Belföld

Orbán továbbra is alkotmányozó nemzetgyűlésről beszél

A leendő kormányfő szerint áprilisban véget ért az átmenet küzdelmekkel, megosztottsággal, válságokkal teli húszéves korszaka, új társadalmi szerződés született.

Orbán Viktor a Nemzeti Együttműködés Programja című dokumentumról a parlamentben azt mondta: április 25-én a választók elsöprő erővel megdöntötték az átmeneti korszak rendszerét, egyben lerakták a nemzeti együttműködés alapjait. Új társadalmi szerződés született.

A leendő kormányfő szerint lezárult az átmenet korszaka, a kormányprogram pedig az “új rendszer iránytűje”. A miniszterelnök-jelölt a kormányprogram expozéjában közölte, a dokumentum a közös célokról, nem az eszközökről szól, a politikai irányt rögzíti. Ebből következnek a döntések, a “közös munka” – tette hozzá.

Orbán Viktor szerint a kormányzásnak vissza kell fordulnia az emberek és a mindennapi élet felé, “a láthatatlan paktumok, láthatatlan kezek és láthatatlan pénzek ideje lejárt”. A magyarok látható döntést hoztak, ezért jogosan várnak el jól látható politikát, látható szerződéseket, látható pénzeket, látható törvényeket és látható, számon kérhető felelősséget – hangsúlyozta a kormányfőjelölt.

Orbán kiemelte: a politikának és a gazdaságnak a látható dolgok dimenziójában kell működnie, ezt írja elő az új társadalmi szerződés is. Mint fogalmazott, a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatával az emberek akaratát ismeri el a leendő kormány.

A miniszterelnök-jelölt szerint a rendszerváltást követő hatodik parlament egyben alkotmányozó nemzetgyűlés, rendszert alakító parlament is. Az új társadalmi szerződés nemcsak lehetőség az alkotmányozásra, hanem az emberek utasítása is arra, hogy a parlament alkossa meg az új alkotmányt – tette hozzá.

A Fidesz szövetségese, a KDNP szerint a Nemzeti Együttműködés Programja alkalmas arra, hogy egy lélekben és lélekszámban bővülő Magyarország alapja legyen.

Rétvári Bence, a párt vezérszónoka kiemelte: a dokumentum a társadalmat belülről építő program. Ki meri mondani, azt az alaptételt, hogy az államnak a közérdeket kell szolgálnia – mutatott rá, kiemelve: a program nem paternalista, hanem a cselekvő emberek közösségére épít. Rétvári Bence szerint az a cél, hogy az állam polgárai ne egymás kárára boldoguljanak, hanem hogy az állam sikere úgy valósuljon meg, hogy közben minden polgára gyarapszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik