Belföld

Az SZDSZ is népszavazást kezdeményez

Alapvetően az új alkotmány kapcsán szeretne feltenni kérdéseket a korábbi kormánypárt és a Szema.

 

Népszavazást kezdeményezett az SZDSZ és a Szabad Emberek Magyarországért (Szema) négy fontos politikai, közéleti kérdésben – jelentette be Szabadai Viktor, az SZDSZ ügyvezető elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. A Szema emellett még egy külön kezdeményezést is benyújtott.

A kérdések a következők:

“Egyetért-e azzal, hogy továbbra is bárki az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordulhasson, ha úgy látja, hogy egy jogszabály alkotmánysértő?” Az SZDSZ-nél azt mondják,: erre a kérdésre azért van szükség, mert az újonnan meghozott, jövőre hatályba lépő alkotmány és az ezzel összefüggő majdani sarkalatos törvény kizárja, hogy parlamenten kívüli pártok, civil szervezetek vagy az állampolgárok az Ab-hez forduljanak – indokolt.

“Egyetért-e azzal, hogy a Költségvetési Tanács ne akadályozhassa meg, hogy az országnak költségvetése legyen?” – szól a népszavazási kezdeményezés második kérdése, amelynek alátámasztásául az SZDSZ ügyvezető elnöke azt mondta: az újonnan felállt Költségvetési Tanácsot a kormányzat embereivel töltötték fel, és ha ez a szerv megvétózza a parlament által elfogadott költségvetést, akkor a köztársasági elnök feloszlathatja az Országgyűlést, ennek következtében pedig el lehetne lehetetleníteni 2014 után a hatalmat.

“Egyetért-e azzal, hogy továbbra is önálló országgyűlési biztos védhesse személyes adatainkat, a közérdekű adatokat viszont ne titkolhassák el előlünk?” – kapcsán megjegyezte, jövőre az új alaptörvény alapján mindössze egyetlen ombudsman maradna.

–  “Egyetért-e azzal, hogy a nő terhességének 12. hetéig dönthessen arról, hogy akar-e szülni?” A Szema szerint az új alkotmány alapján ha a kormánypártok a jövő év elején az Ab-hez fordulnak, akkor a testület hatályon kívül helyezi a jelenlegi, a magzati élet védelméről szóló törvényt, azaz az abortusztörvényt – értékelte.

– A Szema egyedül beadott népszavazási kérdése pedig úgy hangzik:” Akarja-e, hogy a Magyar Köztársaság Alkotmánya hatályban maradjon és Magyarország Alaptörvénye ne lépjen hatályba?”.

Aaz OVB 30 napon belül dönt a kezdeményezésről. Azt mondják, ha elutasító választ kapnak, az Ab-hez fordulnak, amelynek ez esetben várhatóan július közepéig megszületik a döntése. Ha pozitív ítélet születik, november közepéig kell összegyűjteniük 200 ezer aláírást – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik