Belföld

Újabb akció a családon belüli erőszak megfékezésére

Aláírásgyűjtésbe kezd egy alapítvány. Az a céljuk, hogy hivatalból induljon eljárás az elkövetők ellen.

Az Élet-Érték Alapítványnak 50 ezer aláírást kell összegyűjtenie május 1-jéigig ahhoz, hogy a parlament napirendre tűzze a kérdést. A szervezet célja, hogy legyen önálló törvényi tényállás a családon belüli erőszak. Ebben az esetben ugyanis minden ilyen ügyben hivatalból indulna eljárás, nem kellene ahhoz az áldozat magánindítványa.

A szervezet közleménye szerint ma minden ötödik nőt érint a családon belüli erőszak valamilyen formája idehaza. Ez lehet fizikai vagy szexuális bántalmazás, lelki kiszolgáltatottság, anyagi fenyegetettség. A témában készült legutóbbi kutatás megállapította: hetente legalább egy nő, havonta egy gyermek hal meg emiatt.

Az erőszak az esetek 95 százalékában zárt ajtók mögött marad. Az áldozat a saját szégyeneként, tabutémaként éli meg a bántalmazást, senkinek nem mer beszélni a történtekről.

Az Élet-Érték Alapítvány elnöke, Halász Pálma 2010-ben kezdeményezett már aláírásgyűjtést ugyanezért. Akkor néhány száz aláírás határidőn túl érkezett be, így nem került a törvényhozás elé a kérdés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik