Belföld

Gyurcsány: a Fidesz és a Jobbik egy gondolat

Sikeres elmúlt nyolc évről, helyes bér- és nyugdíjemelésről, és elgáncsolt reformokról szólt Gyurcsány Ferenc az Új Demokratikus Charta rendezvényén. A volt kormányfő szerint a Fidesz és a Jobbik gondolatisága azonos, és a következő parlamentben csak az MSZP képviseli majd a demokratikus oldalt.

Telt ház előtt lépett ismét a széles nyilvánosság elé Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, aki értékeli kormányzása éveit és az általa kívánatosnak gondolt fejlődési utat is vázolja. Ígérete szerin beszéde őszinte és szenvedélyes lesz.

Magyarországért, a Köztársaságért feliratú tábla előtt kezdte meg beszédét a Körcsarnokban, az Új demokratikus Charta rendezvényén a volt miniszterelnök.


Jobban élünk, mint nyolc éve

Szeretem Magyarországot, tétovaságát, sikereit, letaglóz önbizalomhiánya. Ha a szenvedély magával ragad, tudok cifra mondatokat is mondani (derültség). Büszke vagyok a cifraság mögött lévő igazság erejére és őszinteségére – mondta.

Történelmi léptékben mérve hazánk legsikeresebb tíz éve van mögöttünk, mégis csalódottak, bizonytalanok vagyunk. A nyugatos polgárosodás előtt kívánt utat nyitni az elmúlt nyolc év három miniszterelnöke. A célunk az volt, hogy befejezzük az évszázad történelmi küldetését – értékelt Gyurcsány.

Ezt 2002-ben a parlamenti demokrácia megerősítésével, a piacgazdaság szociális jellegének erősítésével kellett kezdeni. Magyarországon ma természetes, hogy az ellenzéknek joga a kormányt ellenőrizni – ez nem volt mindig így, nem volt így 1998 és 2002 között. Akkor voltunk demokraták, amikor többségünk volt – és ez akkor kihívás – mondta Gyurcsány.

Medgyessy Péter átfogó szociális kárpótlással kezdte kormányzását: rohamosan nőttek a bérek és a nyugdíjak, úgy, ahogy soha máskor. Gyermekjóléti intézkedések sokasága következett a magyar baloldal igazi tisztességére és dicsőségére- emlékezett Gyurcsány. Csökkent a gazdagok és a szegények közötti különbség, ami se azelőtt, se azóta nem történt meg – tette hozzá.

Gyurcsány: a Fidesz és a Jobbik egy gondolat 1

Az évtizedes szociális álom keserű ébredést tartogatott: 2006-ban világossá vált, hogy ez nem finanszírozható tovább, bár a nyugdíjak reálértéke ma is harmadával magasabb, mint 2001-ben, míg a bérek negyedével érnek ma többen, a családtámogatások értéke 40 százalékkal magasabb. Magyarország ma jobban él, mint 2001-ben – közölte a volt kormányfő. Több autópálya épült az elmúlt nyolc évben, mint az azt megelőző negyvenben – mondta, és az útépítéseket Baross Gábor vasúti fejlesztéseihez hasonlította.

Nyolc év alatt egymillió ember költözött új lakásba 8 év alatt, 500 ezerrel több autó van, mint 8 évvel ezelőtt az adófizetők szorgalmából, tehetségéből. Legyenek büszkék erre! – szólított fel.

Elgáncsolt reformok

A 2006-ban kezdett nemzeti reformprogram arról szól, hogy nyugatos rendet akartunk teremteni az országban, hogy mindenkivel felnőtt, felelős polgárként bánjanak. A magyarság legnagyobbjai erre az útra biztattak minket. Az ország egy része megijedt ettől, de azért még nekünk van igazunk. Voltak kishitűek, és elgáncsolták a reformokat – vélte.

A reformok a 2002 óta a Fidesz által szított politikai háborúskodás áldozatai lettek, bár nekünk is volt szerepünk a kudarcokban. Utólag visszatekintve elmondhatom, rosszul mértem fel erőinket, türelmetlen voltam, azt hittem, az igazunk és az akaratunk mindent le fog győzni. Az átalakulások mértéke, tempója meghaladta az ország teherbíró képességét – gyakorolt némi önkritikát Gyurcsány. A többség nélkül nem lehet reformálni – összegzett.

A válság volt a kegyelemdöfés

A kormány két válságkezelő csomagja nem volt elég a válság mélyülése miatt. A további válságkezelés lehetőségét a kormányfő lemondása tette lehetővé, ezután az MSZP és az SZDSZ sikeresen kezelte a krízist.

Bajnai Gordon tisztességes, becsületes, jól csinálta, amit tett, jó ember maradt, Magyarországnak sok ilyen emberre volna szüksége (vastaps) – értékelte utódát, majd megdicsérte Lendvai Ildikó pártelnököt is, aki derekasan és önzetlenül küzd a helyzettel.

Gyurcsány: a Fidesz és a Jobbik egy gondolat 2

Uszít a Fidesz

Nem természetes, amit a választási vereségébe belenyugodni nem képes Fidesz 2002 óta tesz; ez nyílt, uszító háborúskodás. ennek a politikának Magyarország a kárvallottja, elveszítette az ország morális viszonyítási pontjait: soha nem mondtak olyasmit, amiből a polgárok erőt meríthettek volna – közölte.

Kormányom adott okot a kritikára, de az ország nem adott okot arra, hogy összezúzzák hitét, tartását. Orbán Viktor csendben volt, amikor szocialista képviselők házát molotov-koktéllal támadták – mondta Gyurcsány.

Az országon nem lehet revansot venni, a magyar progresszió, a magyar baloldal soha nem tesz majd ilyet.

A Fidesz nem árul el semmit programjából, és ha ezzel a politikával kormányra kerül, jó előre tudjuk, hogy ez a kormány a hazugság mocskában születik – mondta. Ez a választók elárulása, gyávasága.

Együtt a Fidesz és a Jobbik?

Gyurcsány a Jobbik szavazóihoz is szólt. Megértem csalódottságukat, azt viszont nem, hogy az miként fordulhatott más magyar emberek csoportjai ellen. Nem láttam még olyan vitát, amelyt a düh, az agresszió megoldott volna. A radikalizmus a pokolba juttathatja az országot – mondta.

A Fidesz és a Jobbik két párt, de egy pártrendszer és egy gondolat. Vona Orbán köpönyegéből bújt ki, és most is aggasztó közelségben van a két párt gondolatisága. Előrébb valónak tartják az antidemokratikus rendet a demokratikus szabadságnál.

Az is igaz, hogy a Jobbik szélsőségéhez képest a Fidesz demokratának tűnhet, bár középről nézve csak a szélsőségesség más formája – értékelt. Nem kizárt, hogy a gárda céljai kifejezik azt, amit Orbán gondol a világról – a kordonbontás erre enged következtetni – mondta.

Értem a bizonytalanságukat – mondta a hezitáló szavazóknak, akiknek azt üzente: négy éve jól tették, hogy a baloldalra szavaztak, ne szégyenkezzenek, hogy hittek a magyar progresszió legnagyobb erejében. Az igazság ma is a mi oldalunkon áll, nem a többséget kell keresni – fogalmazott.

Szeretlek Benneteket – mondta az MSZP törzsszavazóinak.

Egyedül maradunk a demokratikus oldalon

Minden esély megvan arra, hogy hárompárti lesz a Parlament. Ezért a demokratáknak egyetlen képviselője lesz a magyar Parlamentben, az MSZP. Ezét a demokraták támogassák az MSZP Mesterházy vezette listáját, a kételyeiknél legyen erősebb a bizalmuk – fogalmazott.

A közönség “Húzzunk bele!” kiáltások közepette felállva tapsolta meg a volt kormányfőt. A rendezvény a Himnusszal zárult.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik