Kultúra

Egymilliárdért kelt el John Lennon 50 év után megkerült gitárja

Vagn Hansen / Ritzau Scanpix / Ritzau Scanpix via AFP
Yoko Ono és John Lennon 1970 januárjában, egy másik gitárral a kézben
Vagn Hansen / Ritzau Scanpix / Ritzau Scanpix via AFP
Yoko Ono és John Lennon 1970 januárjában, egy másik gitárral a kézben
Ennyiért még sosem vettek Beatles-hangszert.

2,9 millió dollár – ennyiért kelt el egy New York-i telefonos árverésen John Lennon egykori 12 húros akusztikus gitárja, amely jelenlegi árfolyamon több, mint egymilliárd forintos vételárat jelent. Ennyit még soha nem fizettek Beatles-tag hangszeréért, a korábbi rekordot Lennon egy másik akusztikus gitárja tartotta (2,4 millió dollár), amit Ringo Starr dobfelszerelése követett (2,2 millió dollár).

A most eladott gitár persze több szempontból is különleges darab: egyrészt Lennon ezen játszotta a You’ve Got To Hide Your Love Away című dalt a Help!-filmben, másrészt az ehhez kapcsolódó lemez felvételén is használta. Mindemellett az is hozzájárulhatott az ár felsrófolásához, hogy a hangszert fél évszázadon át elveszettnek hitték, míg egy padláson rá nem bukkant valaki.

Ahogy februárban megírtuk, nemrég Paul McCartney is visszakapta egy régóta nem látott basszusgitárját, amit 52 évvel ezelőtt loptak el tőle. Az ugyan nem eladó, de ha árverésre bocsátanák, a becslések szerint az lenne minden idők legdrágább gitárja.

Kapcsolódó
Paul McCartney visszakapta 52 éve ellopott basszusgitárját
Egy sussexi család padlásán bukkantak rá, Sir Paul pedig nagyon boldog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik