Belföld

Fodor: az új kormány a társadalmi válságot is kezelje!

Az SZDSZ azt várja el az új, szakértői, válságkezelő kormánytól, hogy a gazdasági válság mellett a társadalmi válság néhány elemét is kezelje - közölte Fodor Gábor.

A szabad demokraták elnöke három területet emelt ki, ahol határozott fellépést várnak a jövendő kabinettől. Elsőként említette a “jogállam becsületének visszaadását”. Elmondása szerint ez azt jelenti, hogy a rendőrség határozottan lépjen fel mindazokkal szemben, akik a demokratikus normákat veszélyeztetik, de a rendfenntartók is tartsák tiszteletben a szabadságjogokat és az alkotmányos rendet.

A liberálisok emellett szeretnék, ha a kormány fellépne az egykori ügynökakták megismerhetővé tételének ügyében. Fodor Gábor egyúttal szociálpolitikai területen is változást sürgetett.

Azt mondta, helyes az az irány, amely afelé mutat, hogy többen éljenek meg a munkából, de emellett a támogatások rendszerét is felül kell vizsgálni. Emlékeztetett arra, hogy a szabad demokraták a rászorultsági elvet akarják érvényesíteni a szociálpolitikában.

Nem tabu

A pártelnök a társadalmi válság hátterét elemezve közölte, hogy az elmúlt hónapokban “magas hivatalt viselő, közéletben mozgó személyek” vetették fel a “cigánybűnözés” fogalmát. Köztük említette a miskolci rendőrkapitányt és Szabó Máté ombudsmant. Fodor Gábor úgy fogalmazott: ez a szó nem tabu, de a bűnözés növekedése, illetve csökkenése között nem etnikai összefüggés van, azt ugyanis a szociokulturális háttér határozza meg.

A politikus határozott fellépést sürgetett a Magyar Gárda ellen, amely szerinte alkotmányellenesen működik, mert egyetlen szervezetnek sincs joga arra, hogy a fegyveres hatalmat kisajátítsa magának.

Folyamatosan egyeztetnek

Szintén kérdésre válaszolva elmondta, hogy folyamatosan egyeztetnek Bajnai Gordonnal a kormányprogramról és a lehetséges miniszterek személyéről. Arra nem akart válaszolni, hogy szerintük mely minisztériumok vezetőit kellene lecserélni, és hogy kiknek kellene bekerülniük az új kormányba. Kitért arra is: természetesnek veszik, hogy miközben szakértők kerülnek be a kormányba, addig bizonyos tárcák élén megmaradnak a korábbi vezetők.

Mint mondta, nem támogatnák viszont a kormányzati struktúra átalakítását, mert a jelenlegi helyzetben egy válságkezelő kabinetnek erre nincs ideje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik