Belföld

Összefogás nélkül is sikeres lehet az ellenzék

Nincs szükségük az ellenzéki pártoknak közös listaállításra ahhoz, hogy közös erővel váltsák le a Fideszt – véli a választási szakértő.

Bár az új választási törvény kétségkívül együttműködést követel a Fideszt leváltani igyekvő ellenzéki mozgalmaktól, nem elsősorban azért nem lesz közös listájuk, mert a felek képtelenek lennének ebben megállapodni, hanem azért, mert nem lesz rá szükségük – írja László Róbert, a Political Capital választási szakértője a választásirendszer.hu oldalon.

Az elemző emlékeztet: az utolsó pillanatban a Fidesz megkönnyítette a jelöltállítás feltételeit: „ahhoz, hogy egy pártra minden egyes szavazókörben voksolni lehessen, korábban 36 750 szelvény kellett, mostantól 27000 is elég lesz.” Ennél is jelentősebb könnyítés, hogy a listaállításhoz már elég lesz kilenc megyére és Budapestre összpontosítani.

László Róbert szerint azért a módosítás, mert a Fidesz abban reménykedhet, hogy az egymással vitatkozó ellenzéki erők „vérszemet kapnak”, az egyéni jelöltek elszaporodása pedig a Fidesznek kedvez.

A pártlisták tekintetében viszont más logika működik. Ha csak egyetlen közös balközép lista van, az választói tömegeket tarthat otthon. A kevés pártlista tehát a Fidesznek, a sok az ellenzéknek kedvez.

László Róbert szerint a kormányt leváltani igyekvők dilemmája a következő: hogyan lehet megoldani, hogy egyéniben a Fidesz és a Jobbik jelöltje mellett csak egyetlen balközépaspiráns álljon, de országos listája több pártnak is lehessen? „Valahogy így: szoros együttműködéssel, de közös jelöltek és listák nélkül” – fogalmaz a szakértő.

Ez azt jelenti az elemzés szerint, hogy három, legfeljebb négy politikai erő feloszthatja egymás között a százhat egyéni választókerületet úgy, hogy minden egyes választókerületben csak egyikük gyűjti a szelvényeket. „Arra kell csak figyelniük, hogy 27 jelöltje minden pártnak legyen, és hogy azok lefedjenek Budapest mellett legalább kilenc megyét. Ha ez sikerül, mindegyikük országos listája felkerül a szavazólapra, amelyekre minden – belföldi és külhoni – szavazókörben voksolni lehet. Egyéniben viszont nem harcolnak egymás ellen: néhány kivételtől eltekintve mindenhol csak egyiküknek lesz jelöltje” – fogalmazta meg a megoldást a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik