosítják a demonstráció útvonalát. A tömeg egyre nagyobb, működik a “mobilos toborzás”.


A képre kattintva galéria nyílik! – Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

18.10

Mire a hallgatók az Erzsébet-hídhoz érnek, a rendőrség már leállította a forgalmat, így az üres hídra fordult rá a tömeg.

17.50

Tudósítónknak a szervezők azt mondták, hogy az Erzsébet-híd felé veszi a tömeg az irányt. A rakparton vonulnak, minden villamosmegállóban hangos “Gyertek velünk!”-kiabálással invitálják az embereket a tüntetésre. Hogy pontosan hova megy a sokezer ember, azt egyelőre nem tudni. A rendőrség – hasonlóan a hétfői megmozduláshoz – biztosítja a menet folyamatos haladását.

17.40

Nagy Dávid bejelenti, hogy a fórum ezzel véget ért. De felteszi a kérdést, hogy “nem kellene sétálnunk egyet?” A jelenlévők megszavazták. A hallgatók ma is az utcára vonulnak. Egyelőre nem tudni hova tartanak.

17.29

Nemes Kinga középiskolás kapott szót. Felidézte a hétfői demonstrációt, s azt mondta, “végre tettünk egy lépést, végre kiálltunk magunkért”. bejelentették, hogy megalakult a Diákellenállás a Felsőoktatásért (DEF), mert “harcolni kell azért, ami a miénk”. Ábrahám Máté Orbán Viktor 1989-es Nagy Imre-temetésen elmondott beszédét idézte, amelyben azt mondta a mai miniszterelnök, hogy elvették a fiatalok jövőjét. Most ő veszi el a mi jöv őnket. “Hol van most Orbán Viktor, fél, hogy nem ismeri meg a saját fiatalabb énjét?” A tandíjjal kapcsolatban úgy foalmazott: “zálogházba akarnak csapni minket”. A végén “lassan mondva, hogy a gyengébbek is megértsék a Parlamentben” felszólította a képviselőket, hogy csak olyat tegyenek, akmit saját gyerekükkel is megtennének. Nagy tapsot kapott.

17.15

Nagy Dávid HÖOK-elnök szerint hideg van, főleg, ha sétálni fognak valamerre. Köszönti a hallgatókat, szülőket, rektorokat, oktatókat és minden érdeklődőt. Nagy tapsot kért a vidéki hallgatóknak.  Debrecen, Győr, Miskolc, Nyíregyháza, Dunaújváros, Eger, Kecskemét, Pécs, Szeged, Sopron, Gödöllő – sorolta a vidéki demonstrációs helyeket. “Az ország fiataljai együtt vannak, aki nem, az éppen ülésezik. A kormányülésen.” Kijelentette: “minden hallgatói fórumra várják és elvárják Orbán Viktor, hogy elmondja, miért változott meg 2008 óta a vélemnye”. Nagy Dávid beszéde közepén hangzott el a délutáén 2. “nem haygyjuk”-ja. (Mármint a jövőnk elvételét.) Hagyjuk-e, hogy ercunkba hazudjanak? Neeeem! Hagyjuk-e, hogy megint átverjenek bennünket? Neeeem. Hagyjuk-e, hogy további forrásokat vonjanak ki a felsőoktatásból? Neeeeem! Összegezve felhangzik a 3. “Nem hagyjuk!”. Majd felolvasta a HÖOK követeléseit (hallgatói szerződés eltörlése, keretszámok visszaállítása, egyetemi autonómia megtartása), amik szerinte Európában olyan természetesek, mint a levegő. Felszólított, hogy folyamatosan, minden lehetséges módon álljanak ellen az országban mindenütt az esztelen rombolásnak. “Az egyetem a miénk, a jövő is a miénk” – zárta beszédét.


Kattintson a képre! – Fotó: MTI / Kovács Tamás

17.10

Solti László professzor, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöki tagja azt mondta, a felsőoktatásról szóló döntések az ország jövőjét befolyásolják. Az MRK kifogásolja és elutasítja, hogy a kormánmy egyeztetés nélkül vezeti be az elsősorban fiskális szempontoknak alárendelt intézkedéseit. Úgy vélik társdalmi szegregációhoz, szociális igazságtalansághoz vezetnek a kormány tervei, amik ráadásul éppen a legtehetségesebb fiatalokat kényszerítik az ország elhagyására.

17.05

Balogh Vilmos,  Felsőoktatási Dolgozók Szakszerveztének elnökségi tagja némi “én is itt voltam egyetemista” nosztalgiázás után felolvasta az érdekvédők nyilatkozatát. Lényege nem meglepően: tiltakoznak a megszorítások és a keretszámok lecsökkentése ellen, továbbá a felsőoktatási dolgozók bizonytalanságba taszítása ellen.

17.00

Kiss Dávid felolvassa az Európai Hallgatói Szövetség (ESU) szolidaritási nyilatkozatát.

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

16.50

Ha mondjuk idejönne Obán Viktor, vagy Hoffmann Rózsa, kinevetnénk őket, mert nevetséges, ahogy a rombolást építésnek állítják ba – mondta a Hallgatói Hálózat egyik szónoka. Addig folytatják az országos tüntetéssorozatot, amíg vissza nem vonják az értelmetlen jogszabályokat és a keretszámokat. Az interneten feltűnt egy “gonosz mém”, amin egy hallgató Apple-laptoppal dolgozik – mondta a másik szónok -, de felhívta a figyelmet, hogy éppen azokért demonstrálnak, akik a szociális körülményeik miatt kiszorulnak a felsőoktatásból. Ezzel igazat adott Giró-Szász András kormányszóvivőnek, aki azért nem érti, mit akarnak a hallgatók, mert őket nem is érinti az átalakítás. Felhangzott az első összenépi “nem hagyjuk” (mármint a felsőoktatás tönkretételét). Kóbor Andrea és Tóth Fruzsina végül színpadiasan egyszerre kiáltották a mikrofonba: “Az egyetem a miénk!”

16.42

Az Oktatói Hálózat képviselője szerint nem lesz olyan országban színvonalas felsőoktatás, ahol a kormánynak nincs koncepciója és kizárólag a forráskivonás terét látja az egyetemeken, főiskolákon. Sehol a világon nincs önfinanszírozó felsőoktatás – mondta. Nem attól lesz több és jobb szakmunkás, ha a felsőoktatást tönkreteszik.

16.40

A Humán Platform kévislője beharangozta a december 17-i, EMMI előtti tüntetést.

16.30

Mendrey László, a PDSZ elnöke azt emelte ki, hogy az oktatás minden területe fontos, összefügg a közoktatás és a felsőoktatás minősége. Emlékeztetett, hogy minden kormány az oktatásból vont ki forrást, noha az iskolába fektetett pépz busásan megtérül. Mint mondta, Bokros Lajos 1995-ben kiállt a diákok elé, vállalva hogy kifütyüljék, hogy bejelentse a 2 ezer forintos tandíjat. Szégyen, hogy most Orbán Viktor nem mer kiállni a hallgatók elé. “Azt kértem a Jézuskától, hogy cserélje le az autómat, most azt kérem, cserélje le a kormányt” – idézte az interneten keringő szlogent végül Mendrey.

16.29

Kiss Dávid azt kérte a jelenlévő politikai szerveződéseket, pártokat, hogy ne használják a hallgatók rendezvényeit politikai célokra, majd felolvasta a Hallgatói Hálózat hétfőn elfogadott öt pontját.

16.20

Az első felszólaló Kiss Dávid, a HÖOK alelnöke, aki negyed ötkor bemutatta a demosnstráció szónokait. Majd kijelentette, bármit mond a kormány, tandíjat készül bevezetni. Ez és a felsőoktatási autonómia megnyírbálása felszámolja a magyar felsőoktatást. majd bejátszottk Orbán Viktor több 2008-as, a tandíj ellen kikelő beszédét.


A képre kattintva galéria nyílik! – Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Emlékeztetett, hogy Orbán Viktort is meghívták a demonstrációra, de ő nem fogadta el az invitálást.

16.00

Délután négy órára teljesen megtelt a Műszaki Egyetem aulája, tudósítónk több ezerre becsüli a tömeget. A résztvevők egyelőre annyit tudnak, hogy lesz nyolc-tíz beszéd, de hogy utána mi lesz, azt egyelőre csak találgatják. (Felmerült, hogy ott maradnak az egyetemen hosszabb ideig, és az is, hogy kimennek az utcára, a Kossuth térre vagy a Sándor Palotához.)

A HÖOK-hoz csatlakozott a Magyar Rektori Konferencia, a hétfői diáktüntetést szervező Hallgatói Hálózat, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a jövő hétfőn demonstráló Humán Platform, a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, amelyeknek képviselői fel is szólalnak a demonstráción.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik