Belföld

Hová tűnt 1,8 millió MSZP-szavazó?

Vegyes a hangulat az MSZP-n belül az EP-választási kudarc után. Lapunknak nyilatkozó szocialista politikusok szerint a kormány mögötti kiállás nem kérdőjeleződött meg, a párton belüli repedéseket pedig igyekeznek befalazni, és bűnbakkeresésbe sem kezdtek. Szanyi Tibor szerint a fő kérdés az: hová tűnt 1,8 millió szavazó. Karsai József „habos tortát” ígérne.

Vegyesen nyilatkoztak szocialista politikusok az EP-választási kudarc után (az MSZP csak 17 százalékot szerzett vasárnap). Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök blogbejegyzésében azt fejtegette, hogy a pártnak módosítania kell álláspontját a választói elvárásokhoz, vagy elfogadni azt, hogy ennek az álláspontnak nincs többsége. Szili Katalin pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy „agyonverték” a pártot.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője ezekre a kijelentésekre reagálva azt mondta, hogy “alapvetően hibás” Gyurcsány Ferenc elemzése, és nem ért egyet azzal, hogy ilyen fekete-fehér lenne a szocialista párt helyzete. “Szerintem az elmúlt éveinknek a tragédiája az volt, hogy sokszor feketében vagy fehérben láttuk a valóságot, és nem szürkében” – fogalmazott.

Hozzátette: Szili Katalin házelnök dramatizálja a helyzetet, hiszen a párt tagjai realisták, és számítottak az alacsony támogatottságra.

Hová tűnt 1,8 millió szavazó?

Szanyi Tibor szocialista képviselő az FN kérdésére elmondta: valóban vegyes a hangulat a párton belül, ez egy kritikus periódus, sok megbeszélni való dologgal. Ám az egységgel most sincsenek problémák. „Ügyek mellé egységet tudunk teremteni” – fogalmazott a politikus. Hozzátette: egyetértés van, hogy nem hátrálnak ki a kormány mögül, annak ellenére, hogy sok dologgal nem értenek egyet.

A képviselő szerint a párt tagsága nem adja fel. A Fidesz levelére reagálva pedig elmondta: nem érdekes, Orbán Viktor mit szeretne tőlük.

„Számomra most az az elsődleges kérdés, hogy mi van azzal az 1,8 millió szavazóval (a csúcson 2,3 millió MSZP-szavazó volt, most félmillió), aki most nem ment el szavazni, vagy nem ránk voksolt? Őket ki fogja képviselni?” – tette fel a kérdést Szanyi Tibor.

Karsai: „mi visszük el a balhét”

Karsai József képviselő lapunk kérdésére azt mondta: nem tudja megítélni a tényleges hangulatot, de a kongresszus összehívásának felvetése azt mutatja, hogy igyekeznek „befalazni a párt repedéseit”. Hozzátette: nincs bűnbakkeresés a párton belül.

Szili kongresszusra hívott

Kongresszust hív össze július 4-re a szocialista párt elnöksége. Szili Katalin politikai irányváltást kezdeményez, valamint a baloldali értékekhez való visszatalálást sürgeti.
További feladatként jelölték ki a pártban a belső demokrácia átalakítását, illetve azt, hogy elnézést tudjanak kérni a társadalomtól a hibás döntésekért. Az MSZP-nek meg kell kezdenie a felkészülést a 2010-es országgyűlési választásokra, és meg kell vitatnia, hogy milyen politika vezetett az MSZP jelenlegi helyzetéhez. Meg kell vizsgálni a házelnök szerint azt is, hogy miért szenvedtek ekkora vereséget, miért mondott ilyen ítéletet a társadalom a szocialista párt tevékenységéről.

„Valamit tenni kell. Egy országgyűlési választáson ez az eredmény nagyon kevés, alig több mint a parlamenti küszöb” – emelte ki a szocialista honatya. Battonya polgármesterét egyébként nem lepte meg a választási kudarc, ő ugyanis korábban három helyet jósolt – négy lett belőle. „Nem vagyok Nostradamus, de belátható, hogy nem növelhetjük a táborunkat az elkövetkező három hét alatt elfogadandó törvényekkel, egy 1300 milliárdos csomaggal. A támogatásunk tovább fog gyöngülni, hiszen ráadásul a saját táborunkat sújtják elsődlegesen az intézkedések. És nem várható el attól, akit folyamatosan pofozunk és rugdalunk, hogy kiálljon mellettünk” – fogalmazott Karsai József.

A politikus szerint az MSZP fogja „elvinni a bahét”, helyrehozzák a gazdaságot, majd az ellenzék beül a készbe. „Lehet szigorítani, de az embereknek el kell mondani, hogy ez azért van, hogy munkahelyeket teremtsünk. Most száraz kenyeret kell rágni, hogy három év múlva habostortát ehessünk. Ha csak a rossz dolgokat mondjuk el, akkor nem tudunk előre lépni” – véli Karsai József.

Battonya polgármestere egyébként nem tart attól, hogy megvonják majd tőle a bizalmat a választók. „1990 óta egyedüliként ingyen végzem a képviselői munkámat, azért csinálom, mert az emberekért akarok küzdeni. Csak akkor indulok majd a választáson, ha a közvélemény-kutatások legalább 50 százalékos támogatottságot jósolnak. Ha pedig mégsem kell majd a szavazóknak egy olyan ember, aki az ő érdekeikért harcol, az már az ő bajuk” – mondta Karsai József.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik