Belföld

Kik állítják meg a gyilkos kezeket?

Ma minden ötödik nőt érint a családon belüli erőszak valamilyen formája idehaza. Hetente egy asszony, havonta egy gyermek hal meg emiatt. Tagadás, elhallgatás, és egy rendszer, amely szakértők szerint jó ugyan, csak nem működik.

Aláírásgyűjtésbe kezdett az Élet-Érték alapítvány, hogy a parlament napirendre tűzze a családon belüli erőszak kérdését. Az akcióhoz a hazai popszakma kiválósága, Zséda is csatlakozott. Az Avon rendezvényein is gyűjtik az aláírásokat, és megemlítik a kezdeményezést szórólapjaikon, hírlevelükben, sőt egy internetes, úgynevezett vírusfilm készítésében is segítenek.

A családon belüli erőszak olyan jelenség, aminek megoldására a jog alkalmatlan eszköz. A családok, áldozatok segítése, támogatása elsősorban vagy kizárólagosan nem a jogszabályokon múlik – mondta Gyurkó Szilvia, az UNICEF gyermekjogi szakértője a Hír24-nek.

A gyermekjogi szakértő szerint a létező keretek között is lenne mód a hatékony fellépésre. A kérdés inkább az, hogy miért nem úgy működik a jelenlegi rendszer, hogy az áldozattá vált gyerekek, nők, férfiak hatékony segítséget kapjanak, és az erőszaktevők ellen sikeresen fel lehessen lépni, vagy a bántalmazást meg lehessen előzni.

Jogalkotás

Gyurkó szerint, ismerve a magyar viszonyokat, joggal merülhet fel az az aggály is, hogy a jogalkotó “kipipálja” a családi erőszakkal kapcsolatos feladatait azzal, hogy jogszabályt alkot, ami – valljuk be – a lehető leggyorsabb és legolcsóbb, szemben a jelentős szakmai és anyagi, személyi erőforrást igénylő  ellátórendszeri, jelzőrendszeri fejlesztésekkel. Hasonló folyamatok tanúi lehettünk a távoltartási rendelkezés kapcsán, ezért is fontos, hogy kellő odafigyeléssel és körültekintéssel közelítsünk most a családi erőszakkal kapcsolatos, tagadhatatlanul fontos és szükséges lépések meghatározásakor.

A családon belüli erőszakkal foglalkozó állami szervek, szakemberek felelősségét firtatná a Patent Egyesület is. Céljuk rászorítani többek között az ügyészeket, bírákat, rendőröket, hogy megfelelően kezeljék az ilyen ügyeket.

Felkészítés

A szakértő szerint fontos, hogy minden olyan szervezet, amelynek feladata van a veszélyeztetett családokkal, – így a szociális ellátórendszer tagjai, a gyermekvédelem, vagy a bűnmegelőzés- megfelelő számú, jól képzett, felkészített és érzékeny munkatársakkal tudjon dolgozni. Ezen kívül olyan szakmai anyagokra, protokollokra van szükség, amelyek biztosítanák részben a hatékony együttműködést a különböző szakemberek és intézmények között, részben pedig lehetővé tennék, hogy az ország minden pontján ugyanaz történjen, ha valaki krízishelyzetbe kerül és segítséget kér.

A családon belüli erőszak legalább egymillió nőt és a hozzájuk tartozó gyereket érint Magyarországon, mégis általában tagadás és elhallgatás veszi körül. A bántalmazottak félnek, a kívülállók pedig gyakran az áldozatokat hibáztatják.

Magyarországon számos civil szervezet foglalkozik a bántalmazott gyermekek és a családon belüli erőszak áldozatainak rehabilitációjával. Egyik legjelentősebb ezek közül az ESZTER Alapítvány.

ESZTER

Az ESZTER alapítvány (Alapítvány az Erőszakos Szexuális Támadást Elszenvedettek Rehabilitációjára) olyan szakemberekből álló nemzetközileg elismert szervezet, amely segítséget nyújt – elsősorban lélektani, pszichológiai rehabilitációs és jogi tanácsadási lehetőséget biztosítva – az erőszak áldozatai számára, és emellett szervezi és koordinálja az egyéb (gyermekvédelmi, szociális, oktatási, stb.) tevékenységeket is.

2011-ben egy olyan európai programban is részt vettek, ahol finn, lengyel, német és olasz szakemberekkel együtt az áldozat-központú szemlélettel, a nők elleni erőszak problémáját kutatták. Amennyiben Önnel hasonló történt és úgy érzi, szakember segítségére, tanácsára van szüksége, vagy csak beszélgetni szeretne sérelméről, lépjen velük kapcsolatba!

 

Az erőszak formái

Lehet szóbeli erőszak, amikor az egyik fél partnerét lekicsinyli, sértegeti, nevetség tárgyává teszi mások előtt. Veréssel fenyegeti párját, vagy fenyegeti, hogy öngyilkos lesz, elveszi a gyereket tőle, ha elhagyja.

Lelki erőszak, amikor letagad lényeges dolgokat, elzárkózik, ugyanakkor párját ellenőrzés alatt tartja, féltékenykedik, döntéseit rendszeresen megkérdőjelezi. Mindenért a másikat okolja, még saját agressziójáért is. Tör-zúz, megrongálja a párja értékeit, félelmet keltően viselkedik, amely általában ordítást vagy akár fegyverrel való fenyegetést jelent.

Testi erőszak, amikor párját lökdösi, megpofozza, fojtogatja, a haját húzza, belerúg, megharapja, fegyverrel fenyegeti, bántja. Előfordul, hogy párját éhezteti, nem engedi fürdeni.

Szexuális erőszak, amikor olyan szexuális tevékenységre kényszeríti szerelmét, amit nem akar, ami fájdalmat okoz neki. Megalázza, megerőszakolja, intim testrészeit bántalmazza, kényszeríti, hogy másokkal közösüljön.

Gazdasági, anyagi erőszak, amikor nem engedi, hogy párja dolgozzon, hogy pénzt tartson magánál.

A nők bántalmazása mellet nagy a hangsúly a gyerekverésen is. Az elmúlt három évben az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) több ezer kiskorúak sérelmére elkövetett bűncselekményben nyomozott. 2009-ben 3106, 2010-ben 3746, míg 2011 szeptemberéig 3474 esetben indítottak eljárást Magyarországon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik