Belföld

Trükközéssel lehet legyűrni a Fideszt

Ahogy a kormánypárt is trükkök sorát vetette be az új választási törvény készítésekor, az ellenzéknek is ügyeskednie kell, ha le akarja győzni a Fideszt.

Az Orbán-kormány demokratikus ellenzékét ültetné tárgyalóasztalhoz a Magyar Szolidaritás Mozgalom – írja a Népszabadság. A tervezett kerekasztal-tárgyalások reményeik szerint elvezethetnének akár addig is, hogy a következő választáson az egyéni körzetek mindegyikében közös jelölteket indíthatnak, mert ellenkező esetben esélyük sem lehet a Fidesz legyőzésére.

Ez valóban így van, mert az összesen 199 mandátum közül 106 sorsa az egyéni választókerületekben dől el, és mindössze 93 képviselői helyet osztanak ki az országos listákról. Ami azt jelenti, hogy az egyéni körzetek aránya az eddigi 46-ról 53 százalékra nő. Vagyis: annak a politikai erőnek, amely nyerni akar, ezek közül minél többet el kell vinnie. S miután egyetlen forduló lesz, nincs majd lehetőség arra sem, hogy a pártok az első kör eredményeinek ismeretében alkalmi koalíciót kössenek.

Ráadásul megszűnik az a külön kompenzációs lista, ahonnan eddig az egyéni körzetekben a vesztes jelöltekre leadott, illetve a területi listákon mandátumot nem eredményező szavazatok alapján az összes képviselői helynek körülbelül a 15 százalékát osztották ki. Ezeket az elveszett voksokat a következő választáson már az országos listára leadott szavazatokkal adják össze, de a rendszer a győztest is „kompenzálja” majd.

Az új választási törvény így kétségkívül együttműködést követel a Fideszt leváltani igyekvő ellenzéki mozgalmaktól – hívja fel a figyelmet a Political Capital választási szakértője, László Róbert legfrissebb elemzésében. De állítja, hogy elsősorban nem azért nem lesz közös listájuk, mert a felek képtelenek lennének ebben megállapodni, hanem azért, mert nem lesz erre szükség. A szakértő szerint azonban az egyéni körzetek mindegyikében sem érdemes közös jelöltet indítani.

Annak ellenére sem, hogy a jelöltállítás feltételeit a Fidesz az utolsó pillanatban jelentősen megkönnyítette. Az eredeti elképzelések szerint – a jelenlegi 750-nel szemben – 1500 kopogtatócédulát kellett volna összegyűjteni, és ezt leszállították ezerre. Ahhoz, hogy egy párt eddig mind a 176 egyéni körzetben indulhasson, országosan mintegy 130 ezer ajánlószelvényt kellett megszereznie, mostantól viszont elég lesz 106 ezer is, ami többeket csábíthat az önálló indulásra.

A Fidesz minden bizonnyal arra bazíroz – írja László Róbert –, hogy az egymással vitatkozó ellenzéki erők vérszemet kapnak, és a könnyített feltételeket mindenki igyekszik majd teljesíteni. A mostani kormánypárt számára ez tényleg előnyös lenne, mert a jelöltjei annál nagyobb eséllyel nyerhetnek, minél több ellenféllel néznek szembe az egyéni körzetekben. Ha például a voksok féltucatnyi jelölt között oszlanak meg, húsz százalék sem kell a győzelemhez.

Tóth Zoltán választási szakértő azt javasolja, hogy a 2014-es választások előtt az egymással együttműködni akaró politikai erők és civilek tartsanak előválasztásokat. Ezzel a módszerrel el lehetne érni, hogy az a jelölt induljon, akinek a legnagyobb az esélye a Fidesz legyőzésére. A költségek minimalizálása érdekében a próbavoksolást Tóth szerint az interneten kellene lebonyolítani. Ez manipulálható ugyan, ám a szakértő úgy véli, senkinek nem állhat érdekében, hogy az eredményt befolyásolja, mert ha például a Fidesz arra buzdítaná híveit, hogy a próbavoksokat az ellenzékre adják le, amely így fölényes győzelemben reménykedhetne, az önmagát beteljesítő jóslatként a kormánypárt bukását eredményezhetné.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik