Belföld

Így alkotmányoznának a pártok

A Fidesz-KDNP és a Jobbik alkotmányozna, az MSZP nem, az LMP holnap dönt.

Korábban fogadtatná el az új alkotmányt a koalíció. A kormánypártok azt javasolják, hogy az Országgyűlés ne húsvéthétfőn, hanem április 18-án fogadja el az új alkotmányt – mondta Lázár János. A Fidesz-frakcióvezető közölte, legkésőbb március 15-ig a képviselőcsoportok és a független képviselők saját normaszöveget nyújthatnak be. Hozzátette, a tervek szerint nem alkotmányozó nemzetgyűlés alakul március 15-én, hanem a parlament alakítja úgy át a munkáját, hogy lehetőség szerint több mint hat hét álljon majd rendelkezésre az alkotmány szövegének megvitatására.

Nem az a lényeg, hogy csak az öt parlamenti párt részt vegyen az alkotmányozásban – mondta, hiszen nem a kormány írja az alkotmányt, a parlament fogja az új alaptörvényt megszövegezni. Az ellenzéki pártokon múlik, részt kívánnak-e venni az alkotmányozásban. Megjegyezte: megköszönve a Salamon-féle alkotmány-előkészítő bizottság munkáját, azt egy véleménynek tekintik. A politikus elmondta, arról is döntöttek, hogy házszabály szerint is lehetővé teszik, hogy legkésőbb március 15-ig bármely képviselő beterjeszthessen saját víziót.

A frakcióvezető a határon túli magyarok állampolgárságáról elmondta, hogy arra jutottak, az alkotmányban az elvnek meg kell jelennie, de hogy ez pontosan mit jelent a határon túli magyarok számára, azt a kapcsolódó sarkalatos törvényben, a választójogi törvényben kívánják rendezni.

Lázár János azt is mondta, hogy a tanácskozáson “kőbe vésték” a magzat védelméről szóló törvényt. Megegyeztek abban, hogy a ma hatályban lévő törvényt nem kívánják megváltoztatni, vagy szigorítani, de annak minden pontját be kívánják tartatni. Példaként említette az iskolákban való kellő tájékoztatást, ami ma nem érvényesül megfelelően. Kitért arra is, hogy magzati élettel és a házassággal kapcsolatban született korábbi alkotmánybírósági döntések a társadalom életét hosszú távon meghatározzák. Ezt tiszteletben tartják és lezárt kérdésnek tekintik.

Arra az újságírói felvetésre, hogy a KDNP ultimátumot adott-e a Fidesznek, mint arról a hírek szóltak, úgy válaszolt: élénk, elég erős konzultáció zajlott az alkotmányozás kérdésében. Hozzátette: a KDNP-vel meg fognak egyezni minden vitás kérdésben.

A Fidesz és a KDNP közösen készíti el új alkotmánytervezet normaszövegét

A KDNP frakcióvezetője, miután az államfővel egyeztetett, azt mondta, pártjának fontos azoknak az értékeknek a megjelenítése az alkotmány szövegében, amelyek az alkotmány-előkészítő eseti bizottság koncepciójában is szerepeltek. Ezek között van az élet feltétlen tisztelete és védelme, valamint a házasság és a család védelme.

Mint mondta, arra, hogy ezek az értékek megjelennek az új alkotmányban, a siófoki frakcióülésen garanciát kaptak a Fidesz részéről. Harrach Péter közölte, pártja tudomásul veszi, hogy az élet feltétlen tiszteletéből és védelméből nem következik az abortusztörvény módosítása. A KDNP abban bízik, hogy minden párt leteszi az asztalra a javaslatát, és egy értelmes vita alakul majd ki.

Szerinte az MSZP önmagát zárja ki az alkotmányozás folyamatából. Az új alkotmány minden magyar ember alkotmánya lesz, az előkészítésnél alapos volt az egyeztetés, amelyben részt vettek az egyházak, a civil szervezetek képviselői is. Arra a kérdésre, kenyértörésre sor kerülhet-e a frakciószövetség között, azt válaszolta: nincs szükség rá, mert a KDNP által fontosnak tartott értékeket a Fidesz-frakció is elfogadja.

Mesterházy: nincs alkotmányozási kényszer

A szocialisták nem legitimálják az alkotmányozás folyamatát, mert károsnak tartják, ezért nem támogatják a “miniszterelnök politikai rendszerváltását” – mondta Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke megerősítette: továbbra is azt gondolják, nincs alkotmányozási kényszer Magyarországon.

Az alkotmányozási folyamatot nem most, nem ilyen formában kellene Magyarországon elvégezni – értékelte Mesterházy Attila. Mint mondta: pártja többször kérte, hogy az EU soros elnöksége idején ne ilyen témával foglalkozzon az Országgyűlés, hanem a gazdasági növekedés biztosításával, a válságkezeléssel, valamint a munkahelyteremtés kérdésével. Egyetlen demokráciában sem elfogadott az, ahogyan az alkotmányozási folyamatot a kormány bonyolítja.

Harangozó Tamás képviselő emlékeztetett rá, hogy az MSZP az alkotmány-előkészítő eseti bizottság munkájának elején részt vett, azonban egyetlen javaslatát sem vették be az új alkotmány koncepciójába. Mesterházy Attila egy kérdésre válaszolva megerősítette, az MSZP elkészítette a maga alkotmánykoncepcióját, annak szövegét a frakció vasárnap véglegesíti. Pártjának elfogadhatatlan, hogy a Fidesz egy úgynevezett “magalkotmányt” szeretne elfogadtatni, az MSZP egy teljes alkotmányban hisz.

A Jobbik részt vesz az alkotmányozásban, de nem legitimálja azt

A Jobbik részt vesz az alkotmányozási folyamatban, de a végszavazásnál valószínűleg nemmel fog szavazni – mondta a párt frakcióvezető-helyettese, miután Schmitt Pállal egyeztetett. Balczó András közölte, parlamenti képviselőként az a munkájuk, hogy ebben a feladatban részt vállaljanak, de alapvető kifogásaik vannak a vélhetően „elfogadandó alkotmány elvével, az egész kaotikussá váló alkotmányozási folyamattal kapcsolatban”.

Szerinte a „magyar szellem akkor költözne az alkotmányba, ha a történelmi magyar alkotmányosság, jogfolytonosság helyreállítása megtörténne”, és az alaptörvényt akkor lehetne beiktatni Ópusztaszeren. Balczó András elmondta, hogy Kövér László házelnök a házbizottság ülésén azt kérte, hogy minden frakció nyújtson be saját normaszöveget, amelyek együttes vitája a házszabálytól eltéréssel zajlana, de a módosító indítványok benyújtásának idejére már csak egyet tartanának meg azok közül.

A politikus ezt „népámításnak” nevezte, hiszen nem lehet úgy nemzeti konzultációt folytatni, ha egy héten belül gyakorlatilag megtörténik az anyag tárgyalása és március 15-ig be kell nyújtani a normaszöveget. Az alkotmányt népszavazással kellene elfogadni – mondta.
A Jobbik a KDNP-nek a magzati életre és a családok védelmére vonatkozó javaslatait szeretné viszontlátni az új alkotmányban.

Az LMP holnap dönt a részvételről

Az LMP országos politikai tanácsa szombaton vitatja meg, hogy a párt frakciója részt vegyen-e az alkotmányozási folyamatban – mondta Schiffer András frakcióvezető és Meszerics Tamás, a párt országos politikai tanácsának elnökségi tagja, miután találkoztak Schmitt Pál államfővel.

Az ellenzéki frakcióvezető közölte, a köztársasági elnöknek sem tudtak végleges választ adni, de az országos politikai tanács döntését a képviselőcsoport tiszteletben tartja. Hozzátette, azt viszont újra elmondták, hogy az alkotmányelőkészítésből októberben kivonultak, és távozásuk egyik indoka a “kormányfőnek, illetve a kormánynak a viszonya az alkotmányossághoz”. Ez nem tisztázódott megnyugtatóan az azóta eltelt időben – mondta Schiffer András.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik