Belföld

Tölgyessy: Orbán maga a program

Az alkotmányjogász szerint a személy fontosabb a programnál.

Tölgyessy Péter szerint régebbi demokráciákban nincs külön parlamenti határozat terjedelmes, részletező kormányprogramról. Hungarikumnak tekinthető, hogy nem a személy fontos, hanem a program – mondja az alkotmányjogász, aki szerint a helyzet fordított.

Tölgyessy – mint az MR1-Kossuth Rádió állandó politikai elemzője – úgy véli: a személy maga a program, a választók is inkább személyek, mint programok alapján döntenek és valójában eddig egyik demokratikus kormány se készített az értelmiségiek által elvárt kormányprogramot.

Ettől még az elemző szerint tény, hogy azt továbbra sem tudni, konkrétan milyen lesz a mélyreható változásokat ígérő új rendszer, milyen lesz az új kormány gazdaságpolitikája. Ennek egyik oka, hogy a végleges irány kijelöléséhez stratégiai döntések sora hiányzik még, így hiába szeretné a közvélemény végre megtudni, mihez kezd többségével az új hatalom.

Tölgyessy az óvatosságot egyebek között azzal magyarázza, hogy Orbán nyilvánvalóan nem akar – Gyurcsány Ferenc módjára –, a választási ígéreteivel szembeforduló induló intézkedésekkel nyomban megbukni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik