Belföld

Napirenden lehet a parlament feloszlatása

Két szavazással kerülhet napirendre a rendkívüli parlamenti ülésen a Fidesznek az Országgyűlés feloszlatására vonatkozó javaslata: először a sürgősségről, majd a napirendre vételről voksol a Ház - közölte Szili Katalin a házbizottság soron kívüli ülése után szerdán.

Elmondta, ha a sürgősséget nem szavazza meg az Országgyűlés, akkor a napirendre vételről már nem is voksolnak.
Szili Katalin hozzátette: ha az indítvány napirendre kerül, akkor az expozéval és a képviselőcsoportok hozzászólásával elkezdődik az általános vita.

Az Országgyűlés elnökének tájékoztatása szerint az MSZP-frakció a sürgős tárgyalást nem támogatja, de azt igen, hogy normál menetrendben vegye napirendre a Ház a Fidesz javaslatát.


MDF-es támogatás

Az MDF támogatja, hogy az Országgyűlés vegye napirendre a Fidesz a parlament feloszlatását kezdeményező indítványát – közölte Herényi Károly frakcióvezető.

A politikus hozzátette: arról viszont csak csütörtökön döntenek, hogy megszavazzák-e a javaslat sürgős tárgyalását, vagyis azt, hogy már a rendkívüli ülésen megkezdődjön az általános vita.

Az ellenzéki képviselő közölte: azt várja a Fidesztől, hogy egy ilyen kezdeményezés mellé tegyen le válságkezelő programot.

A Fidesz kitart

Fidesz és a KDNP annak ellenére is kitart az új országgyűlési választások kezdeményezése mellett, hogy az MSZP és az SZDSZ egyértelműen elutasította, hogy a csütörtöki rendkívüli parlamenti ülésen napirendre kerüljön az ellenzéki frakciószövetségnek a parlament feloszlatásáról szóló javaslata – mondta Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója.

“Minden egyes perc, amit ez a kormány hivatalban tölt, az súlyos károkat okoz, és eltékozolt idő” – jelentette ki Répássy Róbert, aki szerint a válság kezeléséhez egy új, a többség bizalmát bíró, hiteles kormányra van szükség, és a júniusi európai parlamenti választásokkal egy időben kellene megtartani az új országgyűlési választást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik