Belföld europoli

Politico: a jövőben csak kisebb pozíciókat kaphat Magyarország az Európai Bizottságban

Olivier Matthys / EPA / MTI
Olivier Matthys / EPA / MTI

Uniós források szerint az EU tisztségviselői arra készülnek, hogy a magyar kormány a jövőben csak kisebb pozíciókat kaphasson az alakuló Európai Bizottságban – írta a portfolio a Politico cikke alapján. Az indoklás szerint ez a büntetés, amiért Budapest folyamatosan akadályozza az ukrajnai európai uniós állásfoglalásokat.

Magyarország legfontosabb uniós diplomatája jelenleg az a Várhelyi Olivér, aki az európai integráció bővítéséért felelős biztos pozícióját tölti be. A tisztségnek jelentős befolyása van az EU balkáni és az ukrajnai csatlakozási szerződésekben, ám az értesülések szerint számos vezető viszont nem szeretné a jövőben a magyar diplomatát ebben a pozícióban látni.

Orbán Viktort a nyugat-európai országok közül többen is Vlagyimir Putyin orosz elnök legközelebbi szövetségesének látják az EU-n belül és úgy gondolják, hogy a magyar kormányfő az akadálya az Oroszország elleni intézkedéseknek. Magyarország azzal húzta ki főleg a gyufát, hogy az elmúlt hónapokban több alkalommal is megpróbálta akadályozni a kelet-európai országnak nyújtott segélyeket, valamint a csatlakozási tárgyalásokat is hátráltatta a megszólalók szerint.

A névtelenséget kérő nyilatkozók szerint „fel sem merült”, hogy Magyarország megtarthassa a kiemelkedően fontos biztosi pozíciót. Az Európai Bizottságban a kormányoknak és a testület következő elnökének közösen kell dönteniük a pozíciókról.

A magyar vezetés állítólag továbbra is Várhelyit szeretné látni ebben a pozícióban, ám a biztossal kapcsolatos bizalom is megrendült az utóbbi időben. Azzal vádolják őt ugyanis, hogy „szándékosan zavart kelt a georgiai ügynöktörvénynél”, valamint aláássa az EU-tagjelölt országokkal kapcsolatos politikát.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik