Belföld

Nemzeti konzultáció kezdődik az alkotmányozásról

Az egyeztetést - a kormányfő felkérésére - Szájer József vezeti majd.

A fideszes európai parlamenti (EP) képviselő egy testületet fog létrehozni, amelynek az lesz a feladata, hogy “közel vigye az emberekhez az alkotmányozás folyamatát” – közölte a kormányfő szóvivője. Szájer József korábban több alkotmányozási folyamatot is végigélt, ebből a szempontból “vitathatatlan tapasztalattal rendelkezik” – tette hozzá Szijjártó Péter.

A fideszes EP-képviselő holnap részletesen beszámol arról, kik a tagjai az említett testületnek. A konzultáció formáját firtató kérdésre a szóvivő azt felelte, számítani lehet személyes jellegű találkozókra, országjárásra, internetes megjelenésre. Mint mondta, a konzultáció keretében mindenkinek lehetősége lesz elmondani véleményét Magyarország “új és végleges” alkotmányáról.

Szélesedik a védendő társadalmi csoportok köre

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, a nők, az anyák és fiatalok védelmét kimondó szabályok megmaradnak, de a kör kiegészülne az idősekkel és a fogyatékossággal élőkkel. Az alkotmány egy rendelkezése deklarálhatná, hogy külön intézkedésekkel kell védeni az anyákat, az ifjúságot, az időseket és a fogyatékossággal élőket.

Rétvári Bence közölte: az anyák szerepeltetése azért fontos, mert bár várhatóan külön is tartalmazza a nők és férfiak megkülönböztetésének tilalmát az új alkotmány, de a nőket gyermekvállalásuk idején, mint különösen védendő személyeket ismerik el. Az idősek, a fogyatékossággal élők támogatásának beemelése pedig kötelezettségeket ír elő az államnak.

A kereszténydemokrata politikus kiemelte: ha a későbbi törvényekben ezeknek a társadalmi csoportoknak a többiekéhez képest eltérő támogatása megjelenik, az nem ütközik a diszkrimináció tilalmába. Pozitív diszkrimináció valósulhat meg esetükben, ami megengedhető és elfogadható – tette hozzá az államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik