Közélet

Szijjártó az orosz nagykövet behívásáról: „Nincs vele beszélni valóm”

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Arról posztolt szerdán este a Momentum korábbi elnöke, Gelencsér Ferenc, hogy találkozott a Széll Kálmán téren Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszerrel.

Megkérdeztem tőle, hogy behívja-e az orosz nagykövetet, miután az oroszok feltörték a külügyminisztérium szervereit. Azt mondta nem látja indokoltnak

– számolt be a találkozásról a politikus. A bejegyzéshez ugyanakkor mellékelt egy rövid videót is. Ebben szintén azt kérdezte a fideszes kampánystand mellett álló minisztertől, hogy behívja-e az orosz nagykövetet.

Nem, nincs vele beszélni valóm

– zárta rövidre a beszélgetést Szijjártó Péter.

Május közepén írta meg a 444.hu, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) akkori főigazgatója, Szabó Hedvig altábornagy 2021 szeptember végén jelentést adott a külügy informatikai hálózatának helyzetéről, és ebben elég aggasztó képet festett. A jelentés szerint a külügyminisztériumban orosz hekkertámadás következtében a tárca rendszereinek kiszolgálását biztosító, a felhasználók azonosítását és jogosultságkezelését végző címtár szolgáltatás, a levelező szolgáltatás, a fájlkiszolgáló szolgáltatás, a felhasználó munkaállomások egy pontosan nem meghatározott része kompromittálódott, beleértve a legmagasabb jogosultságú adminisztrátori fiókokat.

A teljes érintettség okán több mint 4000 munkaállomás és 930-nál több szerver vált megbízhatatlanná.

Mióta a Direkt36 által 2022-ben már feltárt eset a jelentésnek köszönhetően újra napirendre került, a média egy része folyamatosan próbálja szóra bírni Szijjártó Pétert, többek között azért, hogy magyarázatot adjon, miért nevezte több vezető kormánypárti politikus és a külügyminisztérium is „kampányhazugságnak” az orosz hekkertámadás tényéről tett, megalapozott állításokat. A hajsza egyik állomását a 24.hu is megörökítette az alábbi videóban:

Kapcsolódó
„Nem tudom, bűncselekmény, nem foglalkozom vele” – Szijjártó Péter az orosz hackertámadásról és utóéletéről
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden közéleti fórumot tartott a Pest megyei Nagykőrösön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik