Belföld

Kettős hatalom a Magyar Televízióban

Hivatalosan is van cégvezetője a közszolgálati televíziónak, miután kedden a Fővárosi Cégbíróság bejegyezte az intézményt felügyelő kuratóriumi elnökség ezzel kapcsolatos döntését. A testület KDNP-s elnökhelyettese korábban törvénytelen eljárásra hivatkozva arra kérte a bíróságot és az ügyészséget, akadályozza meg, hogy az ügyvezető alelnök mellé kinevezzenek egy másik vezetőt.

Medveczky Balázs ügyvezető alelnök kinevezésekor modern és hatékony közszolgálati televíziót álmodott. Olyan televíziót, amely a magyar irodalomból, magyar színészekkel, saját fikciós sorozatokat és gyerekműsorokat készít, színházat, komoly- és könnyűzenét közvetít. A Népszabadságban tavaly áprilisban megjelent optimista nyilatkozat azonban már a múlté.

A Szabadság térről ugyan kiköltözött az MTV, az Óbudai székház azonban csak újabb gondokat szült. A pénzhiány miatt nem sikerült felszerelni a stúdiókat, így a mai napig a legfontosabb hírműsorok egy közvetítőkocsiból mennek, amire talán a világon sehol sincs példa. A köztévé abban is rekorder, hogy 21 hónapja képtelen elnököt választani, ráadásul a menedzsmentnek napi szinten kell harcolnia az őt felügyelő kuratóriummal.

A szocialista többséggel bíró ellenőrző testület legutóbb december 9-én leckéztette meg Medveczkyt azzal, hogy cégvezetőt nevezett ki mellé. Az indok akkor az volt, hogy vezetetlen az MTV, nagy a bizonytalanság a dolgozók körében, ráadásul sztrájkkészültség van. A hét szocialista, két szabad demokrata és egy MDF-es kurátor végül Bednárik Imre hírigazgatót választotta meg.

A Fidesz és a KDNP persze tiltakozott. Balogh László szerint Bednárik jó újságíró, de azzal, hogy elfogadta a posztot politikai médiamunkás vált belőle. A kuratórium kereszténydemokrata elnökhelyettes az fn.hu-nak azt mondta, hogy a szocialisták ezentúl minden döntést befolyásolni tudnak, mivel Medveczky Balázs csak a cégvezető beleegyezésével intézkedhet.

Balogh László a kuratóriumi döntés után azonnal a bírósághoz és az ügyészséghez fordult, hogy megakadályozza a cégvezetői poszt létrejöttét, de a cégbíróság kedden bejegyezte az iratokba a december 9-i határozatot, így most már hivatalosan is két vezetője van a közszolgálati televíziónak.

A döntés ellen harcoló elnökhelyettes közölte, hogy továbbra is vitatja a cégvezetői kinevezés jogosságát, ezért megtámadja a cégbírósági bejegyzést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik