Belföld

Kisokos a betörések megelőzéséhez

Az elmúlt évekhez képest idén több lehet a betörés, ezért összeszedtünk pár ötletet arra az esetre, ha a nyaralás alatt hosszabb ideig őrizetlen marad a lakás. A rendőrök csak legális megoldásokat ajánlanak.

Bár a rendőrség (és a statisztikák) szerint nem történik több betörés a nyáron, a veszély egyértelműen nagyobb. Diószegi Gábor, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) alezredese szerint a legtöbb, amit tenni lehet a bűnözőkkel szemben, hogy különféle rácsokkal, zárakkal, riasztókkal elvesszük a kedvüket az illetéktelen behatolástól.

Ki kell zárni a bajt (Fotó: MTI)

Ki kell zárni a bajt (Fotó: MTI)


Mivel a gyakorlat azt mutatja, hogy a betörők egy társasházi lakás vagy kertes ház esetén ritkán veszik rá magukat a fal vagy a tető megbontására, ezért elsősorban a nyílászárókat érdemes lakat alá helyezni. Heveder és egyéb biztonsági zárak és extrémebb esetben védőrács az ajtóra és ablakra. Megjegyzendő, hogy egy társasházban felszerelt rács segíthet is a betörőknek egy emelettel feljebb mászni, így elveszhet a magasabb lévő ablakok biztonsága.

Fény és hangjáték

Biztonságtechnikai szakértők szerint sokat segít, ha a bejárati ajtó fölé mozgásérzékelő lámpát szerelünk, ugyanis az éjszaka érkező betörők nem kedvelik a fényt. Hasznos lehet a riasztó is, amely vijjogásával egyszerre riaszthatja el a bűnözőt és csődítheti a házhoz-lakáshoz a szomszédokat. Vannak olyan riasztók is, amelyek különböző biztonságtechnikai cégeket riasztanak vagy, egyes kiemelt közintézmények esetében, a rendőrséget.

Az elzárkózás és az elrettentés mellett jól jöhet, ha a nyaralásunk alatt is sikeresen hitetjük el a betörőkkel, hogy nem is utaztunk el. Ebben segíthet az időérzékelős adapter, amely megadott időben kapcsolja ki és be azt, amit rákötünk, legyen az lámpa vagy a televízió.

Vonzó a teli postaláda

Az elutazás ideje alatt célszerű, ha egy szomszéd, rokon vagy ismerős két-háromnaponta elmegy a lakásunkhoz, hogy kiürítse a postaládát – egy teli postaláda nagyon beszédes lehet a bűnözőknek – és ránézzen az objektumra. A település jellegéből adódóan a polgárőrségnek is érdemes lehet jelezni, hogy többet figyeljenek a házra a távollétünk alatt.

Ugyan az elmúlt években valamelyest csökkent a betörések száma, idén várhatóan megáll a csökkenés. Diószegi Gábor szerint ez azonban nem feltétlenül jelenti, hogy több lett a bűncselekmény, legfeljebb a bejelentések száma változik. Mint mondja, sok eset eleve azért marad rejtve a rendőrség elől, mert a tulajdonosok nem jelentik be a betörést – például a biztosítás hiánya miatt.

Áramot vezetni tilos!

Az alezredes kiemelte, hogy semmiképp sem lehet megoldás az, amit a közelmúltban Kesznyétenen alkalmazott egy gazda, hogy árammal védje meg a javait. Ahogy azon is meglepődtek a rendőrök, amikor egy férfi – házőrző gyanánt – egy különlegesen veszélyes kígyóval várta a hívatlan betolakodókat.

Több rendőr a nyáron

Közben a rendőrség megnövelt létszámmal ellenőrzi a főváros frekventált helyeit, idegen nyelvet jól beszélő diákok segítségét is igénybe veszi és együttműködik a turisztikai Szolgáltató Kht.-val, hogy így biztosítsa a főszezonban Magyarországra látogató külföldiek nyugalmát.

Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya elmondta: a rendőrök különös figyelmet fordítanak a zseb- és gépjármű-lopásokra.
Többet és többen járőröznek majd például a bazilika, a budai Vár, a Citadella, a Hősök tere és a Margitsziget környékén, de az aluljárókra is nagyobb figyelmet fordítanak. Ezen kívül közlekedési, bűnügyi, illetve a közrend szempontjából fontos akciókra is sor kerül.

Ismertté vált

Mint mondta, tavaly az előző évi adatokhoz képest 11 százalékkal csökkent az ismerté vált bűncselekmények száma a fővárosban, ahol ezerkétszáz külföldi sértett fordult a rendőrséghez valamilyen, ellene elkövetett bűntett miatt.

Tavaly a nyári főszezonban ötezer embert és kétezer járművet ellenőriztek a rendőrök. Összesen 525 embert fogtak el és 100-at sikerült előállítaniuk valamilyen akcióban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik