Belföld

Orbán: a kétharmad után is van élet

A kormányfő szerint a kétharmados szabályok fenntartása konszenzuskényszert épít a rendszerbe, amelynek a jövőben az igazságszolgáltatás az előnyét fogja érezni.

A miniszterelnök a Kúria másfél évszázaddal ezelőtti visszaállítása alkalmából tartott ünnepségen elmondta: a bírák nyugdíjazásának új szabályai okozhattak sérelmet, de a parlament ezt a lépést nem az igazságszolgáltatás, hanem az új általános nyugdíjrendszer részének tekinti.

Ugyanakkor minden érintett esetében méltányos elbánásra törekednek, és tisztelettel tekintenek a munkájukra.

Az igazságszolgáltatás átalakításáról Orbán Viktor azt mondta, a határozott és megalapozott értékeléshez hosszabb időre lesz szükség. A mostani változtatásokhoz új pénzügyi lehetőségeket is kötöttek, hogy “a sok esetben valóban méltatlan körülmények közül az igazságszolgáltatást ki tudjuk szabadítani”.

A miniszterelnök felidézte, a parlament megalakulásakor választ kellett adniuk arra a kérdésre, hogy parlamentáris vagy prezidenciális rendszerre van-e szükség. Végül az előbbi mellett döntöttek, bár több érv is szólt az utóbbi mellett. “Ehhez értünk, ezt ismerjük” – indokolta a döntést a kormányfő.

Orbán Viktor megismételte, hogy az ügyészséget nem rendelik a kormány alá, hanem továbbra is a parlament alatt marad.

A miniszterelnök azzal zárta beszédét, hogy bár az igazságszolgáltatás alapvetően demokráciakérdés, de van egy másik fontos nézőpont is, mégpedig az, hogy a jogát kereső polgár bízhat-e abban, hogy az igazságszolgáltatás pártatlanul, igazságosan és gyorsan ítélkezik az ügyében. “Az igazság csak azt védi meg, aki elég erős ahhoz, hogy megvédje az igazságot” – fogalmazott Orbán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik