Belföld

Továbbra is alacsony a gyermekvállalási kedv

Továbbra is alacsony a gyermekvállalási kedv Magyarországon, s erre elsősorban a kapcsolatok bizonytalansága és az ebből eredő egzisztenciális gondok tudnak kihatni - olvasható egy friss felmérésben.

A kutatás szerint a gyermekvállalás vágyát elsősorban az egzisztenciális félelmek szorítják háttérbe. Mint kiderült, ez a probléma főleg a nőket érinti, akik nem érzik biztonságban munkahelyüket, és úgy gondolják, kisgyerekes anyukaként hátránnyal indulnak egy állás megpályázásakor.

Az anyagi helyzet mellett a kapcsolatok bizonytalanság a másik tényező, amely negatívan befolyásolja a gyermekvállalási kedvet. A statisztikai adatok szerint a házasságok száma 1980 óta a felére csökkent, napjainkban a kapcsolatok rövidebb ideig tartanak és könnyebben felbomlanak.

Az anyagi nehézségektől való félelem miatt a párok manapság átlagosan egy-két gyermeket terveznek, közülük pedig az elsőszülött is egyre később érkezik. A kilencvenes években a nők 23 éves koruk körül, 2008-ban 27-28 évesen vállalták első gyermeküket.

A halogatás legjellemzőbb okai között a kutatásban részt vevők körében a biztos anyagi háttér hiánya, a munka hiánya, valamint a lakásproblémák szerepelnek kiemelt helyen. Ugyanakkor sokan a főiskola, egyetem elvégzése után a karrierépítést választják a családalapítás ellenében, mely szintén a gyermekvállalás idejének kitolódásához vezet.

A Generali-Providencia Zrt. által készített felmérés szerint a gyermekvállalás előtt álló fiatalok többségének nincsenek megtakarításai, habár tisztában vannak azzal, hogy a családalapításhoz anyagi tartalékok szükségesek. Az általuk megkérdezettek csaknem egyharmada csak aktuális keresetéből és állami támogatásokból kívánja biztosítani családja jövőjét. A GFK adatai szerint a fiatal házasoknak mindössze tizenhét százaléka rendelkezik megtakarításokkal.

Egy gyermek felnevelése mai árakon számolva mintegy tizenöt millió forint plusz költséget jelent a családnak a főiskola, illetve egyetem elvégzéséig – a válaszadók, illetve általánosságban a kisgyermekes családok várakozásai és tapasztalatai szerint. Az adatokból az is látható, hogy a válaszolók megítélése szerint a gyermekneveléssel járó költségek a gyermek életkorával növekednek, így anyagilag az egyik legmegterhelőbb időszak a gyermek születése után 18-20 év elteltével jelentkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik