Belföld

Slota kevés egy háborúhoz

Bármit is beszél Jan Slota a tankjairól és az állítólagos magyar háborús szándékokról, két NATO-tagország között még elméletben sem képzelhető el fegyveres konfliktus. A katonai szervezet és az amerikai diplomácia ezt már csírájában elfojtaná, és a hadseregek sem alkalmasak egymás megszállására – mondta az FN.hu-nak Nógrádi György.

Jan Solta, a kormányerőként jelen lévő Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke többször vízionált már szlovák-magyar háborút, amit természetesen a magyar nacionalizmus szít majd. Sőt, egy időben tankkal akart Budapestre jönni. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőt kérdeztük, mi lenne, ha…

Jan Slota (forrás: HírTV

Jan Slota (forrás: HírTV

A NATO és az Európai Unió története a legékesebb bizonyíték, hogy tagországok között háború nem lehet. Gondoljunk csak az EU-val kapcsolatban Franciaországra és Németországra. A második világháború után a két ellenség rendezte a viszonyait, de a német újraegyesítést komoly francia aggodalmak kísérték: ha Németország egyesül, Franciaországból nyugdíjas nagyhatalom válik – vélekedtek akkoriban. A NATO szerepe pedig Cipruson a legkézzelfoghatóbb, Törökország gyakorlatilag a konfliktus elkerülése érdekében nyerte el a tagságot – fogalmaz Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Épp ezért szinte esélytelen Grúzia és Ukrajna NATO-tagsága is, hiszen senkinek nem érdeke „konfliktusforrások” beemelése a szövetségbe. Igaz azonban, hogy míg a NATO fennállásának első évtizedében még magával a puszta létével szavatolta a békét, mára ezt nem mondhatjuk el, elég a koszovói vagy az afganisztáni háborúra gondolnunk. Az észak-atlanti szövetség jelenleg keresi a helyét, de ez nem jelenti azt, hogy két tagországa egymás torkának eshetne – véli a szakértő.

Az amerikai követségek és a katonai szervezet csírájában folytana el minden ezirányú próbálkozást, a tagállamok jelenleg még elméletben sem juthatnak el az egymás ellen indított háború gondolatáig sem. Térségünk országainak hadereje még akkor sem lenne képes egyetlen szomszéd lerohanására sem, ha netán egy szélsőséges politikai csoport a hatalmat megszerezve ámokfutásba kezdene. A néhány tízezer fős hadseregek teljesen más feladatokra vannak tervezve és kiképezve. Nem is szólva arról, hogy az agresszornak abban a pillanatban a NATO teljes haderejével kellene szembe néznie, ahogy átlépi a határt.

Összegezve: egy unión belüli háborúnak ma annyi az esélye, mint hogy az USA két tagállama megtámadja egymást. A jövő ugyanakkor kiszámíthatatlan. Egon Bahr, a német biztonságpolitika atyja azt mondja: „A biztonság a múltban abszolút, a jelenben relatív, a jövőben kiszámíthatatlan.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik